Basa Jawa Banyumasan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Basa Banyumasan)

Basa Banyumasan punika kalebet peranganipun basa Jawa pérangan kulon, sing digunakaké masarakat ing:

Kanggo mangerteni kanthi luwih pratitis mangga ngklik Basa Banyumasan

Sajarah[besut | besut sumber]

Basa lan sastra sing ngrembaka ing tlatah Banyumasan iku basa lan sastra Jawa dialek Banyumasan. Akèh para ahli sing duwé panemu yèn basa Banyumasan iku basa sing luwih tuwa tinimbang basa Jawa sing saiki tansah ngrembaka. Basa Banyumasan duwé spesifikasi kaya ta migunakaké vokal lan konsonan ing pungkasaning tembung sing diucapke kanthi cetha, tuladhané: Tiba, Sega, Mangga, Jeruk, Manuk, Kepadhuk, lan liya-liyané. Pangucapane vokal lan konsonan kaya iki saemper karo pola pengucapan ing basa Jawa kuna, kaya ta: "tan ana dharma mangrwa". Dideleng saka kosakatane, basa Banyumasan duwé kosa kata sing saemper klawan basa Kawi, mligine inyong mirib karo ingong, rika padha karo rika.