Eumetazoa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Eumetazoans
Kalamangsa: Ediakara - Sekiye, 635–0 Ma
Branchiostoma lanceolatum.jpg
A lancelet
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Animalia
Subkarajan: Eumetazoa
Buetschli, 1910
Filum

Radiata (tak berperingkat)

Bilateria (tak berperingkat)

Eumetazoa (Yunani: εὖ [eu], baik + μετά [META], setelah + ζῷον [Zoon], kéwan) iku clade kang saka kabèh golongan kéwan utama sanèsipun spons, placozoa lan sapérangan bentuk keuripan ora jelas utawa cures liyané, kaya Dickinsonia. Karakteristiké eumetazoans saka jaringan kang disusun ing lapisan kuman, ketekaané neuron lan embrio kang mlaku ing gastrula panggung. Clade iki racaké ngandut seorané Ctenophora, Cnidaria lan Bilateria.Ctenophora sekiye dadi Eumetazoa basal.[1]

Sapérangan phylogenists berspekulasi spons, lan eumetazoans révolusi misah saka organisme sel tunggal (siji), kang artiné kéwan ora mbentuk clade (penglompokan komplit saka organisme kang asalé siji buyut kang pada). Namung, penlitian genetik lan sapérangan karakteristik morfologi, kaya ketekaan choanocytes, njurung asal mola kang pada.[2]

Eumetazoans iku golongan utama saka kéwan ing klasifikasi Lima Krajan Lynn Margulis lan KV Schwartz, kang saka Radiata lan Bilateria- kabèh kéwan nanging udhu spons, placozoans lan mesozoans.[3] Pas agi dadi takson resmi Eumetazoa racaké prengkat dadi subkingdom. Jeneng Metazoa uga wis dienggo kanggo ngrujuk ing golongan iki, nanging lewih sok ngaco ing Animalia kabehan. Akeh skema klasifikasi kang ora ing subkingdom Eumetazoa.

Préferensi[besut | besut sumber]

  1. Ryan, J. F.; Pang, K.; Schnitzler, C. E.; Nguyen, A.-D.; Moreland, R. T.; Simmons, D. K.; Koch, B. J.; Francis, W. R.; Havlak, P.; Smith, S. A.; Putnam, N. H.; Haddock, S. H. D.; Dunn, C. W.; Wolfsberg, T. G.; Mullikin, J. C.; Martindale, M. Q.; Baxevanis, A. D. (13 December 2013). "The Genome of the Ctenophore Mnemiopsis leidyi and its Implications for Cell Type Evolution". Science 342 (6164, number 6164): 1242592. PMC 3920664. PMID 24337300. doi:10.1126/science.1242592. 
  2. Philippe H, Derelle R, Lopez P; et al. (April 2009). "Phylogenomics revives traditional views on deep animal relationships". Curr. Biol. 19 (8): 706–12. PMID 19345102. doi:10.1016/j.cub.2009.02.052. 
  3. Systema Naturae 2000 Taxon: Subkingdom Eumetazoa — retrieved February 2, 2006