Archeopteryx

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Archeopteryx
Kalamangsa: Jura Akir
Archaeopteryx-model.jpg
Modhèl Archeopteryx lithographica minangka pajangan ing Museum Universitas Oxford.
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Ordho: Archaeopterygiformes
Famili: Archaeopterygidae
Génus: Archaeopteryx
Meyer, 1861
Spesies

A. lithographica Meyer, 1861

Archeopteryx (saka Basa Yunani Kuna ἀρχαῖος archaios sing tegesé 'kuna' lan πτέρυξ pteryx sing tegesé 'wulu unggas' utawa 'sewiwi'; diwaca "ar-kee-OP-ter-iks" [ɑː(ɹ)kiˈɒptəɹɪks]) iku jinis manuk paling awal lan primitif sing dikawruhi. Kéwan iki urip ing Periode Jura watara 155–150 yuta taun kapungkur sing saiki ditepungi minangka wilayah Jerman pérangan kidul. Sajeroning Basa Jerman, Archeopteryx ditepungi minangka Urvogel, sawijining tembung sing tegesé "manuk sing asli" utawa "manuk pisanan". Sanajan jenengé sing asli asalé saka Basa Jerman, tembung iki uga dipigunakaké sajeroning Basa Inggris.