Kabupatèn Purbalingga

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
{{{nama}}}
80px

Lambang {{{nama}}}
{{{peta}}}

Peta lokasi {{{nama}}}
Koordinat : 101°11’ – 109°35’ BW, 7°10’ – 7°29’ LK
Motto: Prasetyaning Nayaka Amangun Praja
Provinsi Jawa Tengah
Kutha krajan Purbalingga
Jembar {{{luas}}}
Pedunung  
 · Cacahé {{{penduduk}}}
 · Kapadhetan {{{kepadatan}}} jiwa/km²
Pamérangan administratif  
 · Kecamatan {{{kecamatan}}}
 · Désa/kelurahan {{{kelurahan}}}
Dhasar hukum UU No. 13/1950
Tanggal -
Dina dadi {{{hari jadi}}}
{{{kepala daerah}}} {{{nama kepala daerah}}}
Kodhe area telepon 0281
APBD {{{apbd}}}
DAU Rp. 263.393.000.000
Suku bangsa Wong Jawa
Basa Basa Jawa lan Basa Indonésia
Agama Islam, Protestan, Katulik, Hindhu lan Buddha
Flora resmi {{{flora}}}
Fauna resmi {{{fauna}}}
Zona wektu {{{zona waktu}}}
Bandhar udhara {{{bandar udhara}}}

Situs web resmi: http://www.purbalinggakab.go.id/

Kabupatèn Purbalingga iku kabupatèn ing Jawa Tengah, lokasiné ing sisih kulon, kutha Purbalingga iku kutha krajan kabupatèné, kutha-kutha liyané :, lan liya-liyané. Luas wewengkon Kabupatèn iki ± 777,65 km² utawa hèktar.

Sajarah[sunting | besut sumber]

Kyai Arsantaka sing nalika isih timur asesilih Kyai Arsakusuma iku putra Bupati Onje II. Sakwisé dngancik diwasa kyai Arsakusuma ninggalaké Kadipaten Onje nglakoni lelana menyang wétan lan saktekané désa Masaran (Saiki ing Kacamatan Bawang, Kabupatèn BanjarNagara) diangkat anak déning Kyai Wanakusuma sing isih anak keturunan Kyai Ageng Giring saka Mataram. Ing taun 1740 – 1760, Kyai Arsantaka dadi demang ing Kademangan Pagendolan (saiki klebu wewengkon désa Masaran), sawijining wewengkon sing isih ana ing sangisoring pamaréntahan Karanglewas (saiki klebu kacamatan Kutasari, Purbalingga) sing dipimpin déning Tumenggung Dipayuda I. Amarga jasa Kyai Arsantaka marang Kadipaten Banyumas jroning perang Jenar, mula Adipati banyumas R. Tumenggung YudaNagara ngangkat putra Kyai Arsantaka sing aran Kyai Arsayuda dadi mantu. Sabanjuré Kyai Arsayuda dadi Tumenggung Karangwelas kanthi gelar Raden Tumenggung Dipayuda III. Sabanjuré, pusat pamaréntahan dipiindah saka Karanglewas menyang désa Purbalingga kanthi mbangun pendhapa Kabupatèn lan alun-alun. Jeneng Purbalingga iki bisa dideleng ing carita-carita babad, ya iku Babad Onje, Babad Purbalingga, Babad Banyumas lan Babad Jambukarang. Saliyané papat babad kasebut, bisa diurut saka arsip-arsip paninggalan Pamaréntah Hindia Walanda sing kasimpen ing koleksi Aarsip Nasional Républik Indonésia. Miturut sumber-sumber kasebut, mula liwat Peraturan laladan (perda) No. 15 Taun 1996 tanggal 19 Nopember 1996, ditetepaké dina dadi Kabupatèn Purbalingga ya iku 18 Desember 1830 utawa 3 Rajab 1246 Hijriah utawa 3 Rajab 1758 Je.[1]

Geografis[sunting | besut sumber]

Kabupatèn Purbalingga dumunung ing posisi 101°11’ – 109°35’ Bujur Wetan, lan 7°10’ – 7°29’ Lintang Kidul.[2] Wates administratipe ya iku :

  • Sisih Lor : Kabupatèn Pemalang;
  • Sisih Kidul : Kabupatèn Banyumas lan BanjarNagara;
  • Sisih Wetan : Kabupatèn BanjarNagara.
  • Sisih Kulon : Kabupatèn Banyumas;

Purbalingga dumunung ing cekungan sing diapit sawetara rangkaian pagunungan. Ing sisih lor minangka rangkaian pagunungan (Gunung Slamet lan Dataran Tinggi Dieng). Sisih kidul arupa Depresi Serayu, sing diilèni loro kali gedhé ya iku Kali Serayu lan anak kaliné, Kali Pekacangan. Kutha krajan Kabupatèn Purbalingga dumunung ing sisih kulon wewengkon kabupatèn, watara 21 km sisih wétan Purwakerta.

Pemerentahan[sunting | besut sumber]

Kabupatèn Purbalingga katata jroning 18 kacamatan, kalurahan lan désa.

Kacamatan-Kacamatan ing Kabupatèn Purbalingga ya iku:, Kacamatan Bobotsari, Kacamatan Bojongsari, Kacamatan Bukateja, Kacamatan Kaligondang, Kacamatan Kalimanah, Kacamatan Karanganyar, Kacamatan Karangjambu, Kacamatan Karangmoncol, Kacamatan Karangreja, Kacamatan Kejobong, Kacamatan Kemangkon, Kacamatan KertaNagara, Kacamatan Kutasari, Kacamatan Mrebet, Kacamatan Padamara, Kacamatan Pengadegan, Kacamatan Purbalingga, Kacamatan Rembang

Referensi[sunting | besut sumber]

  1. ^ Situs web Pemkab Purbalingga
  2. ^ (id)[1](diundhuh tanggal 22 Maret 2011)

Mangga Kapurih Ugi Mriksani[sunting | besut sumber]

Pranala Jaba[sunting | besut sumber]