Orthonectida

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Orthonectida
Orthonetida dict flat and cylinder.png
Loro Orthonectida wadon
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Unranked: Mesozoa
Filum: Orthonectida
Giard, 1877 [1][2]
Familia
Rhopaluridae
Pelmatosphaeridae

Orthonectida iku filum kecil parasit ora digelet pengertiané sekang invertebrata segara[3] sing salah siji organisme multiselular sing paling biyasa.

Biologi[besut | besut sumber]

Gedene iku kéwan kaya cacing mikroskopis, sing lewih sekang siji lapisan sel njaba ana siliané sekitaré massa sel kelaminé. Kae rénang karo bébas ing tubuh inangé, sing kelebu platyhelminthes, cacing polychaeta, moluska bivalvia, lan echinodermata. Kae gonochoristic, karo individu lanang lan wadon misah.[4]

Angger wis siyap kanggo réproduksi, kae lunga sekang inangé, lan sperma sekang lanang nembus awak sing wadon kanggo fertilisasi internal. Zigot sing dikasilna dadi larva ngabi silia sing lolos sekang biyungé kanggo nggolet inang anyar. Bar nemu inang, larva kelangan silia lan dadi larva plasmodium syncytial. Larva iki, gilirané, mecah dadi akèh sel-sel individual sing arep dadi génerasi selanjute.[4]

Klasifikasiné[besut | besut sumber]

Filum iki ana sekang 20 spésies sing dikenal, ing Rhopalura ophiocomae iku sing paling dikenal.[3] Filum iki ora dibagi mengjero kelas utawa ordho, lan kur isi loro famili.

Awale dideskripsina déning taun 1877 kanggo kelas,[5] lan kadang-kadang ditandai kanggo ordho ing filum Mesozoa, panalitèn anyar, orthonectids béda pisan karo rhombozoa, kelompok lain di Mesozoa.[3]

Spesies sing wis katon:

Filum Orthonectida

Préferensi[besut | besut sumber]

  1. ^ H. Furuya & J. van der Land (2010). "Orthonectida". World Register of Marine Species. Dijupuk January 12, 2011. 
  2. ^ "Orthonectida Giard, 1877". Sistem Informasi Taksonomi Kaintegrasi. Dijupuk January 12, 2011. 
  3. ^ a b c Ben Hanelt, David Van Schyndel, Coen M. Adema, Louise A. Lewis & Eric S. Loker (November 1996). "The phylogenetic position of Rhopalura ophiocomae (Orthonectida) based on 18S ribosomal DNA sequence analysis". Molecular Biology and Evolution 13 (9): 1187–1191. PMID 8896370. doi:10.1093/oxfordjournals.molbev.a025683. 
  4. ^ a b Robert D. Barnes (1982). Invertebrate Zoology. Philadelphia, PA: Holt-Saunders International. kk. 247–248. ISBN 0-03-056747-5. 
  5. ^ Alfred Mathieu Giard (1877). "Sur les Orthonectida, classe nouvelle d'animaux parasites des Échinodermes et des Turbellariés". Comptes Rendus (ing basa French) 85 (18): 812–814.