Kutha Tegal

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kutha Tegal
Lambang Kota Tegal.jpg
Lambang Kutha Tegal
Slogan: "Tegal Kota Bahari"
Gambar:Locator kabupatèn tegal.png
Dina Dadi: 12 April 1580
Walikutha: Adi Winarso
Wakil Walikutha:
Jembar
 - Total:

38,5 km²
Kacamatan
 - Cacahe:

4 Kacamatan
Padunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- 236.900
+/- 6.200 / km²
Suku Bangsa: wong Jawa
Agama: Kajawèn, Islam, Protestan, Katulik, Hindu lan Buddha
Basa: basa Banyumasan, basa Jawa lan basa Indonésia

Kutha Tegal iku kutha ing Jawa Tengah. Kutha iki nate dadi cikal-bakal ngadeke Korps Marinir kayadene kang kacathet ing Pangkalan ALRI Tegal kanthi aran Corps Mariniers, tanggal 15 November 1945. Kutha Tegal winatesan karo Kabupaten Brebes ing sisih kulon, Laut Jawa ing sisih lor, lan Kabupaten Tegal ing sisih wetan. Wetone Kutha Tegal yaiku 12 April 1580.

Geografis[besut | besut sumber]

Kutha Tegal ana ing Bujur wétan 109° 08’-109° 10’ lan lintang kidul 06° 50’-06° 53’. Kutha tegal adohé 165 km sisih kulon saking Kutha Semarang, utawa 329 km ning sisih wetané Jakarta. Papan panggonané Tegal iku strategis, mergané ana ing dalané pesisir lor (pantura) Jawi Madya, sarta ana dalan simpang kang ngubungaké pantura karo kutha-kutha kang ana ing sisih kidul Tanah Jawa.

Kutha Tegal mangembang tumuju arah kidul ana ing tlatah Kabupatèn Tegal, yakui ing Kacamatan Dukuhturi, Talang, Adiwerna lan Slawi.

Stasiun Sepur Tegal ngubungaké kutha iki karo kutha-kutha liya ing Tanah Jawa. Sapèrangan sepur kang mandeg utawa mampir ning stasiun iki yakui: Senja Utama dan Fajar Utama (Jakarta - Semarang), Sembrani (Jakarta - Surabaya), Matarmaja (Jakarta - Malang), Bangunkarta (Jakarta - Jombang), Harina (Bandung - Semarang), dan Kaligung (Tegal - Semarang). Wektu taun 1960-an kota Tegal nate nduwé papan anggegana Martoloyo kang disahke dèning Presiden Sukarno.

Yèn diètung adohè antawis Jakarta lan Surabaya, Kutha Tegal kira-kira mapan ana ing tengah-tengahè. Mapan ana panggonan kang strategis lan didukung kanthi infrastruktur kang becik ndadèake kutha Tegal minangka Kutha kanggo mampir. Babagan iku sansaya ndadèake uripè usaha ana ing bab pariwisata, mliginipun papan panginepan.

Pemerentahan[besut | besut sumber]

Kutha Tegal ketata saking 4 kacamatan, 27 kalurahan lan désa. Kacamatan-Kacamatan ing kutha Tegal ya iku:

Wali kutha[besut | besut sumber]

Wali Kutha Tegal duwé wakil awit taun 2009, nalika Adi Winarso mangarsani, kaampingi déning Maufur.

Wisata[besut | besut sumber]

Saperangan papan wisata ing Kutha Tegal kang bisa dinggo plesiran ya iku:

  • Pasisir Alam Indah (PAI) salah sawijining papan wisata awujud pesisir kang wis ana bangunan arupa wot, menara tingal, umbul plorotan, Monumen Bahari, lan panggung.
  • Wisata banyu ya iku Gerbang Mas Bahari Waterpark (waterpark paling gedhé ing Jawa Tengah)
  • Wisata panganan antarane: pondok dhahar dalan teri (pokanjari), lesehan ing sakupenge dalan A. Yani (amung wayah bengi), griya dhahar panganan segara ing laladan PAI sarta griya dhahar kapal ngapung "Lor ing Margi" kang nembe dibuka sasi Agustus 2009, griya dhahar Miraos, griya dhahar Sari Laguna, lan liya-liyane.
  • Hotèl bintang ing Kutha Tegal: Bahari Inn, Karlita International Hotèl, Plaza Hotèl, Alexander, Susana Baru, Paramesti, Riez Palace. Sakliyane iku isih akèh hotèl kang kelase melati.
  • Papan belanja: Pacific Mall, Dedy Jaya Plaza, Rita Super Mall.
  • Wisata karemenan: pasar manuk(pets shop)
  • Taman Poci : Taman cilik kang mapan ing ngarepe Stasiun KA Tegal lan ana uga papan kanggo dolanan bocah lan nganggo lampu werna-werna, cocog kanggo kulawarga kang pengin "jagongan" merga akèh wong dodolan panganan khas Tegal + Teh Poci.
  • Monumen Bahari sing dumunung ing Pasisir Alam Indah (PAI). Monumen bentuke kaya kapal perang iki isine alat perang bekas paringane TNI Angkatan Laut kang nate dienggo perang, kayadene tank, montor mabur, torpedo, lan liya-liyane.

Basa[besut | besut sumber]

Basa Tegal pancèn rada padha karo basa Banyumas (ngapak) ya iku ing kosakatané. Nanging akèh masyarakat Tegal kang ora gelem disebut wong ngapak, sebab nyata-nyata dialèké bèda. Masyarakat sing migunakaké basa Tegal ya iku: sisih lor kabupatèn Tegal, kota Tegal, sisih kulon kabupatèn Pemalang, lan sisih wetan kabupatèn Brebes. Kongres basa Tegal sepisanan dianakaké dèning pamaréntah kota Tegal tanggal 4 April 2006, ing hotèl Bahari Inn. Adicara sing digagas déning Yono Daryono iku nekakaké tokoh -tokoh antarané SN Ratmana (cerpenis), Ki Enthus Susmono (dalang Tegal), Eko Tunas (penyair Tegal), Dwi Ery Santoso (Puisi dan Sutradara).Tujuan digelar kongrès iku ya iku kanggo ngangkat status dialek Tegalan dadi basa Tegal.

Mangga kapurih ugi mriksani[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Jawa Tengah