Stroke

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Stroke
Classification and external resources
CT scan nuduhaké anané iskemik ing panampang nglintang utek
ICD-10 ICD-10 Chapter I|I61-ICD-10 Chapter I|I64
ICD-9 434.91
OMIM 601367
DiseasesDB 2247
MedlinePlus 000726
eMedicine neuro/9 emerg/558 emerg/557 pmr/187
MeSH D020521
Asil otopsi utek sing ngalami stroke

Stroke (saka basa Inggris: stroke) iku sawijining kahanan sing dumadi nalika pasokan getih menyang sawijining pérangan utek dumadakan kaganggu. Sajeroning jaringan utek, kurangé ilining getéih nyebabaké sarangkèn réaksi biokimia, sing bisa ngrusak utawa matèkaké sel-sel saraf ing utek. Patiné jaringan utek bisa nyebabaké ilangé fungsi sing dikendhalèkaké déning jaringan iku. Stroke iku jalaran pati sing katelu ing Amérika Sarékat lan akèh nagara indhustri ing Éropah (Jauch, 2005). Yèn bisa dislametaké, sok-sok panandhang ngalami kalumpuhan ing anggota awaké, ilangé sapérangan pepéling utawa ora/kurang bisa omong. Sapérangan taun ing wuri iki tansaya populèr istilah serangan utek. Istilah iki pepadhan karo istilah sing wis ditepungi wiyar, "serangan jantung". Stroke dumadi amarga cawang pambuluh getih kacandhet déning emboli. Emboli bisa arupa kolesterol utawa udara.

Diagnosis[besut | besut sumber]

Diagnosis stroke iku sacara klinis dikanthèni pamriksan panunjang. Pamriksan panunjang sing bisa dilakokaké antarané CT scan sirah, MRI. Kanggo mbiji kasadharan panandhang stroke bisa dipigunakaké Skala Koma Glasgow. Kanggo mbédakaké jinis stroke bisa dipigunakaké manéka sistem skor, kaya déné Skor Strok Siriraj, Algoritma Stroke Gajah Mada, utawa Algoritma Junaedi.

Faktor risiko[besut | besut sumber]

Pananganan[besut | besut sumber]

Panandhang stroke racaké diwènèhi oksigen, dipasang infus kanggo nglebokaké cuwèran lan dat panganan, diwènèhi manitol utawa kortikosteroid kanggo ngurangi abuh lan tekanan ing njero utek kanggo panandhang stroke akut.[2]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Floßmann, Enrico; Ursula G.R. Schulz, Peter M. Rothwell (2004). "Systematic Review of Methods and Results of Studies of the Genetic Epidemiology of Ischemic Stroke". Stroke 35: 212–227. Dijupuk 13 November 2010.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)
  2. ^ Misbach, H Jusuf; Harmani Kalim. "Penanganan Stroke". Medicastore. Dijupuk 13 November.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)

Pranala njaba[besut | besut sumber]