Purbalingga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Kutha Purbalingga iku Kutha krajan Kabupatèn Purbalingga, Jawa Tengah.

Budaya[besut | besut sumber]

Wong Purbalingga nganggo basa Jawa Banyumasan ing caturan saben dinané, béda karo lumrahé warga Jawa Tengah ana ing kutha Semarang, Jogja lan Solo. Purbalingga kasohor amarga Jenderal Soedirman lair ing kéné.

Kulinér[besut | besut sumber]

Pariwisata[besut | besut sumber]

Owabong utawa Objek Wisata Air Bojongsari iku dumunung ana ing Désa Bojongsari, awujud papan pariwisata kang wujudé bèji, nanging ora mung bèji waé,ana wahana liyané ya iku wahana Gokart, bioskop 4 diménsi, bèji banyu panas, kolam terapi iwak lan outbond.[1]

Bumi Perkemahan Munjulluhur racaké dinggo kanggo acara perkemahan bocah pramuka lan kanggo acara outbond bocah sekolah, papane pas kanggo kemah lan outbond kanthi hawa kang adem seger.

Goa lawa iku dumunung ana ing Désa Siwarak, Kacamatan Karangreja, Kabupatèn Purbalingga. Diarani guwa Lawa amerga ana ing guwa iku akèh kéwan sing arane lawa, mula banjur diarani guwa Lawa.

Monumen Jenderal Soedirman ana ing désa Bantarbarang kacamatan Rembang. Ing monumen iki ana replika omahé Jenderal Soedirman, patung Jenderal Soedirman lan ana perpustakaan. Monumen iki diyasa kanggo tanda déné Jenderal Soedirman lair ing tlatah kacamatan Rembang.

Taman Reptil iku isine manéka warna jinis reptil, ana kang esih urip lan ana kang diawetake.

Ing musiyum wayang Purbalingga, wayang sing paling terkenal iku wayang suket kang asliné saka kacamatan Rembang tepate désa Bantarbarang

Curug ceheng iki ana ning Baturraden isine air terjun ana sing anget ngambi panas.

Ekonomi[besut | besut sumber]

Pakaryan ing Purbalingga ya iku tani, dagang, pns, karyawan. Nanging mayoritas penduduk Purbalingga makarya dadi tani. Kejaba iku saiki perékonomian ing Purbalingga ugi disokong saka pabrik-pabrik kang dumunung ana ing Purbalingga, ya iku pabrik rambut palsu (wig), idep palsu, rokok, lan ugi pabrik kayu lapis (triplek). Ananging cacahé kang paling akèh ya iku pabrik rambut palsu lan idep palsu. Ameh kabèh penduduk Purbalingga padha makarya ing pabrik rambut palsu iku. Luwih-luwih sing amung lulusan saka SD lan SMP. Amarga kanggo makarya ing pabrik iku syarate ora angèl.

Pendidikan[besut | besut sumber]

Ulah raga[besut | besut sumber]

  • Persap, Juara Bal-balan Divisi II PSSI taun 2010-2011[3][4]

Komunitas[besut | besut sumber]

  • CLC (Cinema Lover Community), Komunitas Filem independen Purbalingga[4]
  • Braling Mania (Komunitas Pencinta Purbalingga).

Tokoh kawentar saking Purbalingga[besut | besut sumber]

  • Jenderal Soedirman
  • Prof Dr R Koestedjo [5]
  • Aris Widodo, Juara I KondangIn (Kontes Dangdut Indosiar) 2005 [2][6]
  • Triyono Budi Sasongko
  • Indro Warkop

Transportasi[besut | besut sumber]

  • Bis Antar kutha Antar Provinsi
  • Pesawat udara perintis

Priksani ugi[besut | besut sumber]

cathatan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1](diundhuh tanggal 5 April 2011)
  2. ^ a b www.google.co.id: Sumber Daya Alam(diunduh tanggal 5 Juni 2012) Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "internet6" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  3. ^ [2](diundhuh tanggal 2011)
  4. ^ a b [3](diundhuh tanggal 2011) Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "internet4" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  5. ^ [4]
  6. ^ [5]

Pranala njaba[besut | besut sumber]