Monogenea

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Echinoplectanum laeve

Monogenea ya iku kelas anggota saka kéwan Avertebrata kang kagolong ning filum Platyhelminthes.[1] Kéwan kang saka kelas Monogenea lumrahé parasit. Kéwan iki uga ora duwé rongga tubuh. Monogenea duwé sistem pencernaan prasaja kang nyakup bolongan ya iku bolongan cangkem, usus, sarta anus. Tuladhané Noebenedenia.[2]

Ning ning tahap awal uripé, Monogenea duwé sebuah organ kang kaya pancingan ning pérangan posterioré kang disebut haptor. Kéwan diwasa duwé prohaptor (kanggo mangan) lan opisthaptor (kanggo nempel). Monogenea bisa ditemukaké ning kulit, sirip, lan insang iwak. Monogenea racaké hermafrodit. Siklus uripé ora ngalami reproduksi aseksual. Nalika reproduksi, kéwan iki ngasilaké endhog kang ngalami dadi larva, disebut onkomirasidium. Kéwan dewasané mangani getih, lendir, sarta sel-sel epitel kéwan sing ditemploki.[2][3][4]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Buku sekolah elektronik [Anshori, Djoko Martono] (2009). Biologi 1 : Untuk Sekolah Menengah Atas (SMA)-Madrasah Aliyah (MA) Kelas X. Jakarta: Pusat Perbukuan Departemen Pendidikan Nasional. ISBN 978-979-068-129-3 ( no.jil.lengkap) / ISBN 978-979-068-130-9.  Priksa gandra |author-link1= (pitulung)
  2. ^ a b [A. Pratiwi, Sri Maryati, Srikini, Suharno, Bambang S.] (2007). BIOLOGI SMA Jilid 1 untuk Kelas X Berdasarkan Standar Isi 2006. Jakarta: Penerbit Erlangga. ISBN 979-781-726-1.  Priksa gandra |author-link1= (pitulung)
  3. ^ Purves et al. 2004
  4. ^ Solomon et al. 2005