Siput

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Siput/keong (Gastropoda)
Teksiran kala: Early Cambrian–Recent[1]
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Mollusca
Kelas: Gastropoda
Cuvier, 1797
Clades

"Paleozoic uncertain …"
"Basal taxa …"
clade Patellogastropoda
clade Vetigastropoda
clade Cocculiniformia
clade Neritimorpha
clade Caenogastropoda
clade Heterobranchia

Siput utawa keong ya iku jeneng umum kang diwenehaké kanggo anggota kelas moluska Gastropoda. Istilah iki artiné cangkang amarga kéwan iki nduwèni cangkang nggelung nalika wis gedhené. Menawa diartikaké kanthi arti kang luwih umum manèh artiné "Gastropoda", kayata siput lan siput bugil (siput kang ora duwé cangkang, ning basa Jawa dikenal uga karo resrespo). Kelas Gastropoda iki ana ing urutan kaping loro paling akèh ning spesies anggotané sawisé Insecta (serangga). Habitat, bentuké, tingkahé, lan anatomi siput uga akèh bervariasiné kaya anggotané ya iku.

Siput bisa ditemukaké ning ngendi wae: kayata ing galeng, ning sawah nganti ara-ara, nganti ning njeroning laun kang jero banget. Akèh siput kang dadi kéwan laut, akèh uga kang dadi kéwan darat, banyu tawar, lan banyu payau. Akèh uga siput kang kagolong kéwan herbivora, meski ana uga siput kang urip ning darat utawa laut iku kagolong kéwan omnivora utawa karnivora predator. Tuladhané Gastropoda ya iku bekicot (Achatina fulica), siput kebun (Helix sp.), siput laut (Littorina sp.) lan siput banyu tawar (Limnaea sp.)

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ 'Latest Early Cambrian', per Cithakan:Cite doi

Pranala Njaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Siput&oldid=1078435"