Dalan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Dalan ya iku prasarana transportasi darat kang ngeliputi kabèh bagean dalan, saha yasan penjangkep sak kabehane kang ana lan ndhukung ing sarana dalan utawa lalu lintas, kang dumunung ana ing ndhuwuré lemah, ing ndhuwur parmukaan lemah air lan kejaba ing banyu, rel sepur lan dalan kabel.,

Jinis dalan[besut | besut sumber]

  • Dalan umum ya iku dalan kang kanggo lalu lintas umum
  • Dalan mirunggan ya iku dalan kang dibangun ing salh sijinè pihak (perusahaan,badan usaha) lan dimumpangatake kanggo kapentingan dhéwé
  • Dalan tol ya iku dalan umum kang arupa bagean utawa sistem jejaringan dalan lan dianggo dalan nasional kang migunakaké kudu mbayar tol.
  • Dalan arteri
  • Dalan kolektor
  • Dalan lokal ya iku dalan dalan umum kang digunakaké nglayani angkudan ing mangkono kang ciriné jarak cedhak lan kecepatane alon.
  • Dalan lingkungan
  • Dalan umum menurut status
  • Dalan nasional ya iku dalan arteri lan dalan kolektor ing sistem dalan primer kang hubungke kutha krajan antar provinsi, dalan strategis nasional lan dalan tol.
  • Dalan provinsi ya iku dalan kolektor ing sistem dalan primer kang hubungke kutha krajan provinsi karo kutha krajan kabupatèn/kutha, antar kutha krajan kabupatèn/kutha, dalan strategis provinsi.
  • Dalan kabupatèn ya iku dalan kolektor ing sistem dalan primer kang hubungke kutha krajan kabupatèn/kutha karo kutha krajan kacamatan, antar kutha krajan kacamatan, kutha krajan kabupatèn/ kutha karo pusat kagiyatan lokal, antar pusat kagiyatan lokal.
  • Dalan kutha dalan kolektor ing sistem dalan primer kang hubungke
  • Dalan désa dalan kolektor ing sistem dalan primer kang hubungke

Uga delengen[besut | besut sumber]