Déklinasi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Deklinasi)
Jump to navigation Jump to search
Sistem Koordinat Ekuator

Déklinasi, utawa sajeroning Basa Inggris karan Declination (Dec), kanthi simbol δ, iku istilah astronomi sing digandhèngaké karo sistem koordinat ekuator. Déklinasi minangka salah siji saka rong koordinat bola langit ing sistem koordinat ekuator. Koordinat liyané ya iku Asensio rekta.

Déklinasi bisa dibandhingakké karo garis lintang, sing diprojeksi menyang bola langit, lan diukur sajeroning derajad ka arah lor saka ekuator langit. Amarga saka iku, titik ing lor ekuator duwé déklinasi positif, lan titik ing kidul duwé déklinasi négatif.

Conto:

  • Sawiji objek ing ekuator langit duwé déklinasi 0°.
  • Sawiji objek persis ing dhuwur kutub lor duwé déklinasi +90°.
  • Sawiji objek persis ing dhuwur kutub kidul duwé déklinasi −90°.

Tandha ing déklinasi tetep ditulis sanadyan nilainé positif.

Uga delengen[besut | besut sumber]