Urochordata

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tunicate
Kalamangsa: Early Cambrian
Sea-tulip.jpg
Tulip laut, Pyura spinifera
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Subfilum: Urochordata
Giribet et al., 2000
Kelas

Ascidiacea (2,300 spésies)
Thaliacea
Appendicularia
Sorberacea

Urochordata ya iku subfilum saka vertebrata. Urochordata saka basa latin (Uro: buntut, chorda: batang penyokong tubuh dalam). Kang paling njenggol ya iku tunicates laut squirts (kelas Ascidiacea). Ana warna-warna jinisé awak ning koloni. Paling akèh ning awak ya iku sing paling akèh tekak insang slits kang gunané kanggo saringan panganan.

Urochordata lumrahé sok disebut Tunicata (Tunicate = mantel). Akehé tunicate ya iku kéwan laut kang meneng utawa nempel (sesil) ning wewatuan. Tunicata liyané urip ning laut kaya plankton. Ning subfilum iki ana 3 kelas ya iku:

  • Ascidiacea
  • Thaliacea
  • Appendicularia

Kelas-kelas iku duwé sipat kang unik amarga duwé cirri tartemtu. Kabehané Ascideacea ya iku cecil, ananging klass liyané ya iku pelagic. Ning sajarah uripé duwé sajumlah seri utawa rentetan owah-owahan. antarané iku kaya-kaya pergantian turunan kaya ta cirri ning watara kéwan Invertebrata kang esih ana.