Kolibri

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kolibri
Colibri thalassinus ngisep kembang
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Aves
Subkelas: Neornithes
Infrakelas: Neognathae
(unranked): Cypselomorphae
ordo: Apodiformes
kulawarga: Trochilidae
Vigors, 1825
Subfamili

Phaethornithinae
Trochilinae

Kolibri iku manuk cilik kanthi dawa 6,4 cm lan awerna cerah sing sebagéyan gedhé urip ing Amérika Lor lan Amérika Kidul.[1] Sawijining kolibri duwé watara séwu wulu sing meling-meling saéngga bisa mantulaké lan mencaraké sinar manéka warna sing bisa malih nalika manuk obah kaya lenga ing banyu.[2]. manuk kolibri duweni dasanamané kolibrita. manuk kolibri klebu bangsa Manuk Walet (latin:Apodiformes. [3]

Ana luwih saka 319 spesies manuk kolibri mung tinemu ana ing Bennua Amerika saka laladan tropik Amerika kidul manuk sumebar mengidul tekan Pulo Api lan mengalor tekan, Quebeq, lan Nova Scotia ing Amerika Utara. Antarané jenis Kolibri paling cilik ukurané awaké yaiku Kolibri Tawon (Latin: Mellisuga helenae) kanthi bobot 2 gram, dene sing paling gedhé yaiku kolibri raseksa (Latin: Patagona gigas) kanthi bobot 20 gram. Cucuk Kolibri ana sing lempeng dawa kaya duwèké jenis kolibri Cucuk Pedhang (Latin: Ennsifera ensifera) ana uga sing dawa mengkeluk kaya duwèké Kolibri Cucuk Arit (Latin: Eutoxeres aquila). Sanajan bangsané manuk nanging patrap anggoné golek pangan kolibri ngemperi gegremet kaya kombang, tawon, apa dene kupu, sing ngisep sarining kembang madu. Kolibri sing uga sumebar tekan pulo-pulo iring kulon laladan samodra pasifik, klebu indonesia, klebu manuk cilik dhéwé sak donya. Boboté rata-rata 3-7 gram lan dawa awake 6,4 cm. Wulune sing warni-warni endah lan meleng-meleng nuwuhaké sesawangan endah nalika manuk iku mabur lan kekiterann ing awang-awang banjur cumlorot menyang patamanan sing ana kekembangané.


Pamabur ulung[sunting | sunting sumber]

Kolibri iku pamabur sing ulung kanthi obahing swiwi sing cepet banget, sadhetik nganti kaping 12-90 kepakan.[1] Sawijining panliti saka Universitas California sing jenengé Christopher Clark nglakokaké pangamatan kanggo ngukur kacepetan manuk kolibri wadon, Christopher njupuk gambar migunakaké kaméra super cepet saéngga bisa nangkep saben obahan saka manuk kolibri. Dhèwèké kasil éntuk 500 gambar sing béda jroning sadhetik.[4] . kahebatan liyané Kolibri bisa mabur mundur. sing ora bisa ditindhakaké dening manuk liyané. Kecepatané mabur Kolibri saben dhetik bisa 15m utawa 54km/jam (34 mil/jam).

Pangan[sunting | sunting sumber]

Amarga kolibri mabur cepet banget, mula manuk iki mbutuhaké tenaga sing cukup gedhé lan kanggo éntuk energi sing gedhé, sawijining kolibri mbutuhaké asupan pangan mawa kalori dhuwur kayadéné nektar utawa bagéyan saka inti sari kembang sing diisep nanggo cucuké sing cilik lan dawa.[1] Varietas kolibri mawa cucuk dawa éntuk pangané kanthi cara ngisep madu kaya biasa, nanging kanggo varietas liya, kolibri bakal ngebur sawijining bolongan nembus pangkal kembang menyang panggonané madu banjur nyisipaké cucuké jroning bolongan mau.[5]

Cara kolibri sing kaya mangkono iku uga bisa mbiyantu kembang kanggo panyerbukan silang, amarga biasané serbuk sari bakal kagawa ing endhas utawa cucuk kolibri lan banjur pindhah saka kembang siji menyang kembang liyané.[5]

Merga wetengé sing ora kuwawa madhahi pangan akèh mula Kolibri anggoné mangan saben dinané kaping 6-14. Akèhé pangan saben dinane tikel kaping lima bobot awaké. Kanggo ngirit tenaga Kolibri ora akèh mabur kaya manuk-manuk liyané. Mung 10-15% wektuné kanggo mabur sedinané lan 75-80% wektuné kanggo pèncokan. Ing alam bebas umuré Kolibri bisa nyandhak 10-15 taun. Kajaba madu kembang (nektar), Kolibri uga dhemen mangan rengit, kutu, apadene mrutu.

Réprodhuksi[sunting | sunting sumber]

Swara manuk kolibri arang karungon, amarga swara arupa uni sing digawé déning swiwiné. Sakwéné mangsa tetangkaran, akèh-akèhé jinis lanangé nyatakaké rasané kanhti ocèhan gambira sraya mabur ngiter ing sangarepé sang manuk wadon, sapérangan jinisé malah duwé nyanyian merdu kanthi kakuwatan sing ngédab-édabi.[5] Éwadéné wadoné kanggo narik kawigatèn saka sing lanang, bakal mabur maklompok-klompok kanthi kacepetan dhuwur lan banjur nglakokaké akrobat ing udhara, kaya ing montor mabur jèt.[4]

Manuk kolibri mung ngendhog 2 kanthi werna putih resik tanpa ana bercak babar blas bentuké lonjong.[5] Endhog mau dipapanaké jroning susuh sing digawé sacara trampil saka wulu alus tanduran utawa kaiket ing panggonané jaring angga-angga.[5] Sisih njaban susuh biasané ana hiasané lumut kerak lan lumut godhong sithik.[5] . Endhogé diangremi 14 dina lagi netes. Anaké Kolibri tanpa wulu lan lagi 3-4 minggu candhaké lagi wuluné ketel.

Spesies paling cerak[sunting | sunting sumber]

Kolibri duwé krabat paling cerak karo manuk kanthi tipikal gaya urip sing padha, yaiku cilik, pamabur cepet, lan padha-padha mangan nektar. Manuk kuwi arané sunbird sing ana ing wilayah pesisir wétan Afrika. Nanging kaloroné dudu saka famili manuk sing padha, kamèmperan disebabaké amarga prosès evolusi konvergen.[6]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c Disney's Ensiklopediaku Yang Pertama. PT Widyadara. Jakarta. 1983
  2. ^ Alam dan margasatwa Amerika Selatan. Bates, Marston. PT Tira Pustaka. Jakarta.
  3. ^ Djaka Lodang No.27. PT Djaka Lodang Pers. DIY. 2012
  4. ^ a b http://simpatizone.telkomsel.com/web/funzone/Education/Kolibri_Burung_Super_Cepat diaksès tanggal 9-04-2010
  5. ^ a b c d e f Ilmu Pengetahuan Populer: 7. PT Widyadara. Jakarta.
  6. ^ http://www.panda.org/about_our_earth/ecoregions/eastafrica_coastal_forests.cfm

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kolibri&oldid=832879"