Kabupatèn Purbalingga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
{{{nama}}}
80px
Lambang {{{nama}}}
Moto: Prasetyaning Nayaka Amangun Praja


Gambar:Locator kabupatèn purbalingga.png
Peta lokasi {{{nama}}} di Jawa Tengah
Koordinat: 101°11’ – 109°35’ BW, 7°10’ – 7°29’ LK
Propinsi Jawa Tengah
Tanggal peresmian -
Pamaréntahan
 - Bupati Tasdi
 - DAU Rp. 263.393.000.000
Luas 777.764,122 ha (2,39% luas Jawa Tengah)
Gunggung cacah jiwa
 - Total 890.779 (2007)
 - Kepadatan 1.343,19
Démografi
 - Agama Islam, Protèstan, Katulik, Hindhu lan Buda
 - Bahasa Basa Jawa lan Basa Indonésia
 - Zona waktu WIB
 - Kode area telepon 0281
Pembagian administratif
Simbol khas daerah
 - Flora resmi Duwet
 - Fauna resmi Jalak suren
Situs web http://www.purbalinggakab.go.id/

Kabupatèn Purbalingga iku kabupatèn ing Jawa Tengah, pernahé ing sisih kulon, kutha Purbalingga iku kutha krajan kabupatèné, kutha-kutha liyané:, lan liya-liyané. Jembar wewengkon kabupatèn iki ± 777,65 km² utawa hèktar.

Sajarah[besut | besut sumber]

Kyai Arsantaka sing nalika isih timur asesilih Kyai Arsakusuma iku putra Bupati Onje II. Sawisé dngancik diwasa kyai Arsakusuma ninggal Kadipaten Onje nglakoni lelana menyang wétan lan saktekané désa Masaran (Saiki ing Kacamatan Bawang, Kabupatèn Banjarnegara) diangkat anak déning Kyai Wanakusuma sing isih anak keturunan Kyai Ageng Giring saka Mataram. Ing taun 1740 – 1760, Kyai Arsantaka dadi demang ing Kademangan Pagendolan (saiki kalebu wewengkon désa Masaran), sawijining wewengkon sing isih ana ing sangisoring pamaréntahan Karanglewas (saiki kalebu kacamatan Kutasari, Purbalingga) sing dipanggedhèni déning Tumenggung Dipayuda I. Amarga jasa Kyai Arsantaka marang Kadipaten Banyumas sajeroning perang Jenar, mula Adipati banyumas R. Tumenggung YudaNagara ngangkat putra Kyai Arsantaka sing aran Kyai Arsayuda dadi mantu. Sabanjuré Kyai Arsayuda dadi Tumenggung Karangwelas kanthi gelar Radèn Tumenggung Dipayuda III. Sabanjuré, punjer pamaréntahan dipiindah saka Karanglewas menyang désa Purbalingga kanthi yasa pendhapa Kabupatèn lan alun-alun. Jeneng Purbalingga iki bisa dideleng ing carita-carita babad, ya iku Babad Onje, Babad Purbalingga, Babad Banyumas lan Babad Jambukarang. Saliyané papat babad mau, bisa diurut saka arsip-arsip paninggalan Pamaréntah Hindia Walanda sing kasimpen ing koleksi Aarsip Nasional Républik Indonésia. Miturut sumber-sumber mau, mula liwat Peraturan laladan (perda) No. 15 Taun 1996 tanggal 19 Nopember 1996, dikukuhaké dina dadi Kabupatèn Purbalingga ya iku 18 Dhésèmber 1830 utawa 3 Rajab 1246 Hijriyah utawa 3 Rajab 1758 Je.[1]

Géografi[besut | besut sumber]

Kabupatèn Purbalingga dumunung ing posisi 101°11’ – 109°35’ Bujur Wétan, lan 7°10’ – 7°29’ Lintang Kidul.[2] Wates administratipe ya iku:

  • Sisih Lor: Kabupatèn Pemalang;
  • Sisih Kidul: Kabupatèn Banyumas lan Banjarnegara;
  • Sisih Wétan: Kabupatèn Banjarnegara.
  • Sisih Kulon: Kabupatèn Banyumas;

Purbalingga dumunung ing cekungan sing diapit sawetara rerangkèn pagunungan. Ing sisih lor minangka rerangkèn pagunungan (Gunung Slamet lan Dataran Tinggi Dieng). Sisih kidul arupa Depresi Serayu, sing diilèni loro kali gedhé ya iku Kali Serayu lan anak kaliné, Kali Pekacangan. Kutha krajan Kabupatèn Purbalingga dumunung ing sisih kulon wewengkon kabupatèn, watara 21 km sisih wétan Purwakerta.

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Purbalingga katata sajeroning 18 kacamatan, kalurahan lan désa.

Kacamatan-Kacamatan ing Kabupatèn Purbalingga ya iku:, Kacamatan Bobotsari, Kacamatan Bojongsari, Kacamatan Bukateja, Kacamatan Kaligondang, Kacamatan Kalimanah, Kacamatan Karanganyar, Kacamatan Karangjambu, Kacamatan Karangmoncol, Kacamatan Karangreja, Kacamatan Kejobong, Kacamatan Kemangkon, Kacamatan KertaNagara, Kacamatan Kutasari, Kacamatan Mrebet, Kacamatan Padamara, Kacamatan Pengadegan, Kacamatan Purbalingga, Kacamatan Rembang

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Situs web Pemkab Purbalingga
  2. ^ [1](diundhuh tanggal 22 Maret 2011)

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]