Myriapoda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Myriapoda
Kalamangsa: Late Silurian–Recent
Steinläufer (Lithobius forficatus) 3.jpg
Lithobius forficatus, minangka Chilopoda
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Subfilum: Myriapoda
Latreille, 1802
Kelas 

Myriapoda ya iku salah sawijiné kelas saka filum Arthropoda.[1] Tuladha kéwan kang kalebu Myriapoda ya iku klabang (Lithobius forficatus) lan luwing (Spirobolus sp.).[1] Tembung Myriapoda asalé saka basa Yunani, ya iku myriad kang tegesé akèh lan podos kang tegesé sikil.[2] Dadi Myriapoda ya iku kéwan kang sikilé akèh.[2] Myriapoda kapérang dadi rong ordho, ya iku Diplopoda lan Chilopoda.[1]

Struktur Awak[besut | besut sumber]

Awak Myriapoda kawangun saka endhas dhuwur (capuk) lan awak pérangan buri utawa weteng (abdomen), Myriapoda ora nduwé dhadha.[3] Ing saben ros luwing ana rong pasang sikil, déné ing klabang ana sapasang sikil ing saben ros. Myriapoda nduwé sistem trakea kanggo respirasi.[3] Trakea ya iku saluran hawa kang gunané ngedharaké oksigen menyang kabèh pérangan awak.[3]

Ciri-Ciri[besut | besut sumber]

  • Bantuk awaké ros-ros (segmen), ora nduwé dhadha mung nduwé endhas lan weteng[4]
  • Saben ros ing weteng ana sapasang utawa rong pasang sikil[4]
  • Ing endhasé ana kelopak mripat tunggal (ocellus) kang cacahé ana loro, sapasang antena, lan piranti lembé. Piranti lambé iki kawangun saka telung pasang rahang, ya iku sepasang mandibula lan rong pasang maksila[4]
  • Susunan saraf tangga tali[4]
  • Sistem ambegané nganggo trakea kang duwé spirakel ing saben ros awakè kanggo mlebu metu hawa
  • Sistem peredaran getih tarbuka[4]
  • Piranti kelamin lanang lan wadon kapisah, kalebu kéwan ovipar (ngendhog)[4]
  • Urip ing dharat, kaya ing ngisor watu, jero lemah, humus, utawa ing panggonan kang lembab[4]

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Myriapoda kapérang dadi rong ordho, ya iku Chilopoda lan Diplopoda

Chilopoda[besut | besut sumber]

Ordo Chilopoda padatan urip ing panggonan kang lembab, ing ngisor tumpukan sampah utawa godhong-godhongan kang wis bosok.[1] Reprodhuksi Chilopoda kanthi cara kawin lan pembuahan internal.[1] Piranti rèspirasiné ya iku trakea kang nyabang menyang kabèh pérangan awaké.[1]

Kéwan kang kalebu ing ordho Chilopoda ya iku klabang. Klabang ya iku kéwan predator kang mangan kéwan-kéwan cilik. Mangsané dipatèni nganggo racun. Kelenjar racun iku ana ing piranti lambéné. Awak klabang gèpèng. Kéwan iki nggolèk pangan ing wayah bengi.[5]

Diplopoda[besut | besut sumber]

Luwing kalebu kelas Diplopoda

Awak Chilopoda dhapuré bunder ndawa lan duwé ros (sègmèn) kang akèh.[1] Awaké ditutupi lapisan kang ngandhut garam kalsium lan wernané mengkilap.[1] Endhasé nduwé sepasang mripat tunggal, sepasang antena cendhèk, lan sepasang mandibula.[1] Toraks Chilopoda kawangun saka patang ros kang saben ros nduwé sepasang sikil, kajaba ing ros kang sapisan.[1] Kéwan iki nduwé abdomen kang dawa kang kawangun saka 25 nganti 100 ros, gumantung jinis spèsièsé.[1] Saben ros ana rong pasang spirakel, ostia (luwangan), ganglion saraf, lan rong pasang sikil.[1] Piranti réprodhuksi Diplopoda diarani gonopod, kang ana ing ros kaping pitu.[1] Fertilisasiné kanthi cara internal. Kéwan kang wadon nggawé susuh kanggo nyimpen endhogé. Kéwan Diplopoda padatan urip ing panggonan kang peteng lan lembab, kaya ing ngisor watu utawa kayu kang ora kena sinar srengéngé.[1]

Kéwan kang éwoning Diplopoda ya iku luwing. Awaké dawa silindris. Ing endhasé ana sepasang antena lan ing aben ros awaké dijangkepi sepasang sikil. Luwing mangan tetanduran kang wis mati lan seneng panggonan kang lembab lan peteng. Ing kahanan kang mbebayani, luwing ngruntelaké awaké. Luwing kalebu kéwan ovipar (ngendhog).[5]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n Karmana, Oman.2007.Cerdas Belajar Biologi.Bandung: Grafindo
  2. ^ a b Ciri Myriapoda(diundhuh 14 Oktober 2012)
  3. ^ a b c Struktur dan Fungsi Tubuh Myriapoda(diundhuh 14 Oktober 2012)
  4. ^ a b c d e f g Ciri-ciri Umum Myriapoda(diundhuh 15 Oktober 2012)
  5. ^ a b Klasifikasi Myriapoda(diundhuh 15 Oktober 2012)