Branjangan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Filozoa
Branjangan
Australasianbushlark.jpg
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Ordho: Passeriformes
Famili: Alaudidae
Génus: Mirafra
Spésies: M. javanica
Jeneng binomial
Mirafra javanica
Horsfield, 1821
Subspecies

see teèt

Branjangan (Mirafra javanica) iku sawijining spésiès saka kulawarga alaudidae kang manggon ing lemah sesuketan mligi ing Australia lan  Asia Kidul-wétan.

Taksonomi lan sistematik[besut | besut sumber]

Branjangan iku salah siji saka  90 spésiès saka  kulawarga Alaudidae. Branjangan kalebu manuk ocèh-ocèhan ([[Manuk ocèh-ocèhan>). Kulawarga Alaudidae nguwasani Donya Lawas lan sumebar Eropah, Afrika, Asia lan anak bawana India nanging Branjangan mung ana ing Wallacea, Papua Nugini lan Australia.

Manuk iki kalebu cilik kanthi ukuran  dawane suwiwi 61-81 mm, buntut 40-56 mm, cucuk 12-16 mm lan bobot 18-25 gram.

Subspésiès[besut | besut sumber]

  • M. j. williamsoni - Baker, ECS, 1915: Asliné diterangake minangka subspésiès saka singing grumbulan lark (Mirafra cantillans). Sumebar saka tengah Myanmar nganti China kidul, tengah lan kidul-tengah Thailand, Kamboja, tengah lan kidul Vietnam.
  • M. j. philippinensis - Wardlaw-Ramsay, 1886: Wiwitané diterangaké minangka spésiès kapisah. Ketemu ing lor Filipina
  • M. j. mindanensis - Hachisuka, 1931: Ditemokaké ing kidul Filipina
  • M. j. javanica - Horsfield, 1821: Ditemokaké ing Kalimantan, Jawa lan Bali
  • M. j. parva - Swinhoe, 1871: Wiwitané diterangake minangka spésiès kapisah. Ketemu ing Nusa Tenggara Barat
  • M. j. timorensis - Mayr, 1944: Ditemokaké ing Kapuloan Sundha Kecil wétan Nusat Tengara Timur
  • M. j. aliena - Greenway, 1935: Ditemokaké ing lor lan lor-wétan Papua Nugini
  • Branjangan Kayu legi (M. j. woodwardi) - Milligan, Taun 1901: Wiwitané diterangaké minangka spésiès kapisah. Ketemu ing lor kulon Australia Kulon
  • M. j. halli - Bianchi, 1907: Ditemokaké ing lor Australia Kulon
  • M. j. forresti - Mayr & McEvey, 1960: Ditemokaké ing sisih lor-wétan Australia Kulon
  • M. j. melvillensis - Mathews, 1912: Ditemokaké ing Melville lan Bathurst Kepulauan (lor Australia)
  • M. j. soderbergi - Mathews, 1921: Ditemokaké ing lor  (lor Australia)
  • M. j. rufescens - Ingram, W, 1906: Originally diterangake minangka spésies kapisah. Ketemu ing tengah Australia
  • M. j. athertonensis - Schodde & Mason, IJ, 1999: Ditemokaké ing sisih lor-wétan Australia
  • M. j. horsfieldii - Gould, 1847: Originally diterangake minangka spésies kapisah. Ketemu ing wétan lan kidul-wétan Australia
  • M. j. secunda - Sharpe, 1890: Originally diterangake minangka spésies kapisah. Ketemu ing sisih kidul-tengah Australia

Padha spésies[besut | besut sumber]

Saka rupa lan gedhene, manuk branjangan saemper karo emprit australia (Anthus novaeseelandiae) lan emprit eurasia (Alauda arvensis).

Tumangkar[besut | besut sumber]

Manuk branjangan tumangkar gumantung saka mangsa udan. Nalika tumangkar, manuk branjangan njaga dhaerah ing sakiwa tengen susuhe. Manuk lanang lan wadon padha gentenan anggoné angkrem lan ngloloh piyike.

Mirafra javanica javanica 1838 (Gambaran déning Nicolas Huet)

Branjangan ing kabudayan[besut | besut sumber]

Amarga polah manuk branjangan kang giras, mula dadi jejuluk tumrap Batalyon Infanteri 516/Branjangan.

Rujukan[besut | besut sumber]