Stroke

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Stroke
Classification and external resources
CT scan nuduhaké anané iskemik ing panampang nglintang utek
ICD-10 ICD-10 Chapter I|I61-ICD-10 Chapter I|I64
ICD-9 434.91
OMIM 601367
DiseasesDB 2247
MedlinePlus 000726
eMedicine neuro/9 emerg/558 emerg/557 pmr/187
MeSH D020521
Asil otopsi utek sing ngalami stroke

Stroke (saka basa Inggris: stroke) iku sawijining kahanan sing dumadi nalika pasokan getih menyang sawijining bagéyan utek dumadakan kaganggu. Jroning jaringan utek, kurangé ilining getéih nyebabaké sarangkéyan réaksi biokimia, sing bisa ngrusak utawa matèkaké sel-sel saraf ing utek. Patiné jaringan utek bisa nyebabaké ilangé fungsi sing dikendhalèkaké déning jaringan iku. Stroke iku panyebab pati sing katelu ing Amérika Sarékat lan akèh nagara indhustri ing Éropah (Jauch, 2005). Yèn bisa dislametaké, sok-sok panandhang ngalami kalumpuhan ing anggota awaké, ilangé sebagéyan pepéling utawa ora/kurang bisa omong. Sapérangan taun ing wuri iki tansaya populèr istilah serangan utek. Istilah iki pepadhan karo istilah sing wis ditepungi wiyar, "serangan jantung". Stroke dumadi amarga cawang pambuluh getih kacandhet déning emboli. Emboli bisa arupa kolesterol utawa udhara.

Diagnosis[besut | besut sumber]

Diagnosis stroke iku sacara klinis dikanthèni pamriksan panunjang. Pamriksan panunjang sing bisa dilakokaké antarané CT scan sirah, MRI. Kanggo mbiji kasadharan panandhang stroke bisa dipigunakaké Skala Koma Glasgow. Kanggo mbédakaké jinis stroke bisa dipigunakaké manéka sistem skor, kayadéné Skor Strok Siriraj, Algoritma Stroke Gajah Mada, utawa Algoritma Junaedi.

Faktor risiko[besut | besut sumber]

Pananganan[besut | besut sumber]

Panandhang stroke biasané diwènèhi oksigen, dipasang infus kanggo nglebokaké cuwèran lan dat panganan, diwènèhi manitol utawa kortikosteroid kanggo ngurangi abuh lan tekanan ing njero utek kanggo panandhang stroke akut.[2]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ (en)Floßmann, Enrico; Ursula G.R. Schulz, Peter M. Rothwell (2004). "Systematic Review of Methods and Results of Studies of the Genetic Epidemiology of Ischemic Stroke". Stroke 35: 212–227. Retrieved 13 November 2010.  Cite uses deprecated parameter |coauthors= (help)
  2. ^ (id)Misbach, H Jusuf; Harmani Kalim. "Penanganan Stroke". Medicastore. Retrieved 13 November.  Unknown parameter |accessyear= ignored (|access-date= suggested) (help); Cite uses deprecated parameter |coauthors= (help); Check date values in: |access-date= (help)

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Stroke&oldid=1000404"