Manuk unta

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Manuk unta
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Aves
ordo: Struthioniformes
kulawarga: Struthionidae
Vigors, 1825
Genus: Struthio
Species: S. camelus
Jeneng binomial
Struthio camelus
Linnaeus, 1758

Manuk unta (Struthio camelus) kalebu manuk kang ukurané paling gedhé kang isih urip.[1] Manuk unta nduweni dhuwur 2,5 méter.[1] Manuk unta uga kena ditumpaki wong diwasa ananging awaké cilik.[1] Manuk unta kang ditunganggi dadi kewan kang dilombakaké. [1]Umumé iki dianakaké ing Afrika Utara lan Arab.[1]Sanajan kalebu jinising manuk ananging manuk unta ora bisa mabur.[1] Manuk unta kalebu kumpulan primitif kang kurang dikenal yaiku ratit (Palaeognaths).[rujukan?]

Manuk unta asalé saka sabana lan bagéyan gurun Afrika ing zona alas khatulistiwa.[1] Spesies kang ana ing Timur Tengah, yaiku S. c. syriacus,ananging spesiés jinis iki wis punah.[1] Manuk unta diingoni lan dadi sumber daging ing kawasan kang sejuk kayata Swedia.[1] Manuk unta nduwé daging kang rasané kaya daging kang ora ana lemaké.[1] Miturut kapitayan para pandhudhuh, manuk unta dikenal awit ndhelikaké endhasé ing jero lemah nalika ana bebaya.[1] Manuk unta ndelikaké endhasé ing jero lemah nalika ndhéwéké rumangsa wedi, dadi tujuwané kanggo njaga awaké nalika ana predhator kang nyeraki. [1]Nalika rumangsa keancem, manuk unta bisa nggawé predhator tatu kanthi nendhang lan nyadhuk nganggo sikilé kang kuwat. [1] Anggota liyané klompok Palaeognaths kalebu manuk rea, emu, kasuari lan manuk kang ukurané paling gedhé yaiku Aepyornis, ananging manuk jinis iki saiki wis punah.[1]

Deskripsi[sunting | sunting sumber]

Manuk unta kalebu kéwan kang getihe panas, nduwé elar lan awak kang ditutupi wulu. [2]Wuluné nduwé fungsi dadi krajang udara, Wulune manuk unta tau populér dadi topi kang dianggo wong wadon.[2] Cucuké ora ana untuné lan bentuké lincip.[2] Manuk unta nduwe gulu kang dawa lan bisa mlayu nganti 65 km/jam.[2] Manuk unta nduwéni susoh kanggo angkrem. [2]Susoh dikenal kanthi jeneng susoh sarang masyarakat.[2] Tegesé luwih saka siji manuk unta bakal ngendhog ing susoh kang padha. [2]Nalika awan manuk unta betina kang angkrem déné nalika bengi manuk unta lanang kang angkrem.[2] Endhog manuk unta dadi endhog manuk kang paling gedhé.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n (en)animals.nationalgeographic.com(dipunundhuh tanggal 19 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i (en)azcentral.com(dipunundhuh tanggal 19 Juni 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Manuk_unta&oldid=839796"