Orbit

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Stasiun Antariksa Internasional ngubengi Bumi sapisan saben 92 menit, mabur udakara 250 miles (400 km) sadhuwuré segara.

Orbit minangka lintasan lengkungan gravitasi sing ngemot obyek, [1] kayata lintasan planèt ing sekitar lintang utawa satelit alami ing saubenging planèt. Biasané, orbit nuduhaké lintasan sing mbaleni kanthi rutin, sanajan bisa uga nuduhaké lintasan sing ora mbaleni. Kanthi cedhak, planèt lan satelit ngetutaké orbit elips, kanthi pusat massa di orbit ing titik fokus elips, [2] kaya sing dijelasaké karo ukum Kepler babagan gerakan planèt.

Kanggo umumé kahanan, gerakan orbit cukup cedhak karo mekanik Newton, sing nerangaké gravitasi minangka kekuwatan sing netepi ukum kuwalik-kuadrat. [3] Nanging, Albert Einstein ing  teori umum relativitas, kang dadi sumber gravitasi minangka amarga lengkungan ruang wektu, mawa orbit ngisor geodesi, mewéhi pitungan luwih akurat lan pangerten saka mekanika pas gerakan orbit.

Sejarah orbit[besut | besut sumber]

Loro awak kanthi massa beda-beda ngubengi barycenter umum. Ukuran lan jinis orbit relatif padha karo sistem Pluto - Charon .

Secara historis, gerakan sing jelas saka planèt-planèt kasebut diterangaké dening para filsuf Eropa lan Arab nggunakaké ide bidang langit. Model iki nggambaraké anané bola utawa cincin obah sing sampurna sing dipasang ing lintang lan planèt. Langit kasebut kayané tetep adoh saka gerakan bola, lan dikembangaké tanpa ngerti babagan gravitasi. Sawise gerakan planèt diukur kanthi luwih akurat, mekanisme teoritis kayata deferent lan epicycle ditambahaké. Sanajan model kasebut bisa kanthi prédhiksi posisi planèt ing langit kanthi akurat, luwih akéh epikal sing dibutuhaké amarga pangukurané luwih akurat, mula model kasebut saya angel digunakaké. Wiwitané geosentris, iki diowahi dening Copernicus kanggo nyelehaké Srengege ing tengah kanggo mbantu nyederhanakaké model kasebut. Model kasebut nantang ditantang sajrone abad kaping 16, amarga komet diamati ngliwati bidang. [4] [5]

Dhasar pangerten modern babagan orbit pisanan dirumusaké dening Johannes Kepler sing asile dirangkum ing telung ukum babagan gerakan planèt. Kaping pisanan, dhewéke nemokaké manawa orbit planèt ing Tata Surya kita elips, dudu bunder (utawa episiklik ), kaya sing sadurunge diyakini, lan srengege ora ana ing tengah orbit, nanging ing sak fokus. [6] Kapindho, dhewéke nemokaké manawa kacepetan orbit saben planèt ora tetep, kaya sing wis dipikiraké sadurunge, nanging luwih cepet gumantung saka jarak planèt saka srengege. Katelu, Kepler nemokaké hubungan universal antarané sifat orbit ing kabeh planèt sing ngubengi Srengenge. Ing planèt, jarak saka srengenge sebanding karo lintasan  suwewé orbit. Contone Jupiter lan Venus, udakara 5.2 lan 0.723 AU adoh saka srengenge, periode orbit kasebut udakara 11,86 lan 0,615 taun. Proporsionalitas ditemokaké dening rasio kanggo Jupiter, 5.2 3 /11.86 2, iki padha karo sing kanggo Venus, 0,723 3/ 0.615 2, sesuai karo hubungan kasebut. Orbit sing cocog karo aturan kasebut dikenal minangka orbit Kepler.

Orbit planèt[besut | besut sumber]

Ing sistem planèt, planèt gedhe, planèt cilik, asteroid lan planèt minor, komet, lan puing-puing ruang angkasa ngorbit barycenter sistem kasebut ing orbit elips. Orbit planèt sing bentuké elips iki amarga ana interaksi gravitasi antara planèt lan srengenge lan benda-benda angkasa liyané.[7] Komet ing orbit parabola utawa hiperbola babagan barycenter ora kaiket ing lintang lan mula ora dianggep kalebu bagean saka sistem planèt lintang kasebut. Badan sing gravitasi kaiket ing salah sawijining planèt ing sistem planèt, satelit alam utawa buatan, ngetutaké orbit babagan barycenter sing cedhak utawa ing planèt kasebut.

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. orbit (astronomy) – Britannica Online Encyclopedia
  2. The Space Place :: What's a Barycenter
  3. Kuhn, The Copernican Revolution, pp. 238, 246–252
  4. Encyclopædia Britannica, 1968, vol. 2, p. 645
  5. M Caspar, Kepler (1959, Abelard-Schuman), at pp.131–140; A Koyré, The Astronomical Revolution: Copernicus, Kepler, Borelli (1973, Methuen), pp. 277–279
  6. Jones, Andrew. "Kepler's Laws of Planetary Motion". about.com. Dibukak ing 1 June 2008.
  7. "Home |". sumber.belajar.kemdikbud.go.id. Dibukak ing 2021-04-29.