Saturnus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Disambig variants icon.svg

Saturnus utawa Saniscara iku planit nomer enem ing tata surya dhewek uga kadang diarani planit sing nganggo cincin. Periode evolusi planit iki ± 29,46 taun. Saben 378 dina, Bumi, Saturnus, lan srengéngé ana ing siji garis lurus. Periode rotasi planit iki ± 10 jam 14 menit.

Saturnus ketata saking gas lan cuwèran. Inti Saturnus ketata saking batuan padat. Atmosfer Saturnus ketata saking gas amoniak lan metana.

Cincin Saturnus iku unik, ana ewunan cincin sing ngelilingi planit iki. Cincin-cincin iku ketata saking bongkahan-bongkahan es meteorit.

Saturnus duwé 18 satelit, sing gedhé dhéwé ya iku Titan. Ukuran Titan luwih gedhé katandhing Merkurius. Satelit-satelit liyané antarané: Mimas, Enceladus, Tetis, Dione, Rhea, Hyperion, Pan, Atlas, Promentheus, Pandora, Ephiteus, Janus, Telesto, Calypso, Helena, Phoebe, lan Inpetus.