Sadiq Khan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
The Right Honourable
Sadiq Khan
Sadiq Khan.jpg
Wali Kutha London
Wiwit linggih
8 Mèi 2016
Wakil Joanne McCartney
Kang sadurungé Boris Johnson
Carik Wayangan Nagara babagan Bebener
Tuwan Kanselir Wayangan
Linggih
8 Oktober 2010 – 11 Mèi 2015
Pangarep Ed Miliband
Kang sadurungé Jack Straw
Kang sawisé Charles Falconer
Carik Wayangan Nagara babagan Tetumpakan
Linggih
14 Mèi 2010 – 8 Oktober 2010
Pangarep Harriet Harman
Ed Miliband
Kang sadurungé Andrew Adonis
Kang sawisé Maria Eagle
Mantri Nagara babagan Tetumpakan
Linggih
8 Juni 2009 – 11 Mèi 2010
Mahamantri Gordon Brown
Kang sadurungé Andrew Adonis
Kang sawisé Theresa Villiers
Mantri Nagara babagan Kawula
Linggih
4 Oktober 2008 – 8 Juni 2009
Mahamantri Gordon Brown
Kang sadurungé Parmjit Dhanda
Kang sawisé Shahid Malik
Anggota Parlemèn
tumrap Tooting
Linggih
5 Mèi 2005 – 9 Mèi 2016
Kang sadurungé Tom Cox
Mayoritas 2.842 (5,3%)
Rerincèn dhiri
Lair Sadiq Aman Khan
(1970-10-08) 8 Oktober 1970 (umur 48)
Tooting, London, Karajan Manunggal
Parté pulitik Buruh
Sisihan Saadiya Ahmed (1994–saiki)[1]
Anak 2
Almamater Universitas London Lor
Universitas Ukum
Agama Islam
Sana jaringan Official website

Sadiq Aman Khan[2] (lair 8 Oktober 1970) ya iku pulitikus Britania sing dadi Wali Kutha London kawit Mèi 2016. Dhèwèké Anggota Parlemèn (cara Inggris: Member of Parliament, dicekak MP) tumrap wewengkon Tooting saka taun 2005 tekan taun 2016.[3][4] Minangka anggota Parté Buruh, dhèwèké nganut idhéologi dhémokrat sosial.

Lair ing London ing kukuban kulawarga Pakistan-Britania saka golongan narakarya, Khan iku lulusaning jurusan Ukum ing Universitas London Lor. Dhèwèké nuli makarya dadi solisitor mirunggan babagan hak manungsa, lan dadi mantrining Liberty salawas telung taun. Anut Parté Buruh, Khan minangka Anggota Déwan tumrap Wandsworth (pamukiman ing London) saka taun 1994 tekan taun 2006 sadurungé kadhapuk MP kanggo wewengkon Tooting taun 2005. Sangisoring pamaréntahan Parté Buruh kanthi Wasir Gordon Brown, dhèwèké lungguh Mantri Nagara babagan Kawula kala taun 2008, nuli dadi Mantri Nagara babagan Tetumpakan. Awit minangka sekuthu pokok saka lelurah Parté Buruh Ed Miliband, dhèwèké leladi sajeroning Kabinèt Wayangan Ed Miliband dadi Carik Wayangan Nagara babagan Bebener, Tuwan Kanselir Wayangan, lan Mantri Wayangan London.

Khan kapilih Wali Kutha London ing pilihan wali kutha 2016, nggantèni Wali Kutha saka Parté Konservatif, Boris Johnson. Kapilihé dadi Wali Kutha London njalari dhèwèké minangka Muslim kapisan sing dadi wali kutha kanggo kutha krajan gedhé ing wewengkon Kulonan.[5]

Glosari[besut | besut sumber]

Cara Jawa Cara Indonésia Cara Inggris
ngoko krama
pulitikus pulitikus politician
wali kutha wali kitha walikota mayor
wewengkon tlatah territory
Parté Buruh Partai Buruh Labor Party
kukuban lingkungan surrounding
golongan narakarya kelas pekerja working class

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Bindmans. "Saadia Khan – Bindmans LLP". 
  2. "Tooting Constituency – Parliamentary election results May 2015 – Wandsworth Council". 
  3. Heald, Claire; Jackson, Marie (7 May 2016). "Khan stands down as Tooting MP". BBC News. Dijupuk 7 May 2016. 
  4. Khan, Sadiq. "Question Time". Dijupuk 11 September 2015. 
  5. James, William; Piper, Elizabeth (7 May 2016). "Labour's Khan becomes first Muslim mayor of London after bitter campaign". Reuters. Dijupuk 7 May 2016.