Urochordata

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Tunicate
Kalamangsa: Early Cambrian
Sea-tulip.jpg
Tulip laut, Pyura spinifera
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Subfilum: Urochordata
Giribet et al., 2000
Kelas

Ascidiacea (2,300 spésies)
Thaliacea
Appendicularia
Sorberacea

Urochordata yaiku subfilum saka vertebrata. Urochordata saka basa latin (Uro: buntut, chorda: batang penyokong tubuh dalam). Kang paling njenggol yaiku tunicates laut squirts (kelas Ascidiacea). Ana warna-warna jinisé awak ning koloni. Paling akèh ning awak yaiku sing paling akèh tekak angsang slits kang gunané kanggo saringan panganan.

Urochordata lumrahé sok karan Tunicata (Tunicate = mantel). Akehé tunicate yaiku kéwan laut kang meneng utawa nempel (sesil) ning wewatuan. Tunicata liyané urip ning laut kaya plankton. Ning subfilum iki ana 3 kelas yaiku:

  • Ascidiacea
  • Thaliacea
  • Appendicularia

Kelas-kelas iku duwé sipat kang unik amarga duwé cirri tartemtu. Kabehané Ascideacea yaiku cecil, nanging klass liyané yaiku pelagic. Ning sajarah uripé duwé sajumlah seri utawa rentetan owah-owahan. antarané iku kaya-kaya pergantian turunan kaya ta cirri ning watara kéwan Invertebrata kang esih ana.