Yupiter

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Yupiter

Yupiter utawa Wrehaspati utawa Respati iku planet nomer lima saking srengéngé. Jarak rata-rata planet iki karo srengéngé ± 778,3 yuta km. Jupiter iku planet paling gede lan abot, diametere 14.980 km lan duwé massa 318 ping massa bumi. Periode rotasi planet iki ± 9,8 jam, lan periode evolusi planet iki 11,86 taun.

Ing lumah planet iki ana bintik abang raksasa. Atmosfer Jupiter ketata saking unsur-unsur hidrogen (H), helium (He), metana (CH4), lan amonia (NH3). Suhu ing lumah planet iki antara -140oC nganti 21oC. Pada kaliyan planet liyané, Jupiter ketata saking unsur-unsur wesi lan unsur abot liyané. Jupiter duwé 63 satelit, antarané Io, Europa, Ganymede, Callisto (Galilean moons).

Jupiter racaké dadi objek paling cetha lan cerah ping papat ing langit (bar srengéngé, wulan lan Venus).