Mars

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Planet Mars
Mars  25px|Simbol astronomis Mars
240px|Planet Mars
Penamaan
Nama alternatif Marikh, Anggaraka
Adjektif Martian
Epos J2000
Aphelion 249.209.300 km
1,665 861 SA
Perihelion 206.669.000 km
1,381 497 SA
Sumbu semi-mayor 227.939.100 km
1,523 679 SA
Eksentrisitas 0,093 315
Periode orbit 686,971 dina

1,8808 tahun Julian

668,5991 sol
Periode sinodis 779,96 dina
2,135 tahun Julian
Kecepatan orbit rata-rata 24,077 km/s
Inklinasi 1,850° menyang Ekliptika
5,65° marang ekuator srengenge
1,67° marang bidang Invariabel[2]
Bujur node menaik 49,562°
Argumen perihelion 286,537°
Satelit 2
Ciri-ciri fisik
Jari-jari khatulistiwa 3.396,2 ± 0,1 km[a][3]
0,533 Bumi
Jari-jari kutub 3.376,2 ± 0,1 km[a][3]
0,531 Bumi
Kepepatan 0,005 89 ± 0,000 15
Luas permukaan 144.798.500 km²
0,284 Bumi
Volume 1,6318×1011 km³
0,151 Bumi
Massa 6,4185×1023 kg
0,107 Bumi
Kepadatan rata-rata 3,934 g/cm³
Gravitasi permukaan di khatulistiwa 3,69 m/s²
0,376 g
Kecepatan lepas 5,027 km/s
Hari sideris 1,025 957 hari
24,622 96 h[4]
Kecepatan rotasi 868,22 km/jam
Kemiringan sumbu 25,19°
Asensio rekta bagi kutub utara 21 j 10 m 44 d
317,681 43°
Deklinasi 52,886 50°
Albedo 0,15[5]
Suhu permukaan
   Kelvin
   Celsius
min rata-rata maks
186 K 227 K 268 K[4]
−87 °C −46 °C −5 °C
Magnitudo tampak +1,8 hingga −2,91[5]
Ukuran sudut 3,5—25,1"[5]
Atmosfer
Tekanan permukaan 0,6–1,0 kPa
Komposisi 95,72% Karbon dioksida

2.7% Nitrogen
1.6% Argon
0.2% Oksigen
0.07% Karbon monoksida
0.03% Uap air
0.01% Nitrogen monoksida
2.5 ppm Neon
300 ppb Krypton
130 ppb Formaldehida
80 ppb Xenon
30 ppb Ozon

10 ppb Metana

Mars utawa Anggara iku planèt nomer papat saking srengéngé. Jenengé dijupuk saka jeneng déwa prang Romawi, Mars. Planèt iki asring diarani "planèt abang" amarga yèn dideleng saka kadohan katon semu abang. Iki amarga anané wesi (III) oksida ing permukaan planèt Mars.[6] Mars iku planèt kang isiné watu kanthi atmosfér kang tipis. Ing permukaan Mars ana kawah, gunung berapi, lembah, gurun, lan tudung ès. Pèriodhe rotasi lan siklus musim Mars mirip karo Bumi. Ing Planèt Mars ana Olympus Mons, gunung kang paling dhuwur ing Tata Surya, lan Valles Marineris, lembah paling amba ing Tata Surya. Saliyané iku, ing sisih lor ana cekungan Borealis ambané nganti tekan 40% permukaan Mars.

Lingkungan Mars luwih bisa kanggo manggon urip tinimbang kahanané Planèt Vènus. Sanajan mangkono, kahanan kaya kuwi ora cukup idhéal kanggo uripé manungsa. Suhu udara kang rada adhem lan tekanan udara kang sithik, ditambah manèh karo komposisi udara ing Mars isiné karbondioksida, ndadékaké manungsa kudu nganggo piranti ambegan yèn kepengin manggon ing kana. Misi-misi menyang planet abang iki, nganti tekan pungkasané abad kaping 20, durung bisa kasil nemukaké tipak panguripan ing kana, sanajan kang paling sederhana.

Planèt nduwèni 2 satelit, yaiku Phobos lan Deimos. Planèt iki mbutuhaké 686 dina kanggo ngubengi srengéngé. Planèt iki uga nindakaké rotasi. Suwe rotasiné yaiku 25,62 jam.

Di planèt Mars, ana fitur unik ing dhaérah Cydonia Mensae. Fitur iki wujudé kaya bukit yen dideleng saka dhuwur katon kaya rai manungsa. Akèh kang nganggep yèn bukit iku bukti saka peradaban kang wis suwé musnah ing Mars, sanajan saiki wis kabukti yèn fitur iku mung kenampakan alam biasa.

Ing mitologi Yunani, planèt iki idhéntik karo déwa perang, yaiku Aries, putra Zeus lan Hera.

Ciri Fisik[sunting | sunting sumber]

Perbandhingan ukuran Bumi lan Mars.

Mars nduweni jari-jari kira-kira setengahé jari-jari Bumi. Planèt iki kurang madhet yen dibandhingaké karo Bumi. Volume Planet Mars mung watara 15% lan massané mung 11% saka massa Bumi. Ambané luwih ciyut saka ambané dhaérah panggonan garing ing Bumi.[5] Mars luwih gedhé tinimbang Merkurius, nanging Merkurius luwih padhet. Mula rong planet iki nduwé tarikan gravitasi kang meh mirip ing permukaané. Gravitasi Mars luwih kuwat kira-kira kurang saka 1%. Ukuran, massa, lan gravitasi permukaan Mars ana ing watarané Bumi lan Bulan (diaméter Bulan mung separoné diaméter Mars, yen Bumi kaping pindhané; Bumi kaping sangané Mars, lan Bulan siji para sangané). Kenampakan permukaan Mars wernané abang semu kuning téla amarga ana wesi(III) oksida, kang luwih misuwur kanthi aran hematite.[7]

Geologi[sunting | sunting sumber]

Miturut pengamatan orbit lan priksanan kumpulan meteorit Mars, permukaan Mars kaisi basalt. Saperangan bukti nuduhake yen saperangan permukaan Mars ngandhut silika kang luwih akeh tinimbang basalt biasa, mirip watu andesit ing Bumi. permukaan Mars akeh kang ditutupi awu besi(III) oksida kang marakake katon abang.[8][9]

Saiki Mars ora duwe medan magnet global,[10] nanging asil pengamatan nuduhake yen saperangan kerak planet termagnetisasi, medan magnet global tau ana ing jaman biyen. Salah siji teori sing diumumake taun 1999 lan diperiksa ulang ing Oktober 2005 (kanthi direwangi Mars Global Surveyor) nuduhake yen 4 miliyar taun kepungkir, dinamo Mars mandheg fungsine lan ndadekake medan magnete ilang.[11] Uga ana teori yen ana asteroid sing gedhe banget tau nabrak Mars lan mateni medan magnete.[12]

Inti Mars, yang jari-jarinya diperkirakan sebesar 1.480 km, terdiri dari besi dan 14-17% sulfur. Inti besi sulfida ini cair. Lapisan di atas inti Mars adalah mantel silikat yang membentuk banyak objek tektonik dan vulkanik di Mars, tetapi saat ini mantel tersebut sudah tidak aktif. Di atas lapisan mantel adalah kerak, yang ketebalan rata-ratanya sekitar 50 km, dan ketebalan maksimumnya 125 km.[13]

Aktivitas geologi isih kadadeyan Mars. Athabasca Valles kuwi panggonan miline lava wiwit 200 yuta taun kepungkur. Aliran banyu ing graben Cerberus Fossae ana watara 20 yuta taun kepungkur, kang dadi pratandha anane intrusi vulkanik.[14] Nalika 19 Februari 2008, gambar kang diabadhikake dening Mars Reconnaissance Orbiter nuduhukae bukti anane longsor ing tebing kang dhuwure 700 m.[15]

Lemah[sunting | sunting sumber]

Adhedhasar dhata saka wahana Phoenix, lemah Mars kaperang saka unsur magnesium, sodium, potasium, lan klorida. Nutrien kuwi bisa ditemokake ing kebun Bumi lan penting kanggo thukule tanduran.[16] Percobaan kang dilakoni wahana Phoenix yen lemah ing Mars ngandhut pH 8,3, lan uyah perklorat.[17][18]

Cerat bisa ditemokake ing Mars. Cerat anyar asring ana ing lereng curam kawah, palung, lan lembah. Cerat wiwitane warnane peteng saya suwe warna cerat dadi tansaya padhang. Kadhang-kadhang cerat methungul kanthi ukuran kang cilik banjur tambah amba nganti tekan atusan meter. Cerat uga nututi pinggiran watu. Miturut teori kang ana, cerat kuwi lapisan lemah awarna peteng ing ngisor kang ana amarga longsor utawa anane badhe awu.[19] Ana penjelasan liyane kang ana gegayutane karo banyu lan thukule organisme.[20][21]

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Yeomans, Donald K. (2006-07-13). "HORIZONS System". NASA JPL. http://ssd.jpl.nasa.gov/?horizons. Retrieved 2007-08-08. — Di situs, pergi ke "web interface" dan lalu pilih "Ephemeris Type: ELEMENTS", "Target Body: Mars" and "Center: Sun".
  2. ^ "The MeanPlane (Invariable plane) of the Solar System passing through the barycenter". 2009-04-03. Archived from the original on 2009-04-20. http://web.archive.org/20090420194536/home.comcast.net/~kpheider/MeanPlane.gif. Retrieved 2009-04-10. (dihasilkan melalui Solex 10 ditulis oleh Aldo Vitagliano; lihat pula bidang Invariabel)
  3. ^ a b Seidelmann, P. Kenneth; Archinal, B. A.; A'hearn, M. F.; et.al. (2007). "Report of the IAU/IAG Working Group on cartographic coordinates and rotational elements: 2006". Celestial Mechanics and Dynamical Astronomy 98 (3): 155–180. doi:10.1007/s10569-007-9072-y. http://adsabs.harvard.edu/doi/10.1007/s10569-007-9072-y. Retrieved 2007-08-28.
  4. ^ a b "Mars: Facts & Figures". NASA. http://solarsystem.jpl.nasa.gov/planets/profile.cfm?Object=Mars&Display=Facts&System=Metric. Retrieved 2007-03-06.
  5. ^ a b c d Williams, David R. (September 1, 2004). "Mars Fact Sheet". National Space Science Data Center. NASA. http://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/factsheet/marsfact.html. Retrieved 2006-06-24.
  6. ^ (en)"The Lure of Hematite". Science@NASA. NASA. March 28, 2001. http://science.nasa.gov/headlines/y2001/ast28mar_1.htm.
  7. ^ Peplow, Mark. "How Mars got its rust". BioEd Online. MacMillan Publishers Ltd.. http://www.bioedonline.org/news/news-print.cfm?art=953.
  8. ^ Christensen, Philip R.; et al. (June 27, 2003). "Morphology and Composition of the Surface of Mars: Mars Odyssey THEMIS Results". Science 300 (5628): 2056–2061. Bibcode 2003Sci...300.2056C. doi:10.1126/science.1080885. PMID 12791998.
  9. ^ Golombek, Matthew P. (June 27, 2003). "The Surface of Mars: Not Just Dust and Rocks". Science 300 (5628): 2043–2044. doi:10.1126/science.1082927. PMID 12829771.
  10. ^ Valentine, Theresa; Amde, Lishan (2006-11-09). "Magnetic Fields and Mars". Mars Global Surveyor @ NASA. http://mgs-mager.gsfc.nasa.gov/Kids/magfield.html.
  11. ^ "New Map Provides More Evidence Mars Once Like Earth". NASA/Goddard Space Flight Center. http://www.nasa.gov/centers/goddard/news/topstory/2005/mgs_plates.html.
  12. ^ Cithakan:Cite
  13. ^ Jacqué, Dave. "APS X-rays reveal secrets of Mars' core", Argonne National Laboratory, September 26, 2003. diaksès tanggal 2006-07-01. 
  14. ^ Mitchell, Karl L.; Wilson, Lionel (2003). "Mars: recent geological activity : Mars: a geologically active planet". Astronomy & Geophysics 44 (4): 4.16–4.20. Bibcode 2003A&G....44d..16M. doi:10.1046/j.1468-4004.2003.44416.x.
  15. ^ "Mars avalanche caught on camera". Discovery Channel. Discovery Communications. 2008-03-04. http://dsc.discovery.com/news/2008/03/04/mars-avalanche.html. Retrieved 2009-03-04.
  16. ^ "Martian soil 'could support life'", BBC News, June 27, 2008. 
  17. ^ Chang, Alicia. "Scientists: Salt in Mars soil not bad for life", USA Today. 
  18. ^ "NASA Spacecraft Analyzing Martian Soil Data". JPL. http://www.jpl.nasa.gov/news/phoenix/release.php?ArticleID=1816.
  19. ^ "Dust Devil Etch-A-Sketch (ESP_013751_1115)". NASA/JPL/University of Arizona. 2009-07-02. http://hirise.lpl.arizona.edu/ESP_013751_1115.
  20. ^ Schorghofer, Norbert; Aharonson, Oded; Khatiwala, Samar (December 2002). "Slope streaks on Mars: Correlations with surface properties and the potential role of water". Geophysical Research Letters 29 (23): 41-1. Bibcode 2002GeoRL..29w..41S. doi:10.1029/2002GL015889.
  21. ^ Gánti, Tibor; et al. (October 2003). "Dark Dune Spots: Possible Biomarkers on Mars?". Origins of Life and Evolution of the Biosphere 33 (4): 515–557. Bibcode 2003OLEB...33..515G.

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

Tata Surya
8planet.jpg
Planet: Merkurius | Venus | Bumi | Mars | Yupiter | Saturnus | Uranus | Neptunus
Planet cilik: Ceres | Pluto | Eris
Liyane: Srengéngé | Satelit | Asteroid | Komet | Sabuk kuiper | Awan oort

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mars&oldid=872898"