Dalan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Dalan ya iku prasarana transportasi darat kang ngeliputi kabèh bagean dalan, saha bangunan penjangkep sak kabehane kang ana lan ndhukung ing sarana dalan utawa lalu lintas, kang dumunung ana ing ndhuwuré lemah, ing ndhuwur parmukaan lemah air lan kejaba ing banyu, rel sepur lan dalan kabel.,

Jinis dalan[besut | besut sumber]

  • Dalan umum ya iku dalan kang digunakake kanggo lalu lintas umum
  • Dalan mirunggan ya iku dalan kang dibangun ing salh sijinè pihak (perusahaan,badan usaha) lan dimumpangatake kanggo kapentingan dhéwé
  • Dalan tol ya iku dalan umum kang arupa bagean utawa sistem jejaringan dalan lan dianggo dalan nasional kang migunakake kudu mbayar tol.
  • Dalan arteri
  • Dalan kolektor
  • Dalan lokal ya iku dalan dalan umum kang digunakake nglayani angkudan ing mangkono kang cirine jarak cedak lan kecepatane alon.
  • Dalan lingkungan
  • Dalan umum menurut status
  • Dalan nasional ya iku dalan arteri lan dalan kolektor ing sistem dalan primer kang hubungke kutha krajan antar provinsi, dalan strategis nasional lan dalan tol.
  • Dalan provinsi ya iku dalan kolektor ing sistem dalan primer kang hubungke kutha krajan provinsi karo kutha krajan kabupaten/kota, antar kutha krajan kabupaten/kota, dalan strategis provinsi.
  • Dalan kabupaten ya iku dalan kolektor ing sistem dalan primer kang hubungke kutha krajan kabupaten/kota karo kutha krajan kacamatan, antar kutha krajan kacamatan, kutha krajan kabupaten/ kota karo pusat kagiyatan lokal, antar pusat kagiyatan lokal.
  • Dalan kota dalan kolektor ing sistem dalan primer kang hubungke
  • Dalan désa dalan kolektor ing sistem dalan primer kang hubungke

Uga delengen[besut | besut sumber]