Purbalingga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Kutha Purbalingga iku Kutha krajan Kabupatèn Purbalingga, Jawa Tengah.

Budhaya[besut | besut sumber]

Wong Purbalingga nganggo basa Jawa Banyumasan ing caturan saben dinané, béda karo umumé warga Jawa Tengah ana ing kutha Semarang, Jogja lan Solo. Purbalingga kasohor merga Jenderal Soedirman lair ing kene.

Kulinér[besut | besut sumber]

Pariwisata[besut | besut sumber]

Owabong utawa Objek Wisata Air Bojongsari iku dumunung ana ing Desa Bojongsari, awujud papan pariwisata kang wujudé kolam renang, nanging ora mung kolam renang wae,ana wahana liyane ya iku wahana Gokart, bioskop 4 diménsi, kolam renang banyu panas, kolam terapi iwak lan outbond.[1]

Bumi Perkemahan Munjulluhur biasane dinggo kanggo acara perkemahan bocah pramuka lan kanggo acara outbond bocah sekolah, papane pas kanggo kemah lan outbond kanthi hawa kang adem seger.

Goa lawa iku dumunung ana ing Desa Siwarak, Kecamatan Karangreja, Kabupatèn Purbalingga. Diarani goa Lawa amerga ana ing goa iku akèh kéwan sing arane lawa, mula banjur diarani goa Lawa.

Monumen Jenderal Soedirman ana ing désa Bantarbarang kacamatan Rembang. Ing monumen iki ana replika omahé Jenderal Soedirman, patung Jenderal Soedirman lan ana perpustakaan. Monumen iki dibangun kanggo tanda dene Jenderal Soedirman lair ing tlatah kacamatan Rembang.

Taman Reptil iku isine maneka warna jinis reptil, ana kang esih urip lan ana kang diawetake.

Ing muséum wayang Purbalingga, wayang sing paling terkenal iku wayang suket kang asline saka kacamatan Rembang tepate désa Bantarbarang

Curug ceheng iki ana ning Baturraden isine air terjun ana sing anget ngambi panas.

Ekonomi[besut | besut sumber]

Pakaryan ing Purbalingga ya iku tani, dagang, pns, karyawan. Nanging mayoritas penduduk Purbalingga makarya dadi petani. Kejaba iku saiki perékonomian ing Purbalingga ugi disokong saka pabrik-pabrik kang dumunung ana ing Purbalingga, ya iku pabrik rambut palsu (wig), idep palsu, rokok, lan ugi pabrik kayu lapis (triplek). Ananging cacahe kang paling akèh ya iku pabrik rambut palsu lan idep palsu. Ameh kabèh penduduk Purbalingga padha makarya ing pabrik rambut palsu iku. Luwih-luwih sing amung lulusan saka SD lan SMP. Amarga kanggo makarya ing pabrik iku syarate ora angel.

Pendidikan[besut | besut sumber]

Ulah raga[besut | besut sumber]

  • Persap, Juara Bal-balan Divisi II PSSI tahun 2010-2011[3] [4]

Komunitas[besut | besut sumber]

  • CLC (Cinema Lover Community), Komunitas Filem independen Purbalingga[5]
  • Braling Mania (Komunitas Pencinta Purbalingga).

Tokoh kawentar saking Purbalingga[besut | besut sumber]

  • Jenderal Soedirman
  • Prof Dr R Koestedjo [6]
  • Aris Widodo, Juara I KondangIn (Kontes Dangdut Indosiar) 2005 [7] [8]
  • Triyono Budi Sasongko
  • Indro Warkop

Transportasi[besut | besut sumber]

  • Bis Antar kota Antar Propinsi
  • Pesawat udara perintis

Priksani ugi[besut | besut sumber]

cathatan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id)[1](diundhuh tanggal 5 April 2011)
  2. ^ (id)www.google.co.id: Sumber Daya Alam(diunduh tanggal 5 Juni 2012)
  3. ^ (id)[2](diundhuh tanggal 2011)
  4. ^ (id)[3](diundhuh tanggal 2011)
  5. ^ Ngapak.com(diundhuh tanggal 2011)
  6. ^ [4]
  7. ^ (id)[5]
  8. ^ (id)[6]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Purbalingga&oldid=1078259"