Avertebrata

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Gegremet iku conto invertebrata.

Avertebrata utawa Invertebrata iku istilah sing dicakaké déning Chevalier de Lamarck kanggo nuduhaké sato kéwan sing ora ndarbèni balung mburi. Invertebrata nyakup kabèh kéwan kajaba kéwan vertebrata (pisces, reptil, amfibia, manuk, lan mammalia. Conto invertebrata ya iku gegremet, uwur-uwur, hydra, nus, lan cacing. Invertebrata nyakup watara 97 persèn saka kabèh anggota kingdom Animalia.

Lamarck mérang invertebrata sajeroning rong golongan ya iku Insecta (gegremet) lan Vermes (cacing). Nanging saiki, invertebrata kapantha ing 30 sub-fila punjul wiwit saka organisme sing simpel kaya porifera lan cacing pipih nganti organisme sing luwih komplèks kaya mollusca lan arthropoda.

Ana 9 filum sajeroning klafisikasi avertebrata ya iku:

Panelitèn luwih jero ngenani taksonomi nuduhaké yèn akèh kéwan invertebrata sing kerabat luwih cedhak karo vertebrata tinimbang karo sapadha-padha invertebrata.