Horai

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Eirene,salah satunggaling Horai

Wonten ing mitologi Yunani, Horai (Basa Yunani : Ὧραι ) menika tiga dewi ingkang ngatur katertibaning pagesangan [1]. Tiga dewi kasebut inggih menika putri saking Zeus lan Themis, lan sedhèrèk kuwalon saking Miorai [2].

Wonten ing mitologi[sunting | sunting sumber]

Para Horai kasebut ing Iliad minangka ingkang njagi gerbang awan Zeus. Déné miturut Hesiodos, Zeus agarwa Themis lajeng wiyos Eunomia, Dike, lan Eirene dewi-dewi hukum ingkang njagi masarakat. Dewi-dewi kasebut dipunsembah mliginipun wonten ing Kutha Athena, Argos, lan Olimpia. Ugi wonten ing Himne Homeros menika Thallo, Auxo, lan Karpo dewi-dewi musim ingkang "merepresentasikan" mangsa semi, mangsa panas, lan mangsa gugur. Ketiganipun dipunsembah wonten ing padésan mliginipun ing kalangan para petani ing sedaya Yunani.

Wonten ing kelompok Horai kapisan (inggih menika Eunomia, Dike lan Eirene ) Dike menika dewi keadilan lan moral. Dike menika kagunga kuwaos awit keadilan manungsa déné ibunipun ( Themis ) kagungan kuwaos awit keadilanipun para dewa. Dike wiyos minangka manungsa lan Zeus mapanaken Dike wonten ing bumi kangge njagi umat manungsa supados tetep adil. Dike kanthi cepet rumaos bilih perangan menika mustahil lan pungkasan dipunmapanaken dening Zeus wonten ing Gunung Olimpus. Eunomia menika dewi hukum lan perundang-undangan. Eirene utawi Irene menika dewi kedamaian lan kekayaan ugi kagambaraken wonten ing seni kuno minangka priyantun estri enem ingkang ayu mbeta kornukopia tongkat kerajaan lan obor utawi rhiton.

Wonten ing Erga Kai Hemerai karyanipun Hesiodos, para Horai sesarengan kalihan para Kharis ugi para Feitho paring mahkota Pandora kalihan karangan sekar. Ugi Afrodit ingkang kapisan medal saking segara, dipundandani lan dipunparingi busana ingkang dipunclup kalihan sekar ing mangsa semi déning para Horai.

Ing kelompok angka kalih inggih menika Thallo, Auxo, lan Karpo dipunaturaken asalipun saking Afrodit lan kalebet lambang saking pagesangan lan tuwuhan. Thallo (Θαλλώ, kanthi harfiah menika ateges tiyang ingkang mbeta sekar-sekaran) utawi Thalatte menika dewi mangsa semi, tunas lan sekar-sekaran. Kejawi menika ugi palindung para pemuda. Auxo ( (Αὐξώ, menika ateges penambah'), sesarengan kaliha Hegegome dipunpuja ing Athena minangka para Kharis. Karpo (Καρπώ), Carpho, utawi Xaarpo menika ing paring dedhararan. Ugi dados pelayanipun Persefone, Afrodit, lan Hera. Kejawi menika ugi asring dipungayutaken kalihan Dionisos, Apollo, lan Pan.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ [1] (id) Hukum dan keadilan - Themis dan Dike (dipunakses tanggal 27 Januari 2013)
  2. ^ [2] (id) Dewa dan dewi dalam mitologi Yunani (dipunakses tanggal 27 Januari 2013)

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Horai&oldid=836348"