Kabupatèn Kebumèn

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kabupatèn Kebumèn
Lambang Kebumen.jpg
Lambang Kebumèn
Sesanti: "Kebumèn Beriman (bersih, indah, manfaat, aman, dan nyaman)[1]"
Gambar:Locator kabupatèn kebumen.png
Dina Dadi: ...
Kutha krajan: Kebumèn
Bupati: H.Buyar Winarso,SE.
Wakil Bupati: Djuwarni,AMd
Jembar
 -Total:

1.581,74 km²
Kacamatan
 -Cacahe:

26 Kacamatan
Padunung
 -Total:
 -Kapadhetan:

+/-1.194.000 (2003)
+/-747 / km²
Suku Bangsa: wong Jawa
Agama: Kajawèn, Islam, Protèstan, Katulik, Hindhu lan Buda
Basa: Basa Banyumasan, Basa Jawa lan Basa Indonésia

Kabupatèn Kebumèn inggih punika salah satunggaling Kabupatèn wonten ing Jawa Tengah. Papanipun wonten ing sisih kidul Pulo Jawa. Ambanipun wewengkon Kabupatèn Kebumèn punika kirang langkung 1.581,74 km².

Sajarah[besut | besut sumber]

Jeneng Kabupatèn Kebumèn inggih punika asalipun saking Kabumian ingkang ateges papan panggènipun Kyai Bumi sasampunipun dipundadosaken papan inggatan Pangeran Bumidirja utawi Pangeran Mangkubumi wanci 26 Juni 1677, nalika Sunan Amangkurat 1 taksih dados panguwasa. Kebumèn punika naté kaserat wonten ing petha sajarah nasional dumados salah satunggaling tonggak patriotik wonten ing panyerbuan prajurit Mataram ing jaman Sultan Agung tumuju beteng pertahanan Walanda wonten ing Batavia. Wekdal punika jeneng kebumen taksih Panjer. Salah sawijining wayahipun Pangeran Senapati inggih punika Bagus Bodronolo ingkang dipunlairaken wonten ing Dusun Karanglo, Panjer. Andhedhasar panyuwunipun Ki Suwarno, utusanipun Mataram ingkang gadhah tugas dumados punggawa ingkang ngawontenaken logistik utawa bahan pangan, saged ngumpulake bahan pangan saking laladan punika kanthi dalan tumbas.Kasagedanipun damel lumbung pari ingkang ageng ateges kanggé prajurit Mataram, kanggé pangaji-aji Sultan Agung, Ki Suwarno salajengipun dipunangkat dumados Bupati Panjer, lan Bagus Bodronolo ndhèrèk dipunkintun wonten ing Bativia dumados prajurit pengawal pangan.

Géografi[besut | besut sumber]

Miturutipun géografis, Kabupatèn Kebumèn wonten ing 7°27'-7°50' Lintang Selatan dan 109°22'-109°50' Bujur Timur. Sisih kidul Kabupatèn Kebumèn inggih punika dataran cendhèk. Sisih lor punika awujud pagunungan, ingkang bagianipun saking rerangkènipun Pegunungan Serayu. Ing Kidulipun Gombong, wonten rerangkèn pagunungan kapur, ingkang ambujur dumugi Laut Kidul. Ing laladan punika wonten guwa ingkang gadhah stalagtit lan stalagmit.

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Kebumèn ketata saking 26 kacamatan, 11 kalurahan lan 449 désa. Punjer pamaréntahanipun wonten ing Kacamatan Kebumèn. Kacamatan-Kacamatan ing Kabupatèn Kebumèn, inggih punika:

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ sosbud.kompasiana.com:Anehnya Slogan Kota (diaksès tanggal 6 Sèptèmber)

Pranala njaba[besut | besut sumber]