Demeter

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Infobox déwa Yunani Demeter (Yunani: Δημήτηρ, Dēmētēr, Ana ing mitologi Yunani, dimungkinaké duwé teges "ibu bumi" kang minangka dèwi tetanèn lan kasuburan.[1][2][3] Demeter iku kang ngendhalèkaké panèn, kasuburan lemah, mangsa (dilambangaké nganggo Horai), lan gandum.[1][3] Demeter iku putri saka Kronos lan Rhea.[1][3] Sawisé lair, Demeter lan sadulur-seduluré dipangan karo Kronos, kang wedi yèn sawijining dina tahtané digulingaké déning anaké.[4] Demeter dislametaké déning Zeus lan kadhangkala disebut uga dadi salah siji saka déwa Olimpus kang nganthèni Hades amarga Hades luwih kerep ana ing donya ngisor.[4] Demeter ya iku dèwi kang ngajaraké manungsa nenandur kang ndadèkaké manungsa banjur lunga saka cara ajag lan ngracik.[4] Rambut Demeter nglambangake bulir-bulir gandum kang dadi simbole.[4] Demeter uga digambarake nganggo polos, mahkota kang bentuke bunder.[4] Demeter duwé anak kang jenenge Persefone kang dadi jathukramane Hades. Konon, kisah Persefone iki minangka asal mula anané papat musim.[1][3] Nalika Persefone urip bareng karo Hades, Demeter nelangsa lan bumi banjur ngalami musim atis.[3] Ewadéné nalika Persefone urip bareng Demeter, Demeter ngrasa bungah lan nalika iku banjur ana mangsa semi.[4] Demeter lan Persefoen minangka figur utama ana ing golongan pamujan rahasia, Misteri Eleusis.[3] Ana ing kabudayan Romawi, Demeter dikenal karo jeneng Ceres".[3] Dimungkinaké jeneng Ceres iki dadi inspirasi kanggo sawijining mèrk bahan panganan lapis coklat kang kerep dipigunakaké kanggo nglapisi roti.[3] Bahan panganan mau digawé saka coklat kang bentuké kaya wulir pari.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d www.etymonline.com
  2. ^ Basa Doria , Basa Proto-Yunani *dē, "bumi" + mētēr, "ibu". Unsur tidak bisa begitu mudahnya dipadankan dengan "bumi" menurut John Chadwick (Chadwick, The Mycenaean World [Cambridge University Press] 1976, hal 87): "Setiap orang Yunani mengetahui fungsi keibuan Demeter; jika namanya memiliki sedikit kemiripan dengan kata Yunani untuk 'ibu', tidak diragukan lagi itu akan gagal menguatkan kemiripan tersebut."
  3. ^ a b c d e f g h i www.beritaunik.net
  4. ^ a b c d e f "Cronus". Greek Mythology: Gods, Titans and More... Dijupuk 18 Juni. Kronos menelan mereka karena dia merasa takut mereka akan merebut kekuasaannya. Dia menelan Hades, Hera, Demeter, Poseidon dan Hestia.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)

Cithakan:Déwa Dewi Yunani