Menyang kontèn

Sumatra Kidul

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Sumatra Selatan)
Sumatra Kidul
Provinsi
Official seal of Sumatra Kidul
Lambang
Sesanti: Bersatu teguh
Pernahé Sumatra Kidul ing Indonésia
Pernahé Sumatra Kidul ing Indonésia
Koordhinat: 2°45′S 103°50′E / 2.750°S 103.833°E / -2.750; 103.833Koordhinat: 2°45′S 103°50′E / 2.750°S 103.833°E / -2.750; 103.833
Nagara Indonésia
Dikukuhaké15 Mei 1946
Kutha krajan Palembang
Pamaréntahan
 • BodyPamaréntah Sumatra Kidul
 • GubernurHerman Deru
 • Wakil GubernurMawardi Yahya
Laladan
 • Gunggung91.592 km2 (35,364 sq mi)
Highest elevation3.173 m (10,410 ft)
Cacah warga (2022)
 • Gunggung8.657.008
 • Urut pepadhetUrut ka-9
 • Pepadhet95/km2 (240/sq mi)
Dhémografi
 • Golongan etnisPalembang (34%), Jawa (27%), Komering (5.7%), Sundha (2.5%), Cina (1.1%), liyane (30%)
 • AgamaIslam 96.89%, Kristen 1.54%, Buda 0.80%, Hindhu 0.53%, liyane 0.24%
 • BasaIndonésia (resmi)
Zona wektuWektu Indonésia Kulon (UTC+7)
Kodhe pos30xxx, 32xxx
Kodhe ISO 3166ID-SS
Tandha tetunggananBG
HDIIncrease 0.709 (Dhuwur)
Urutan HDIUrut ka-23
Situs wèbSitus resmi pamaréntah

Sumatera Kidul (Jawi : سومترا سلاتن)iku sawijining provinsi sing tinemu ing negara Indonesia sing dumunung ing sisih kidul Pulo Sumatera. Negara iki duwé ibukutha ing Palembang. Sacara géografis, negara Sumatra Kidul wewatesan karo negara Jambi ing sisih lor, negara Kep. Bangka-Belitung ing sisih wétan, Lampung ing sisih kidul, lan Bengkulu ing sisih kulon. Negara iki sugih sumber daya alam, kayata petroleum, gas alam, lan batu bara. Kajaba iku, ibukutha Sumatra Kidul, yaiku Palembang, wis suwe misuwur dadi ibukutha Kerajaan Sriwijaya.

Kajaba iku, negara kasebut nduweni panggonan sing menarik kanggo dikunjungi kayata Kali Musi, Jembatan Ampera, Pulau Kemaro, Sendhang Ranau, Kutha Pagaralam, lan liya-liyane. Ana uga macem-macem panganan tradisional unik saka negara iki kayata pempek, model, tekwan, pindang patin, pindang tulang, sambal jokjok, berengkes, lan tempoyak.

Anggota DPR saka Provinsi Sumatera Kidul[besut | besut sumber]

  • Dr. Hakim Sorimuda Pohan - Fraksi Demokrat
  • Bp. Sersan Taher - Fraksi Partai Demokrat
  • Marzuki Achmad, SH - Fraksi Partai Golkar
  • Bp. Hafiz Zawawi - Fraksi Partai Golkar
  • Putra Jaya - fraksi Partai Amanat Nasional
  • Bursah Zarnubi - Fraksi Partai Bintang Reformasi
  • Duddy Makmun Murod - Fraksi PDI-Perjuangan
  • Bp. Nazaruddin Kemas, MM - Fraksi PDI-Perjuangan
  • Ishartanto - Fraksi Partai Kebangkitan Nasional
  • Drs. H. Djabaruddin Ahmad, ME- Fraksi Partai Persatuan Pembangunan
  • H. Romzi Nihan S.Ip- Fraksi Partai Persatuan Pembangunan

Anggota DPD Provinsi Sumatera Kidul[besut | besut sumber]

  • Asmawati, Hj, SE, MM
  • M. Kafrawi Rahim, H., Drs.,
  • M. Jum Perkasa
  • Ruslan Wijaya, Ir, SE, M.Sc

Riwayat[besut | besut sumber]

Propinsi Sumatera Kidul uga dikenal minangka "Bumi Sriwijaya". Ing abad kaping 7 nganti abad kaping 12 Masehi wilayah iki dadi pusat Kraton Sriwijaya sing uga misuwur minangka karajan maritim sing paling gedhé lan kuwat ing Nusantara. Resonansi lan pengaruhe malah tekan Madagaskar ing Bawana Afrika.[butuh sitiran]

Wiwit abad kaping 13 nganti abad kaping 14, wilayah iki ana ing sangisoré pamaréntahan Majapahit. Salajengipun, tlatah punika biyèn dados laladan ingkang tanpa master lan sarang bajak laut saking Asing, mligi saking negara China.[butuh sitiran] Ing wiwitan abad kaping 15. , madeg Kasultanan Palembang sing kuwasa nganti tekan Kolonialisme Kulon, banjur diterusaké Jepang.[butuh sitiran] Nalika isih kasil, Praja Sriwijaya uga ndadekake Palembang kutha Karajaan.

Miturut Prasasti Kedukan Bukit sing ditemokaké ing taun 1926, padhukuhan sing jenengé Sriwijaya didegaké tanggal 17 Juni 683 M. [butuh sitiran] Tanggal iku banjur dadi pengetan Kota Palembang sing dipengeti saben taun.

Geografi[besut | besut sumber]

Provinsi Sumatera Selatan sacara astronomis dumunung ing antawisipun 1–4° Lintang Kidul lan 102–106° Bujur Wetan, lan wiyaripun 87.017,41 km2.

Batas-batas teritorial Provinsi Sumatera Selatan adalah sebagai berikut:

  • sisih lor wewatesan karo Provinsi Jambi,
  • sisih kidul wewatesan karo Provinsi Lampung,
  • sisih wétan wewatesan karo Provinsi Bangka Belitung,
  • sisih kulon wewatesan karo Provinsi Bengkulu.

Secara topografi, wilayah Sumatera Selatan ing Pesisir Timur dumadi saka rawa-rawa lan wilayah payau sing kena pengaruh pasang surut. Vegetasi kasebut awujud tanduran palmase lan kayu rawa (mangrove). Sithik ing sisih kulon ana dataran rendah sing jembar. Luwih menyang wilayah, dadi luwih gunung. Ana bukit barisan sing misahake Sumatra Kidul lan minangka tlatah pegunungan sing dhuwuré 900 - 1.200 mèter saka lumahing segara. Bukit barisan dumadi saka pucuk Gunung Seminung (1.964 m), Gunung Dempo (3.159 m), Gunung Patah (1.107 m) lan Gunung Bengkuk (2.125m). Ing sisih kulon Bukit Barisan ana pereng. Provinsi Sumatra Kidul duwé sapérangan kali gedhé. Akèh-akèhé kali saka Bukit Barisan, kajaba Sungai Mesuji, Sungai Lalan lan Sungai Banyuasin. Kali sing metu saka Bukit Barisan lan mili menyang Selat Bangka yaiku Kali Musi, dene Kali Ogan, Kali Komering, Kali Lematang, Kali Kelingi, Kali Lakitan, Kali Rupit lan Kali Rawas minangka anak kali Kali Musi. .

Sacara administratif, Sumatra Kidul dumadi saka 13 (telulas) Pemerintah Kabupatèn lan 4 (papat) Pamaréntah Kutha, kanthi Palembang minangka ibukutha provinsi. Pemerintah kabupaten lan kota ngawasi pemerintah kecamatan lan desa utawa desa. Sumatera Selatan duwé 13 kabupatèn, 4 kutha madya, 212 kacamatan, 354 désa, lan 2.589 désa. saka 16.905,32 ha, banjur Musi Banyuasin kanthi jembar 14.477 ha.

Ana papat sektor sing nyumbang signifikan marang PDB. Ing taun 2010, papat sektor sing nyumbang paling akeh yaiku sektor industri pangolahan, disusul sektor pertambangan lan penggalian, sektor pertanian lan sektor perdagangan, hotel lan restoran. Ing taun sing padha, kontribusi saben sektor ing ndhuwur kanthi urutan 23,67%, 21,62%, 16,85%, 12,70%. [butuh sitiran]

Minangka salah siji provinsi kanggo investasi, Sumatera Selatan nduweni maneka sarana lan prasarana pendukung, ing antarane yaiku Bandara S.M. Badaruddin II dumunung ing Kota Palembang, Bandara Silampari dumunung ing Kutha Lubuklinggau, Bandara Tanjung Enim ing Kabupaten Muara Enim, Bandara Banding Agung dumunung ing Kabupaten Ogan Komering Ulu Kidul, Pelabuhan Palembang sing mapan ing Kota Palembang uga Pelabuhan Khusus Kerta Pati ing Kabupaten Muara Enim.[1]

Iklim[besut | besut sumber]

Provinsi Sumatera Selatan nduweni iklim tropis lan udan kanthi variasi curah udan antarane 9/7 - 492/23 mm ing saindhenging taun 2003. Saben sasi cenderung udan. sing dibuahi dening pasang surut.. Tetuwuhan arupa tetuwuhan palmase lan kayu rawa (mangrove).Saderengipun ngulon punika dhataran cendhèk ingkang wiyar. langkung mlebet ing tlatah punika tlatahipun pagunungan.

Sumatera Selatan nduweni Iklim Umum, yaiku iklim tropis kanthi musim kemarau sing cendhak.

Demografi[besut | besut sumber]

Tari kebagh from Pagar Alam, South Sumatra

Masalah populasi, kalebu jumlah, komposisi lan distribusi populasi, minangka masalah sing kudu digatekake ing proses pembangunan. Populasi sing akeh minangka salah sawijining modal dhasar pembangunan, nanging uga bisa dadi beban ing proses pembangunan yen kualitase kurang. Mula, kanggo nyengkuyung suksese pembangunan nasional nangani masalah kependudukan, pemerintah ora mung ngarahake upaya kanggo ngontrol populasi nanging uga fokus kanggo ningkatake kualitas sumber daya manusia. Kajaba iku, program perencanaan pembangunan sosial ing kabeh wilayah kudu entuk prioritas utama sing migunani kanggo ningkatake kesejahteraan penduduk.

Ing taun 2015, total populasi Sumatera Selatan wis tekan 8.370.281 jiwa, sing ndadekake Sumatera Selatan minangka provinsi paling padhet nomer 6 ing Indonesia, BPS. Secara absolut, populasi Sumatera Selatan terus meningkat dari tahun ke tahun. Kacathet ing taun 1971, gunggungé 2.931 yuta jiwa, mundhak dadi 3.975 ing taun 1980, 5.493 yuta jiwa ing taun 1990 lan 6.273 jiwa ing taun 2000. Kanthi jumlah penduduk sing kaya mangkono, Sumatra Kidul ngadhepi masalah populasi sing serius banget. Mula saka iku, upaya kanggo ngendhaleni tuwuhe pendhudhuk dibarengi karo upaya ningkatake kasejahteraan pendhudhuk kudu ditindakake kanthi terus-terusan karo program-program pembangunan sing saiki lan bakal terus dileksanakake.

Daerah Tingkat II[besut | besut sumber]

Kabupaten[besut | besut sumber]

  1. Kabupatèn Banyuasin
  2. Kabupatèn Empat Lawang
  3. Kabupatèn Lahat
  4. Kabupatèn Muara Enim
  5. Kabupatèn Musi Banyuasin
  6. Kabupatèn Musi Rawas
  7. Kabupatèn Ogan Ilir
  8. Kabupatèn Ogan Komering Ilir
  9. Kabupatèn Ogan Komering Ulu
  10. Kabupatèn Ogan Komering Ulu Wétan
  11. Kabupatèn Ogan Komering Ulu Kidul

Kutha[besut | besut sumber]

  1. Kutha Lubuklinggau
  2. Kutha Pagar Alam
  3. Kutha Palembang
  4. Kutha Prabumulih

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  1. Sumatera Selatan Dalam Angka 2010' '

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

 
Sumatra Kidul
Lambang Sumatra Kidul

Kabupatèn: Banyuasin | Empat Lawang | Lahat | Muara Enim | Musi Banyuasin | Musi Rawas | Ogan Ilir | Ogan Komering Ilir | Ogan Komering Ulu | Ogan Komering Ulu Wétan | Ogan Komering Ulu Kidul

Kota: Lubuklinggau | Palembang | Pagar Alam | Prabumulih

Delengen uga: Daftar kabupaten lan kutha ing Indonesia