Pleistosen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kala pleistosen yaiku perangan kala geologi sing paling enom lan paling cendhak. Nanging kala iki sing paling tuwa lan paling dawa ana ing sejarah uripe manungsa. Kala Pleistosen udakara kawiwitan saka 3 yuta nganti 10 ewu taun kepungkur[1].

Iklim[besut | besut sumber]

Ana ing kala pleistosen kedadean glasiasi (jaman es), yaiku nalika hawa ing permukaan bumi mundhun kanthi drastis lan rata. Kaping 4 mangsa glasiasi kacathet, sing diselingi kaping 3 mangsa interglasial, yaiku nalika hawa ing permukaan bumi mundhak.

Pleistosen ing Indonesia[besut | besut sumber]

Nalika kala iki sisih kulon Kepuloan Indonesia isih gandheng lan Benuwa Asia. Uga, sisih wetan Indonesia isih gandheng lan Benuwa Australia. Gandhenge kepuloan iki amarga mudhune banyu segara. Perangan sing nyawiji karo Benuwa Asia diarani Dataran Sunda lan sing nyawiji karo Benuwa Australia diwastani Dataran Sahul. Kabeh kadadean alam kuwi mau nduweni pengaruh langsung utawa ora langsung ing carane urip manungsa[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Soejono, R. P.; Lerizza, R. Z. (2010). Sejarah Nasional Indonesia Jilid I. Jakarta: Balai Pustaka.
  2. Jati, Slamet Sujud Purnawan (2015-11-18). "PRASEJARAH INDONESIA: Tinjauan Kronologi dan Morfologi". Jurnal Sejarah dan Budaya (in Inggris). 7 (2): 22–32. doi:10.17977/sb.v7i2.4744.