Askariasis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ascaris lumbricoides
Cacing dewasa betina.
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Nematoda
kelas: Secernentea
ordo: Ascaridida
kulawarga: Ascarididae
Genus: Ascaris
Species: A. lumbricoides
Jeneng binomial
Ascaris lumbricoides
Linnaeus, 1758

Askariasis yakuwi lelara parasit kang disebabaké dening Nemathelminthes Ascaris lumbricoides. Askariasis yakuwi lelara kaping pindo paling sering ditemuni merga makhluk parasit.

Hospes lan distribusi[sunting | sunting sumber]

Hospes utawa inang saka Askariasis yakuwi manungsa. Ning manungsa, larva Ascaris bakal dadi dewasa lan bisa nganakaké kopulasi sarta akiré ngendhog.

Lelara ini sipaté kosmopolit, bakal ditemuni ning saluruh donya. Prevalensi askariasis kira-kira 70-80%.

Morfologi[sunting | sunting sumber]

Cacing lanang gedhené kira-kira 10-30 cm, ananging cacing kang wadon bisa nganti kira-kira 22-35 cm. Ning cacing lanang bakal ditemukaké spikula utawa bageyan kayata juluré rambut ning pucuking buntut (posterior). Ning cacing wadon, ning sepertelon ngarepé ana bageyan kang disebut cincin utawa gelang kopulasi.

Cacing kang wis dewasa urip ning usus manungsa. Cacing wadon bisa ngendhog nganti 200.000 endhog nggal dinané. Endhog kang wis diengkremi ciliké 60 x 45 mikron. Ananging endhog kang ora diengkremi, wujudé luwih gedhene kira-kira 90 x 40 mikron. Endhog kang wis diangkremi iki sing bakaléiki kang bakal nginfeksi manungsa.

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. Gandahusada, Srisasi, Prof. dr. 2006. Parasitologi Kedokteran. Jakarta:Fakultas Kedokteran Universitas Indonesia.
  2. Padmasutra, Leshmana, dr. 2007. Catatan Kuliah:Ascaris lumbricoides. Jakarta:Fakultas Kedokteran Unika Atma Jaya Jakarta.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Askariasis&oldid=834629"