Manuk Jalak

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Jalak)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jalak
Jalak Jawa (Jalak kebo)
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Aves
ordo: Passeriformes
kulawarga: Sturnidae
Kulawarga

Sturnus
Leucopsar
Acridotheres

Jalak (Ingg. starling) yaiku jeneng kulawarga manuk ocèhan saka suku Sturnidae. Manuk kang umumé wujudé (kira-kira 20-25 cm), gagah, nduwèni cucuk kang kuwat, lancip lan lurus. Sikilé dawa padha karo awaké lan manuk iki akèh nyusuh ana ing wit kang bolong.Manuk jalak uga gampang dijinakake , lan asring diingoni ana ing kandhang utawa ana ing tlatah jawa asring kasebut kurungan. Manuk saka kaluwarga Sturnidae bisa ditemoni ana ing sakubeng tlatah ing indonésia utamané ana ing Pulo Sumatra , Jawa , lan Bali . Uga manuk jalak uga kasebar ana ing dhaerah kulon Bangladesh , Bhutan , Kamboja , China , India , Laos , Myanmar , Nepal , Pakistan , lan Thailand[1].

Pakan[sunting | Sunting sumber]

Pakan sadina-dina akèeh mangan sak anané pangganan mulai saka woh-wohan nganti wiji-wijian. Manuk Jalak ana ing kurungan biasané dipakani arupa voer, woh , gedhang, kroto, lan anggo-anggo.

Lanang wedhoké[sunting | Sunting sumber]

Angèl banget mbédakake manuk jalak lanang lan wadon. Biasané digolèki ing pérangan kloaka lan Jalak lanang ing pérangan kloaka kang metu.

Jalak Bali

Jinis[sunting | Sunting sumber]

Jinise kira-kira ana 25 jinis jalak lan kulawargané kerabat, yaitu perling lan beo, ing Indonésia.

Mumpangat[sunting | Sunting sumber]

Biasané manuk kasebut digandrungi wong kang ana ing [[kutha] utawa ana ing desa, uga akeh kang nyenengngi wujud lan suarané kanggo ocehan [3]. Manuk Jalak uga ngandhut khasiat kang unik yaiku :


  1. Bisa warasake lemes syahwat.
  2. Bisa nahan banyu mani kang cepet métu.
  3. Bisa ngobati ambegan sésék (sesak napas)

Cathetan Suku[sunting | Sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Manuk_Jalak&oldid=929463"