Gabah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gabah pari kultivar IR64
Gabah pari ketan, warnanipun langkung coklat tinimbang gabah IR64

Gabah punika bulir pari ingkang sampun kapisah saking damèn utawi merang.

Perdhagangan pari parté ageng punika ing wujud gabah, amargi gabah ingkang sampun garing punika boten gampang risak (bosok) lan langkung awet menawi dipunsimpen. Dhefinisi teknis perdhagangan kanggé gabah, inggih punika asil tetanduran pari ingkang sampun kapisah saking gagangipun kanthi cara dipunrontogaken.

Anatomi gabah[besut | besut sumber]

Sacara anatomi biologi, gabah punika woh pari, kalebet wiji. Woh pari bentukipun bulir utawi caryopsis, saéngga awrat anggènipun mbéntenaken bagéyan woh lan wiji.

Istilah perdhagangan gabah[besut | besut sumber]

Amargi pari/gabah/beras punika komoditas vital tumrap Indonésia, Pamaréntah nemtoaken regulasi regi ing perdhagangan gabah. Mila, wonten istilah-istilah khusus ingkang ngacu ing kualitas gabah ingkang dados referensi panemtu regi:

Pangolahan Gabah[besut | besut sumber]

Gabah saged dipunolah dados:

  • Beras, kanthi digiling.
  • Gabah kanggé komoditas perdhagangan.
  • Winih pari, gabah ingkang saé saged dipunginaaken kanggé winih pari lan ditandur malih.

Sadèrèngipun dipunolah, gabah kedah dipunpépéni ngantos garing.

Mépéni gabah sacara tradhisional ing képang:

Mangga ugi pirsani[besut | besut sumber]

Pranala jawi[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gabah&oldid=1089072"