Yupiter

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Yupiter

Yupiter utawa Wrehaspati utawa Respati iku planit nomer lima saking srengéngé. Jarak rata-rata planit iki karo srengéngé ± 778,3 yuta km. Jupiter iku planit paling gedhé lan abot, diametere 14.980 km lan duwé massa 318 ping massa bumi. Periode rotasi planit iki ± 9,8 jam, lan periode evolusi planit iki 11,86 taun.

Ing lumah planit iki ana bintik abang raksasa. Atmosfer Jupiter ketata saking unsur-unsur hidrogen (H), helium (He), metana (CH4), lan amonia (NH3). Suhu ing lumah planit iki antara -140oC nganti 21oC. Pada kaliyan planit liyané, Jupiter ketata saking unsur-unsur wesi lan unsur abot liyané. Jupiter duwé 63 satelit, antarané Io, Europa, Ganymede, Callisto (Galilean moons).

Jupiter racaké dadi objek paling cetha lan cerah ping papat ing langit (bar srengéngé, wulan lan Venus).