Polychaeta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tuladhané anggota-anggota kelas polychaeta.

Polychaeta yaikuadalah kelas cacing annelida kang biyasané urip ning laut. Sakabehané awaké polychaeta ngandhut rambut-rambut kaku utawa setae yabg kang dilapisi kutikula saéngga lunyu lan kaku. Awaké warnané apik, kaya ta ungu jambon. Nggal segmen awaké polychaeta dilengkapi karo sapasang piranti obah utawa piranti kaggo nglangi kang ingaran parapodia. Piranti iki ugan duwé kagunaan kanggo piranti pernapasan. Sapérangan gedhé ukurané namung 5–10 cm, ananging ana uga sing ciliké kurang saka 1 mm kan ana uga sing nganti 3 m.

Awaké Polychaeta beruas - ruas lan nggal ruas duwé parapodia lan seta. Cacing iki ora duwé sadel (klitelum)

Polychaeta duwweni kelamin kapisah lan ana kang hermaprodit. Perkembangbiakané dilakoni kanti cara sèksual lan aseksual. Pembuahané dilakukoni ning njabané awak lan ana kang ning sajeroning awak. Endhog kang wis dibuahi tukul dadi larva kang disebat trakofora.

Tuladhané jinis Polychaeta kaya ta calm worm, cacing sorong, cacing wawo, cacing palolo, lan cacing nipah.