Stroke

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Stroke
Classification and external resources

CT scan nuduhaké anané iskemik ing panampang nglintang utek
ICD-10 ICD-10 Chapter I|I61-ICD-10 Chapter I|I64
ICD-9 434.91
OMIM 601367
DiseasesDB 2247
MedlinePlus 000726
eMedicine neuro/9 emerg/558 emerg/557 pmr/187
MeSH D020521
Asil otopsi utek sing ngalami stroke

Stroke (saka basa Inggris: stroke) iku sawijining kahanan sing dumadi nalika pasokan getih menyang sawijining bagéyan utek dumadakan kaganggu. Jroning jaringan utek, kurangé ilining getéih nyebabaké sarangkéyan réaksi biokimia, sing bisa ngrusak utawa matèkaké sel-sel saraf ing utek. Patiné jaringan utek bisa nyebabaké ilangé fungsi sing dikendhalèkaké déning jaringan iku. Stroke iku panyebab pati sing katelu ing Amérika Sarékat lan akèh negara indhustri ing Eropah (Jauch, 2005). Yèn bisa dislametaké, sok-sok panandhang ngalami kalumpuhan ing anggota awaké, ilangé sebagéyan pepéling utawa ora/kurang bisa omong. Sapérangan taun ing wuri iki tansaya populèr istilah serangan utek. Istilah iki pepadhan karo istilah sing wis ditepungi wiyar, "serangan jantung". Stroke dumadi amarga cawang pambuluh getih kacandhet déning emboli. Emboli bisa arupa kolesterol utawa udhara.

Diagnosis[sunting | sunting sumber]

Diagnosis stroke iku sacara klinis dikanthèni pamriksan panunjang. Pamriksan panunjang sing bisa dilakokaké antarané CT scan sirah, MRI. Kanggo mbiji kasadharan panandhang stroke bisa dipigunakaké Skala Koma Glasgow. Kanggo mbédakaké jenis stroke bisa dipigunakaké manéka sistem skor, kayadéné Skor Strok Siriraj, Algoritma Stroke Gajah Mada, utawa Algoritma Junaedi.

Faktor risiko[sunting | sunting sumber]

Pananganan[sunting | sunting sumber]

Panandhang stroke biasané diwènèhi oksigen, dipasang infus kanggo nglebokaké cuwèran lan dat panganan, diwènèhi manitol utawa kortikosteroid kanggo ngurangi abuh lan tekanan ing njero utek kanggo panandhang stroke akut.[2]


Réferènsi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]


Cithakan:Penyakit-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Stroke&oldid=829524"