Dalan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Dalan yaiku prasarana transportasi darat kang ngeliputi kabèh pérangan dalan, saha yasan penjangkep sak kabehane kang ana lan njurung ing sarana dalan utawa lalu lintas, kang dumunung ana ing ndhuwuré lemah, ing ndhuwur parmukaan lemah air lan kejaba ing banyu, rel sepur lan dalan kabel.,

Jinis dalan[besut | besut sumber]

  • Dalan umum yaiku dalan kang kanggo lalu lintas umum
  • Dalan mirunggan yaiku dalan kang dibangun ing salh sijinè pihak (perusahaan,badan usaha) lan dimumpangatake kanggo kapentingan dhéwé
  • Dalan tol yaiku dalan umum kang wujud pérangan utawa sistem jejaringan dalan lan dianggo dalan nasional kang migunakaké kudu mbayar tol.
  • Dalan arteri
  • Dalan kolektor
  • Dalan lokal yaiku dalan dalan umum kang digunakaké nglayani angkudan ing mangkono kang ciriné jarak cedhak lan kecepatane alon.
  • Dalan lingkungan
  • Dalan umum menurut status
  • Dalan nasional yaiku dalan arteri lan dalan kolektor ing sistem dalan primer kang hubungke kutha krajan antar provinsi, dalan strategis nasional lan dalan tol.
  • Dalan provinsi yaiku dalan kolektor ing sistem dalan primer kang hubungke kutha krajan provinsi karo kutha krajan kabupatèn/kutha, antar kutha krajan kabupatèn/kutha, dalan strategis provinsi.
  • Dalan kabupatèn yaiku dalan kolektor ing sistem dalan primer kang hubungke kutha krajan kabupatèn/kutha karo kutha krajan kacamatan, antar kutha krajan kacamatan, kutha krajan kabupatèn/ kutha karo pusat kagiyatan lokal, antar pusat kagiyatan lokal.
  • Dalan kutha dalan kolektor ing sistem dalan primer kang hubungke
  • Dalan désa dalan kolektor ing sistem dalan primer kang hubungke

Deleng uga[besut | besut sumber]