Demeter

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Demeter
Patung Demeter karya Alessandro lan Francesco Sanguinetti (antara 1848 lan 1859) ing Potsdam, Jerman.
Patung Demeter karya Alessandro lan Francesco Sanguinetti (antara 1848 lan 1859) ing Potsdam, Jerman.
Dewi kesuburan, panen, tanduran
Simbul Obor, gandum, kranjang, babi, lan jelai
Wong tuwa Kronos lan Rhea
Sedulur Poseidon, Hades, Hestia, Hera lan Zeus
Anak Persefone, Plutus, Despoina, lan Arion
Kendaraan Kereta perang yang ditarik oleh sepasang naga
Padanan jroning mitologi Romawi Keres

Demeter (basa Yunani: Δημήτηρ, Dēmētēr, Ana ing mitologi Yunani, dimungkinaké duwé teges "ibu bumi" kang mujudaké dèwi tetanèn lan kasuburan.[1][2][3] Demeter iku kang ngendhalèkaké panèn, kasuburan lemah, mangsa (dilambangaké nganggo Horai), lan gandum.[1][3] Demeter iku putri saka Kronos lan Rhea.[1][3] Sawisé lair, Demeter lan sedulur-seduluré dipangan karo Kronos, kang wedi yèn sawijining dina tahtané digulingaké déning anaké.[4] Demeter dislametaké déning Zeus lan kadhangkala disebut uga dadi salah siji saka déwa Olimpus kang nganthèni Hades amarga Hades luwih kerep ana ing donya ngisor.[4] Demeter ya iku dèwi kang ngajaraké manungsa nenandur kang ndadèkaké manungsa banjur ninggalake cara ajag lan ngracik.[4] Rambut Demeter nglambangake bulir-bulir gandum kang dadi simbole.[4] Demeter uga digambarake nganggo polos, mahkota kang bentuke bunder.[4] Demeter duwé anak kang jenenge Persefone kang dadi jathukramane Hades. Konon, kisah Persefone iki mujudake asal mula anane papat musim.[1][3] Nalika Persefone urip bareng karo Hades, Demeter nelangsa lan bumi banjur ngalami musim atis.[3] Ewadéné nalika Persefone urip bareng Demeter, Demeter ngrasa bungah lan nalika iku banjur ana mangsa semi.[4] Demeter lan Persefoen mujudaké figur utama ana ing klompok pamujan rahasia, Misteri Eleusis.[3] Ana ing kabudayan Romawi, Demeter dikenal karo jeneng Ceres".[3] Dimungkinaké jeneng Ceres iki dadi inspirasi kanggo sawijining mèrk bahan panganan lapis coklat kang kerep dipigunakaké kanggo nglapisi roti.[3] Bahan panganan mau digawé saka coklat kang bentuké kaya wulir pari.[3]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d www.etymonline.com
  2. ^ Basa Doria , Basa Proto-Yunani *dē, "bumi" + mētēr, "ibu". Unsur tidak bisa begitu mudahnya dipadankan dengan "bumi" menurut John Chadwick (Chadwick, The Mycenaean World [Cambridge University Press] 1976, hal 87): "Setiap orang Yunani mengetahui fungsi keibuan Demeter; jika namanya memiliki sedikit kemiripan dengan kata Yunani untuk 'ibu', tidak diragukan lagi itu akan gagal menguatkan kemiripan tersebut."
  3. ^ a b c d e f g h i www.beritaunik.net
  4. ^ a b c d e f Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Demeter&oldid=998199"