Manuk Kenari

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Disambig.svg
Artikel punika mboten magepokan kaliyan Kenari.
Manuk Kenari
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Aves
Ordo: Passeriformes
Kulawarga: Fringillidae
Marga: Serinus
Jinis: S. canaria
Jeneng binomial
Serinus canaria
(Linnaeus, 1758)
Serinus canaria canaria

Panemu Manuk Kenari utawi Peksi Kenari inggih punika pelaut saking Perancis, ingkang nggadhahi asma Jead de Berthan Cout watawis abad 15 ing kepulauan Canary, Azores, lan Madeira.[1][2] Manuk Kenari nggadhahi ukuran ngantos 14cm.[2] Prawakanipun saking badan nggadhahi warna kuning sitrun kanthi garis ingkang radi peteng.[3] Awaké arupa kuning sitrun kanthi garis kang luwih peteng.[2] Wulunipun lan buntutipun nggadhahi warnanipun cemeng ingkang pinggiranipun warna ijem semu kuning.[2] Ing ngandhapipun badan warnanipun radi kuning.[2] Wujudipun Manuk Kenari punika alit ugi nggadhahi swanten ingkang saé.[1]

Jinis[besut | besut sumber]

Wiwit gangsal abad kepengker, manuk kenari asring kawin silang kaliyan jinis manuk kenari sanèsipun, dadosaken manuk kenari piyambak nggadhahi jinis kadosta:[1]

  1. Kenari Norwich, punika jinis ingkang nggadhahi sejarah bènten kaliyan jinis manuk kenari sanèsipun.[4][5] Rikala semanten kathah tiyang nenun saking bangsa Flam ingkang ngingu manuk kenari jinis punika lan asring dipunasta pindah dhateng Inggris amargi dipunjajah déning bangsa Spanyol.[4][5] Penenun-penenun punika manggèn wonten dhaérah Norwich ing Norflok (Inggris).[4][5] Pratandha saking manuk kenari jinis punika wulunipun ingkang kandel lan wujudipun bunder.[1][4][5] Dadanipun amba, gegeripun cekak ugi amba,wulunipun cekak lan buntutipun ugi cekak.[4][5] Manuk punika nggadhahi warna ijem. .[4][5] Dawanipun kinten-kinten 15-16cm.[4][5]
  2. Kenari Cinnamon, punika mèmper kaliyan Kenari Norwich.[1][5] Manuk punika nggadhahi wulu ingkang kandel lan wujud ingkang sarwa bunder.[4][5]
  3. Kenari Border, jinis punika ingkang paling misuwur ing kalangan kenari sanèsipun.[1][4][5] Manuk jinis punika asalipun saking Cumberland Fancy, lan saking Sempadan (Border) antawisipun lnggris lan Scotland.[4][5] Wujudipun bunder sadaya menawi dipuntingali saking pundi kemawon.[4][5] Dawanipun namung ngantos 14 cm.[4][5]
  4. Kenari Lancashire, punika jinis paling ageng ing nagara Inggris.[1][5] Jaman sapunika Kenari spesies jinis punika ugi angèl dipuntemoni.[4] Manuk jinis punika namung ketingal menawi nembé ngempal kaliyan jinis kenari sanèsipun.[4][5] Pratandha jinis kenari punika nggadhahi mahkota utawi jambul ingkang dipunwastani Lancashire Coppy.[4] Ingkang wujudipun bunder ingkang dipunwastani Lancashire Plain Head.[4]
  5. Kenari Gloster, kenari jinis punika paling alit saking jinis kenari sanèsipun.[1][4][5] Dawanipun boten langkung 11cm.[3][4] Kenari Gloster warnanipun kuning lan wulunipun warna pethak semu ijem sami kaliyan buntutipun.[4][5] ing sirah wonten ingkang nggadhahi jambul wonten ugi ingkang boten nggadhahi jambul.[4] Manuk jinis punika ingkang boten nggadhahi jambul saged dipunwastani Consort.[4][5]
  6. Kenari London Francy, punika jinis kenari ingkang paling sepuh lan ugi sampun punah.[1][4][5] [5] Manuk jinis punika saé sanget wujudipun.[4][5] Wulu lan buntutipun werni semu emas lan hiasan warni cemeng.[4][5]
  7. Kenari Fite Francy, Manuk jinis punika nembé dipuntepang dèning masyarakat.[4][5] miturut kapitadosan masyarakat jinis punika renkarnasi saking jinis kenari london francy ananging nggadhahi ukuran langkung alit.[1][4][5] Kanthi wulu ingkang alus lan buntutipun warna pethak.[4][5] [5] Dawanipun ugi boten langkung 11 cm.[4][5]
  8. Kenari American Singer, kelebet jinis kenari ingkang sacara fisik endah lan nggadhahi swanten ingkang sae. Kenari American Singer punika asil silangan Kenari Border lan Kenari Roller. Sebaran: Kenari American Singer dipunkembangaken taun 1930-an déning sakelompok wadon ingkang salajengipun dipuntepangi kanthi nami “The Eight Boston House Wives”. Kenari American Singer kawitanipun dipunsebat “North American canary” utawi kenari Amerika Lor lan diasilaken saking silangan Kenari Roller Jerman (30%) lan Kenari Border (70%). Peksi punika kathahipun sumebar ing Amerika.

Varietas Kenari ingkang dipunkembangaken[besut | besut sumber]

  1. Kenari American Singer
  2. Kenari Belgian Fancy
  3. Kenari Border Fancy
  4. Kenari Color Bred
  5. Kenari Crested
  6. Kenari Fife Fancy
  7. Kenari Gloster Fancy
  8. Kenari Lizard
  9. Kenari Northern Dutch Frilled
  10. Kenari Norwich
  11. Kenari Parisian Frilled
  12. Kenari Red Factor
  13. Kenari Roller
  14. Kenari Spanish Timbrado
  15. Kenari Stafford
  16. Kenari Waterslager
  17. Kenari Yorkshire
  18. Kenari Scotch Fancy

Varietas langka[besut | besut sumber]

  1. Kenari Lancashire
  2. Kenari Cinnamon
  3. Kenari London Fancy

Galeri[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j (id)Jinis-jinis burung kenari(dipunundhuh tanggal 23 April 2011)
  2. ^ a b c d e (id) Soeseno, Ari.1993. Burung Hias Aneka Jinis dan Perawayannya. Jakarta: PT Penebar Swadaya. Hal 124
  3. ^ a b (id)Jinis Kenari(dipunundhuh tanggal 26 April 2011) Cacad sitiran: Invalid <ref> tag; name "Internet5" defined multiple times with different content
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab (id)Jinis Kenari yang Umum(dipunundhuh tanggal 26 April 2011)
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y (id)Jinis-Jinis Kenari(dipunundhuh tanggal 26 April 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Manuk_Kenari&oldid=1014477"