Archeopteryx

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Arkéyuptérik
Kalamangsa: Jura Akir
Archaeopteryx-model.jpg
Modhèl Archeopteryx lithographica minangka pajangan ing Museum Universitas Oxford.
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Ordho: Archaeopterygiformes
Famili: Archaeopterygidae
Génus: Archaeopteryx
Meyer, 1861
Spesies

A. lithographica Meyer, 1861

Arkéyuptérik (Basa Yunani Kuna ἀρχαῖος archaios sing tegesé 'kuna' lan πτέρυξ pteryx sing tegesé 'wulu unggas' utawa 'sewiwi'; archaeopteryx diwaca "ar-kee-OP-ter-iks" [ɑː(ɹ)kiˈɒptəɹɪks]) iku jinis manuk paling awal lan primitif sing dikawruhi. Kéwan iki urip ing pèriyodhe Jura watara 155–150 yuta taun kapungkur sing saiki ditepungi minangka tlatah Jerman pérangan kidul. Sajeroning Basa Jerman, Arkéyuptérik ditepungi minangka Urvogel, sawijining tembung sing tegesé "manuk sing asli" utawa "manuk pisanan". Sanajan jenengé sing asli asalé saka Basa Jerman, tembung iki uga dipigunakaké sajeroning Basa Inggris.