Basra

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Basra
البصرة
Al Baṣrah
Kitha Basra
Kitha Basra
Peparab: Venizia di Timur Tengah
Nagara  Irak
Provinsi Provinsi Basra
Founded 636 CE
Pamaréntahan
 • Jinis Kota Madya
 • Walikota Dr. Khelaf Abdul Samad
Laladan
 • Gunggung 181 km2 (70 sq mi)
Élevasi 5 m (16 ft)
Cacah warga (2010)[1][2]
 • Gunggung 2.009.767
 • Pepadhet 11,000/km2 (29,000/sq mi)
Zona wektu +3 GMT
Kodhe laladan (+964) 40
Situs wèb http://www.basra.gov.iq/

Basra utawi Basrah (ﺍﻟﺒﺼﺮﺓ al-Baṣra) inggih punika kitha paling ageng nomer kalih wonten ing Irak, dunungipun watawis 545 km saking kitha Baghdad. Padunungipun wonten 2.016.217 jiwa (per 1 Januari 2005). Basra gadhah pelabuhan utama wonten Irak saha inggih punika kutha krajan Governorat Basra. Wonten sedhawanipun lèpèn Shatt al-Arab celak Lempongan Pèrsi, Basra gadhah indhustri pengilangan lisah saha tetanèn. Basra gadhah peranan wigatos wonten sajarah alit agama Islam. Wiwitanipun, Basra dipundadosaken markas bala umat Islam wonten ing mangsa Khalifah Umar bin Khattab. Nanging wonten perkembangan sasampunipun, kitha punika dados pusat ngèlmu kawruh, kabudayan, saha perdagangan ingkang ramé. Basra ugi dados papan nyampuraken kabudayan Pèrsi saha Arab. Samangke mayoritas padunungipun inggih punika wargi Singah nanging wonten ugi sing ndunungi wargi Sunni saha Kristen kanthi gunggung ingkang langkung alit. Dipunadegaken wonten ing taun 636, Basra ugi diparapi dados" Venezia Wétan Tengah " amargi wonten sapérangan terusan ingkang nglangkungi kitha punika.Wonten satunggaling papan anggegana internasional, Papan Anggegana Internasional Basra, nglayani pamaburan saking kitha punika.

Kitha kembar[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "(Inter-Agency Information and Analysis Unit, Iraq Information Portal,) Location Basrah". United Nations, Inter-Agency Information and Analysis Unit. Dijupuk 1 October 2012. 
  2. "al-Başrah: largest cities and towns and statistics of their population". Diarsip saka sing asli ing 5 January 2013.