Gravitasi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Solar Gravitasi nyebapaken benda-benda langit woten ing posisi orbitipun piyambak-piyambak salebetipun ngubengi matahari. Gravitasi gaya tarik-menarik ingkang kedadhosan antawesipun sedaya partikel ingkang nggadhai massa ing alam semesta. Fisika modern ngandharaken gravitasi migunaaken Teori Relativitas Umum saking Einstein, ananging hukum gravitasi universal Newton ingkang langkung prasaja minangka hukum ingkang cekap akuratsalebeting kathahipun kasus.

Minangka tuladha, bumi ingkang nggadhi massa ageng sanget ngasilaken gaya gravitasi ingkang ageng ugi kagem narik benda-benda ing sisihipun, kalebet makhluk hidup, lan ‘’benda-benda ingkang woten bumi. Gaya gravitasi punika ugi saget narik benda-benda ingkang woten sak njawinipun bumi,kadhosta bulan, meteor, lan benda angkasalintunipun, kalebet satelit pendamelan manungsa.

Hukum Gravitasi Universal Newton[sunting | sunting sumber]

Hukum gravitasi universal Newton dipunrumusaken kadhos punika:

Saben ‘’massa’’ narik ‘’massa’’ titik lintunipun kanthi gaya segaris ingkang ngubungaken titik kekalihipun. Agengipun ‘’gaya’’ kasebat ‘’berbanding lurus’’ dhening ‘’perkalian’’ massa kekalihipu lan berbanding kosok balen dhening kuadrat jarak kekalih massa titik kasebat.
F = G \frac{m_1 m_2}{r^2} = m_1 g
F inggih punika agengipun gaya garafitasi antiwesipun kalih titik massa kasebat.
G inggih punika konstanta gravitasi
m1 inggihpunika agengipun massa titik ingkang sepisan.
m2 inggihpunika agengipun massa titik ingkang kaping kalih.
r inggih punika jarak antawisipun kekalih massa titik, lan
g inggih punika ‘’percepatan gravitasi’’ = G \frac{m_2}{r^2}

Salebeting Sistem Internasional, F dipunukur ing newton (N), m1 lan m2 ing kilograms (kg), r ing meter (m), lan konstanta Gkinten-kiten sami kaliyan 6,67 × 10−11 N m2 kg−2.

Saking ‘’persamaan’’ punika saget dipunturunaken persamaan kagem ngètang bobot (berat). Bobot setunggaling benda inggih punika asil sangking perkalian massa benda kasebat kaliyan percepatan gravitasi bumi. Persamaan kasebat saget dipunserat kadhospunika : W = mg. W inggihpunika bobot bendakasebut, m inggihpunika massa lan g inggih punika percepatan gravitasi.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gravitasi&oldid=833570"