Pinguin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pinguin
Temporal range: Paleocene-Saiki
Gentoo Penguin, Pygoscelis papua
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Aves
Infrakelas: Neognathae
ordo: Sphenisciformes
Sharpe, 1891
kulawarga: Spheniscidae
Bonaparte, 1831
Modern genera

Aptenodytes
Eudyptes
Eudyptula
Megadyptes
Pygoscelis
Spheniscus
Kanggo prehistoric genera, pirsani Sistematik

Pinguin (ordo Sphenisciformes, famili Spheniscidae) iku kéwan akuatik jinis manuk sing ora bisa mabur lan secara umum urip ing wilahan Bumi kidul.

Spesies lan habitat[sunting | sunting sumber]

Ing saindhenging donya ana 17 nganti 19 spesies pinguin, gumantung marang apa rong spesies Eudyptula diétung uga minangka spesies. Senajan kabèh jinis pinguin awalé asalé saka wilahan bumi kidul, nanging pinguin ora mung ditemokaké ing dhaérah adhem utawa ing Antartika waé. Ana telung spesies pinguin sing urip ing dhaérah tropis. Salah siji spesies urip ing Kapuloan Galapagos (Pinguin Galapagos) lan biasané nyebrangi garis katulistiwa kanggo golèk pangan.

Ukuran[sunting | sunting sumber]

Spesies pinguin paling gedhé yaiku Pinguin Emperor (Aptenodytes forsteri) kanthi dhuwur tekan 1,1 meter lan bobot 35 kilogram utawa luwih.

Spesies pinguin paling cilik yaiku Pinguin Peri (Eudyptula Minor) kanthi dhuwur watara 40 cm lan bobisa tahan ing dhaérah adhem, sauntara pinguin sing ukurané luwih cilik biasané ditemokaké ing dhaérah sing luwih anget malah ing dhaérah tropis.

Pangan[sunting | sunting sumber]

Umumé pinguin mangan krill (sejinis kécé), iwak, cumi-cumi lan kéwan banyu liyané sing kacekel nalika mbluru ing laut. Pinguin bisa ngombé banyu laut amarga kelenjar supraorbital ing awaké nyaring kaluwihan uyah laut saka ilènan getih. Uyah iki banjur ditokaké jroning wangun cuwèran liwat saluran ambegan pinguin.

Solah bawa pinguin[sunting | sunting sumber]

Pinguin katon ora wedi karo tekané manungsa. Pinguin bakal nyerak ing klompok panliti sing lagi nyinaoni pinguin-pinguin mau.

Nanging sawijining wangun gegelutan gedhé antar pinguin bakal dumadi yèn sawijining ibu pinguin kèlangan anaké (amarga ora bisa tahan jroning badai gedhé utawa dipangan déning kéwan pamangsa). Yèn sawijining anak ilang, ibu pinguin bakal "nyolong" sawijining anak pinguin saka ibu pinguin liyané. Solah bawa iki narik kawigatèn èlmuwan. Apiké, pinguin-pinguin betina liya jroning klompok pinguin mau ora seneng "panyolongan" iki lan bakal nulungi lan "mbéla" ibu pinguin sing anaké dicolong.

Wangun awak[sunting | sunting sumber]

Awaké pinguin selaras banget kanggo mbluru lan urip ing banyu. Swiwiné arupa pandhayung lan ora bisa kanggo mabur. Ing dharatan pinguin migunakaké buntut lan swiwiné kanggo njaga kaseimbangan nalika mlaku.

Saben pinguin duwé werna putih ing sisih njero awaké lan werna peteng (biasané ireng) ing sisih njaba awak. Iki migunani kanggo kamuflase. Kéwan pamangsa kayadéné singa laut saka njeron banyu bakal angel ndeleng pinguin amarga wetengé sing sernané putih campur karo pantulan lumahing banyu laut. Éwadéné lumahing peteng ing gegeré uga nyamaraké pinguin saka pandelengan kéwan pamangsa ing dhuwur banyu.

Kamampuan mbluru lan nyilem[sunting | sunting sumber]

Pinguin bisa mbluru kanthi kacepetan 6 tekan 12 km/jam malah tau kacathet tekan 27km/jam. Pinguin sing ukurané cilik biasané nyilem sakwéné siji tekan rong menit saka lumahing banyu kanggo nyekel panganan. Pinguin sing ukurané luwih gehdé, yaiku pinguin emperor bisa nyilem luwih jero nganti 565 meter sakwéné 20 menit.

Mlaku lan mluncur[sunting | sunting sumber]

Kanggo ngirit ènèrgi, sok-sok pinguin mlaku mawa sikil cendhaké utawa mluncur ing salju mawa wetengé.

Kamampuan pangèndraan[sunting | sunting sumber]

Pinguin duwé pangrungu sing becik banget. Yèn ana ing dharatan, pinguin banget ngandhelaké pangrungoné. Mata pinguin adaptasi kanggo pandelengan ngisor banyu kanggo golèk panganan lan ngèndha saka pamangsa. Kamampuan daya pangambu pinguin tekan saiki isih durung akèh dikawruhi lan mbutuhaké panlitèn luwih lanjut.

Jinis kelamin[sunting | sunting sumber]

Kanggo ndeleng jinis kelamin pinguin iku angèl banget, amarga pinguin ora duwé kelamin eksternal. Mula kanggo mbédakaké jinis kelamin pinguin, manungsa kudu nganggo tèknik pamriksan kromosom/DNA.

Galeri foto[sunting | sunting sumber]

Jinis-jinis pinguin[sunting | sunting sumber]


Literatur[sunting | sunting sumber]

  • Anatole France, Penguin Island
  • Kevin Schafer, Penguin Planet - Their World, our World. North Word Press, Minnetonka Minn 2000, ISBN 1-55971-745-9
  • George Gaylord Simpson, Penguins. Past and Present, Here and There. Yale University Press, New Haven 1976, ISBN 0-300-01969-6
  • Tony D. Williams, The Penguins. Oxford University Press, Oxford 1995, ISBN 0-19-854667-X
  • Lloyd S. Davies, The Penguins. Species Monograph Series. Poyser, London 2003, ISBN 0-7136-6550-5
  • Boris M. Culik, Pinguine. Blv, München 2002, ISBN 3-405-16318-8
  • Niels Carstensen, Pinguine. Ellert & Richter, Hamburg 2002, ISBN 3-8319-0081-7

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pinguin&oldid=822189"