Cnidaria

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Cnidaria
Teksiran kala: Ediakara - Saiki
Jelatang laut, Chrysaora quinquecirrha
Klasifikasi èlmiah
Domain: Eukaryota
Krajan: Animalia
Filum: Cnidaria
Hatschek, 1888
Kelas

Cnidaria iku divisi saka kingdom plantae [1]. Dijenengi Cnidaria merga kéwan iki duwé sel knidoblast kang isine organel antup.[2] Ana paling ora 10.000 spesies melbu ing filum Cnidaria.[2] Akeh-akehe spesies kang mlebu ing filum iki uripe ing laut.[2] Ana sebagéyan Cnidaria kang uripe dhéwékan utawa soliter lan sebagiéyan manéh uripe koloni.[2] Cnidaria mung duwé bolongan siji kang gunane kanggo tutuk lan kanggo anus.[2] Cnidaria njupuk buruané nganggo téntakelé.[2] Rupane Cnidaria iku ana loro kang kapisan iku polip lan kaping pindho iku médhusa.[2] Polip iku maksudé rupané kaya tabung lan duwé cangkem ing bagéyan dorsal kang ana tentakelé, cangkeme ana ing sisih ngisor.[2] Médhusa iku maksudé rupané kaya cakram lan diubengi tentakel.[2]

Jinisé Cnidaria[besut | besut sumber]

  • Hydrozoa : akéh-akéhé Hydrozoa urip ing laut lan cara uripé kelompokan utawa koloni. Contoné hydrozoa iku Hydra.[2]

Hydra ya iku Hydrozoa soliter (urip dhéwé-dhéwé) sing uripé ing banyu tawa.

  • Scyphozoa : Scyphozoa iku asalé saka tembung skyphos kang artiné tutup lan zoon kang artiné kéwan. Contoné Scyphozoa iku Aurelia Aurita utawa ubur-ubur.[3]
  • Anthozoa : Anthozoa iku asalé saka tembung Anthos kang artiné kembang lan zoon kang artiné kéwan. Dadi arti Anthozoa iku kéwan kang kaya kembang. Contoné Anthozoa iku Anemon llaut lan kembang-kembang karang.[3]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id)(Pratiwi, D.A.(2007)."Biologi SMA untuk Kelas X Jilid 1".Jakarta:Erlangga. Hal.171)
  2. ^ a b c d e f g h i j (id)(Pratiwi, D.A.(2007)."Biologi SMA untuk Kelas X Jilid 1".Jakarta:Erlangga. Hal.175)
  3. ^ a b (id)(Pratiwi, D.A.(2007)."Biologi SMA untuk Kelas X Jilid 1".Jakarta:Erlangga. Hal.177)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Cnidaria&oldid=1056502"