Hestia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Hestia
Ilustrasi ingkang nggambaraken Hestia
Ilustrasi ingkang nggambaraken Hestia
Dewi perapian
Simbul Perapian, babi, keledai, ceret, dan bangau
Wong tuwa Kronos lan Rhea
Sedulur Poseidon, Hades, Demeter, Hera, lan Zeus
Padanan jroning mitologi Romawi Vesta

Ing mitologi Yunani, Hestia (basa Yunani: Ἑστία) inggih punika dewi perapian, lan keluarga. Hestia inggih punika bocah saking keluarga Kronos lan Rhea. Hestia nampi persembahan kawiwitan ing sabén ritual ing dalém. Tungku perapian mnéika panggénan suci kanggénipun. Piyambakipun dipungambarakén dados perempuan sederhana ingkang berkerudung. Piyambakipun linggih ing singgasana kayu polos kaliyan bantal wol pethak.[1] Orakel Delfi wiwiti mnéika panggénan suci Hestia sakdéréngè dipunpéndhét alih déning Apollo. Ing Mitologi Romawi, piyambakipun dipuntépang minangka Vesta, dewi ingkang ugi nglambangakèn perapian. Mbotèn katah informasi ngènai Hestia ing mitologi lan satra kino ananging Hestia (lan Vesta) mnika dewi ingkang wigati ing kebudayaan Yunani lan Romawi kino.

Pemujaan[besut | besut sumber]

Hestia dipunhormati déning dewa utawi manungsa. Piyambakipun dipunsembah ing pundhi-pundhi, amargi perapian wonten ing saben griya lan kuil. Saben kota ngadahi perapian umum in geni dipunjagi lajeng nyala. Geni saking perapian kasebu nderek dipunbeta menawi penduduk kota badhe madekake enggal .

Tiyang-tiyang ing masa kino, menawi ngawontenaken jamuan madang, badhe nyembahaken kalih penuangan anggur kangge Hestia. Penuangan kawiwitan inggih punika kangge miwiti jamuan lan ingkang satunggaling malih kangge mungkasi acara. menawi badhe ngelampahi daharan sami-sami , keluarga badhe buang swkedhik persembahkan ing perapian lan nyekaraken lagu kangge Hestia. menawi salah satunggaling bayi sampun dipunparingi asma, bayi kasebut dipunbeta ing cerak perapian lan dipundongani supados angsal berkah saking dewi Hestia.[2]

Ing mitologi[besut | besut sumber]

Cithakan:Templat:Dewa Dewi Yunani Hestia inggih punika salah satunggaling bocah ingkang dipuntelan déning ramanipun, Kronos. Menawi Kronos muntahaken malih sadaya putranipun amargi ramuan Zeus, Hestia inggih punika ingkang pungkasan dipunmedalaken . Menawi mekaten piyambakipun inggih punika putra kawiwitan (saking Rhea) punika putra pungkasan (saking Kronos).

Saksampune perang Titanomakhia, Hestia ngensika ing saudara-saudaranipun menawi piyambakipun nggadahi kekarepan dados perawan. Hestia lajeng sumpah ing inggil mustaka Zeus menawi piyambakipun boten badhe gegayutan pernikahan lan boten badhe tersentuh hasrat cinta lan seksual. Miturut kaum Fasti, penyair Ovid nyerat menawi Hestia nate kemawon dipunperkosa déning Priapos, putra Dionisos lan Afrodit. Ing salah satunggaling dinten Hestia lan para dewa tilem saksampune dahar sami-sami. Priapos ngendap-endap nyeraki Hestia. Hestia terbangun lan mersani menawi Priapos punika nindihipun. Hestia njerit sanget keras lan Priapos pun kaweden.[2]

Ing mitologi Romawi[besut | besut sumber]

Artikel utama: Vesta

Bangsa Romawi nepangi Hestia minangka dewi Vesta. Kangge tiyang Romawi, piyambakipun inggih punika dewi griya tangga ingkang amat wigati. Kuilipun manggen ing Palatine ing Roma, panggenan para perawan Vesta ngelampahi pembakaran geni suci kanggenipun.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Graves, Robert. "The Palace of Olympus". Greek Gods and Heroes. 
  2. ^ a b Joe, Jimmy. "Olympians". Timeless Myths. Retrieved 15 April 2010. 

Referensi[besut | besut sumber]

  • Burkert, Walter, 1985. Greek Religion (Harvard University Press)
  • Kerenyi, Karl, 1951. The Gods of the Greeks
  • Stephenson, Hamish, 1985. "The Gods of the Romans and Greeks" (NYT Writer)

Pranala Njaba[besut | besut sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Hestia ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hestia&oldid=1014243"