Gunung Olimpus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gunung Olimpus

Gunung Olimpus dideleng saka Litochoro.
Gunung Olimpus

Gunung Olimpus kalebu gunung kang paling dhuwur kang manggon ing Yunani.[1] Gunung kang dhuwuré 2919 meter[1] iki manggon kurang luwih 100 km saka Thessalonika, kutha kang gedhéné nomer loro ing Yunani.[2] Gunung iki manggon ing antarané kutha Tesalonika lan Makedonia.[1] Gunung iki misuwur akèh tandurané.[1]

Puncak kang paling dhuwur ing gunung iki yaiku Mitikas. Dhuwuré yaiku 2919 meter.[1] Ing basa Yunani Mitikas tegesé irung.[1] Mitikas uga dadi puncak kang paling dhuwur ing Yunani. Sawisé Mitikas puncak kang paling dhuwur yaiku Skolio kang dhuwuré 2912 meter.[1]

Saben pendakian kang tujuwané Gunung Olimpus, kawiwitan saka kutha Litochoro kang biyasané diarani kuthané para Déwa awit papané kang manggon ing sikil Gunung Olimpus.[2]

Gunung Olimpus dikenal dadi gunung kang dienggoni para déwa.[2] Gunung iki dadi omahé para déwa.[2] Olimpus tetep keker nalika ana angin lan udan, uga nalika ana udan salju. Olimpus tetep resik lan kétok ana mégané kang resik.[2]

Gunung Olimpus kacathet dadi gunung kang sugih tanduran lan spesies endemik.[2] Gunung iki dadi taman Nasional kang ijo lan dadi biosfer donya kang kudu dijaga.[2]

Gunung Olimpus lan taman nasional ing sakupengé gunung dipilih dadi motif utama kanggo koin euro kang dhuwur pangajiné yaiku: €10 National Park Olympus commemorative coin, kang dicithak taun 2005.[1]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h (en)Gunung dan flora di Yunani greekmountainflora.info(diundhuh tanggal 16 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g (en)Geografi Yunani angelfire.com(diundhuh tanggal 16 Juni 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gunung_Olimpus&oldid=830412"