Silia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Asil pangematan nggunakake Scanning Electron Microscope nuduhake silia sel epitel paru-paru.

Silium (jamak Silia) ya iku organel sel kang duwé fungsi minangka piranti bantu perobahan kang nyolok saka sapérangan sel kang diametere kira-kira 0,25 μm lan dawane sekitar 2 nganti 20 μm sarta biyasane ana ing cacah akèh ing lumahing sel.[1] Silia béda karo flagela (bentuk jamak saka flagelum) kang fungsine lan diamtere pada karo silia, mung baé luwih dawa, ya iku sekitar 10 nganti 200 μm.[1][2] Saliyané iku, cacahé flagela biyasane terbatas, mung siji utawa luwih kanggo saben sel.[1] Akèh organisme eukariot uniseluler kang obah ing banyu kanthi bantuan silia lan flagela.[1] Yèn silia utawa flagela menthang saka sel kang minangka péranganing lapisan jaringan, silia lan flagela iki duwé fungsi kanggo nggerakake lendir kang kasil nyekel kotoran-kotoran cilik supaya metu saka paru-paru.[1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e Campbell NA, Reece JB, Mitchell LG. 2002. Biologi, Edisi Kelima, Jilid I. Jakarta: Erlangga. Hal:130-132, 126 ISBN 979-688-468-2
  2. ^ Haimo LT, Rosenbaum JL. 1981.Cilia, flagella, and microtubule. J. Cell Biol. 91 (3 Pt 2): 125s–130s. doi:10.1083/jcb.91.3.125s. PMID 6459327.