Delima

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Delima
Pomegranate fruit.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Subklas: Rosidae
Ordho: Myrtales
Famili: Lythraceae
Génus: Punica
Spésies: P. granatum
Jeneng binomial
Punica granatum
L.
Sinonim
Punica malus
Linnaeus, 1758

Delima (punica granatum) ya iku woh-wohan sing bisa urip nganti 5-8 m.[1] Umumè delima bisa urip ana ing warna-warna mangsa, nanging supaya bisa ngasilakè woh kang kwalitasè apik namung bisa dipanen ing mangsa ketiga.[1] Delima ana ing basa Arab duwè jeneng ar-rumman.[2] Delima asalé saka laladan Wétan Tengah kang kasebar ana ing laladan subtropik nganti tekan laladan tropik, ana ing dataran kang sakngisoré 1.000 m sakndhuwure banyu segara.[1] Wit iki urip ana ing lemah gembur kang ora keleb banyu.[1] Wit delima arupa wit cilik kang dhuwure sakiwa-tengené 2–52-5 m.[1]

Kandutan Delima[besut | besut sumber]

[3] Kandungan sing ana ing delima iki migunani kanggo ngedunkè kolesterol.[3] Sakliyanè iku kandhutan delima uga bisa kanggo ningkatkè aliran getih marang jantungjantung.[3] Delima sing wis digawè jusjus uga èfèktif kanggo njaga jantung supaya tetep séhatséhat lan ngedunkè resiko lara jantung lan stroke.[3]

Macem-macem delima[besut | besut sumber]

Delima jinisǐ ana warna-warna, yaitu delima putih, delima abang, lan delima wungu.[4] Pome utawa delima racaké ditandur kanggo tanaman hias, tetannduran usada, utawa amarga wohè bisa dipangan. Delima bisa dipangan langsung, kanggo campuran rujak ,uga bisa dijus.[4]

Gunanè delima[besut | besut sumber]

Delima duwé pigunan kang warna-warna.[5] Cara kang tradisional, delima racaké digunakakè kanggo ngrèsiki kulitkulit lan ngurangi peradanganperadangan ing kulit.[5] Jus delima uga bisa kanggo ngurangi lelara radang tenggorokantenggorokan.[5] Miturut panalitèn kang wis dilakokakè déning American Journal of Clinical Nutrition, delima duwé kandhutan antioksidan kang bisa kanggo nyegah oksidasi lan kolesterol ing salebeting salira.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e Delima Termasuk Buah Surga (Dipuntingali tanggal 20 April 2011)
  2. ^ èKhasiat buah delima (Dipuntingali tanggal 20 April 2011)
  3. ^ a b c d Sejuta Manfaat Buah Delima (Dipuntingali tanggal 20 April 2011)
  4. ^ a b Jinis Buah Delima (Dipuntingali tanggal 20 April 2011)
  5. ^ a b c d Buah delima berpotensi untuk mengurangi resiko kanker prostat (Dipuntingali tanggal 21 April 2011)