Myriapoda

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Myriapoda
Temporal range: Late Silurian–Recent
Lithobius forficatus, minangka Chilopoda
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Subfilum: Myriapoda
Latreille, 1802
Kelas 

Myriapoda ya iku salah sawijiné kelas saka filum Arthropoda.[1] Tuladha kéwan sing kalebu Myriapoda ya iku klabang (Lithobius forficatus) lan luwing (Spirobolus sp.).[1] Tembung Myriapoda asalé saka basa Yunani, ya iku myriad sing tegesé akèh lan podos sing tegesé sikil.[2] Dadi Myriapoda ya iku kéwan sing sikilé akèh.[2] Myriapoda kapérang dadi rong ordo, ya iku Diplopoda lan Chilopoda.[1]

Struktur Awak[sunting | besut sumber]

Awak Myriapoda kawangun saka endhas dhuwur (capuk) lan awak bagéyan buri utawa weteng (abdomen), Myriapoda ora nduwé dhadha.[3] Ing saben ros luwing ana rong pasang sikil, déné ing klabang ana sapasang sikil ing saben ros. Myriapoda nduwé sistem trakea kanggo respirasi.[3] Trakea ya iku saluran hawa sing gunané ngedharaké oksigen menyang kabèh bagéyan awak.[3]

Ciri-Ciri[sunting | besut sumber]

  • Bantuk awaké ros-ros (segmen), ora nduwé dhadha mung nduwé endhas lan weteng[4]
  • Saben ros ing weteng ana sapasang utawa rong pasang sikil[4]
  • Ing endhasé ana kelopak mripat tunggal (ocellus) sing cacahé ana loro, sapasang antena, lan alat lembé. Alat lambé iki kawangun saka telung pasang rahang, ya iku sepasang mandibula lan rong pasang maksila[4]
  • Susunan saraf tangga tali[4]
  • Sistem ambegané nganggo trakea sing nduwèni spirakel ing saben ros awakè kanggo mlebu metu hawa
  • Sistem peredaran getih tarbuka[4]
  • Alat kelamin lanang lan wadon kapisah, kalebu kéwan ovipar (ngendhog)[4]
  • Urip ing dharat, kaya ing ngisor watu, jero lemah, humus, utawa ing panggonan sing lembab[4]

Klasifikasi[sunting | besut sumber]

Myriapoda kapérang dadi rong ordo, ya iku Chilopoda lan Diplopoda

Chilopoda[sunting | besut sumber]

Ordo Chilopoda padatan urip ing panggonan sing lembab, ing ngisor tumpukan sampah utawa godhong-godhongan sing wis bosok.[1] Reprodhuksi Chilopoda kanthi cara kawin lan pembuahan internal.[1] Alat rèspirasiné ya iku trakea sing nyabang menyang kabèh bagéyan awaké.[1]

Kéwan sing kalebu ing ordo Chilopoda ya iku klabang. Klabang ya iku kéwan predator sing mangan kéwan-kéwan cilik. Mangsané dipatèni nganggo racun. Kelenjar racun iku ana ing alat lambéné. Awak klabang gèpèng. Kéwan iki nggolèk pangan ing wayah bengi.[5]

Diplopoda[sunting | besut sumber]

Luwing kalebu kelas Diplopoda

Awak Chilopoda bentuké bunder ndawa lan nduwèni ros (sègmèn) sing akèh.[1] Awaké ditutupi lapisan sing ngandhut garam kalsium lan wernané mengkilap.[1] Endhasé nduwé sepasang mripat tunggal, sepasang antena cendhèk, lan sepasang mandibula.[1] Toraks Chilopoda kawangun saka patang ros sing saben ros nduwé sepasang sikil, kajaba ing ros sing sepisan.[1] Kéwan iki nduwé abdomen sing dawa sing kawangun saka 25 nganti 100 ros, gumantung jinis spèsièsé.[1] Saben ros ana rong pasang spirakel, ostia (luwangan), ganglion saraf, lan rong pasang sikil.[1] Alat réprodhuksi Diplopoda diarani gonopod, sing ana ing ros kaping pitu.[1] Fertilisasiné kanthi cara internal. Kéwan sing wadon nggawé susuh kanggo nyimpen endhogé. Kéwan Diplopoda padatan urip ing panggonan sing peteng lan lembab, kaya ing ngisor watu utawa kayu sing ora kena sinar srengéngé.[1]

Kéwan sing kalebu klompok Diplopoda ya iku luwing. Awaké dawa silindris. Ing endhasé ana sepasang antena lan ing aben ros awaké dijangkepi sepasang sikil. Luwing mangan tetanduran sing wis mati lan seneng panggonan sing lembab lan peteng. Ing kahanan sing mbebayani, luwing ngruntelaké awaké. Luwing kalebu kéwan ovipar (ngendhog).[5]

Deleng Uga[sunting | besut sumber]

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n Karmana, Oman.2007.Cerdas Belajar Biologi.Bandung : Grafindo
  2. ^ a b (id)Ciri Myriapoda(diundhuh 14 Oktober 2012)
  3. ^ a b c (id)Struktur dan Fungsi Tubuh Myriapoda(diundhuh 14 Oktober 2012)
  4. ^ a b c d e f g (id)Ciri-ciri Umum Myriapoda(diundhuh 15 Oktober 2012)
  5. ^ a b (id)Klasifikasi Myriapoda(diundhuh 15 Oktober 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Myriapoda&oldid=996741"