Kabupatèn Kebumèn

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Kabupatèn Kebumen
Lambang Kebumen.jpg
Lambang Kebumen
Motto: "Kebumen Beriman (bersih, indah, manfaat, aman, dan nyaman)[1]"
Gambar:Locator kabupatèn kebumen.png
Dina Dadi: ...
Kutha krajan: Kebumen
Bupati: H.Buyar Winarso,SE.
Wakil Bupati: Djuwarni,AMd
Jembar
 - Total:

1.581,74 km²
Kacamatan
 - Cacahe:

26 Kacamatan
Padunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- 1.194.000 (2003)
+/- 747 / km²
Suku Bangsa: wong Jawa
Agama: Kajawèn, Islam, Protestan, Katolik, Hindu lan Buddha
Basa: Basa Banyumasan, Basa Jawa lan Basa Indonésia

Kabupatèn Kebumen iinggih punika salah satunggaling Kabupatèn wonten ing Jawa Tengah. Papanipun wonten ing sisih kidul Pulo Jawa. Ambanipun wewengkon Kabupatèn Kebumèn punika kirang langkung 1.581,74 km².

Sajarah[sunting | besut sumber]

Jeneng Kabupatèn Kebumen iinggih punika asalipun saking Kabumian ingkang ateges papan panggenanipun Kyai Bumi sasampunipun dipundadosaken papan inggatan Pangeran Bumidirja utawi Pangeran Mangkubumi wanci 26 Juni 1677, nalika Sunan Amangkurat 1 taksih dados panguwasa. Kebumen punika nate kaserat wonten ing petha sajarah nasional dumados salah satunggaling tonggak patriotik wonten ing panyerbuan prajurit Mataram ing zaman Sultan Agung tumuju beteng pertahanan Walanda wonten ing Batavia. Wekdal punika jeneng kebumen taksih Panjer. Salah sawijining wayahipun Pangeran Senopati iinggih punika Bagus Bodronolo ingkang dipunlairaken wonten ing Dusun Karanglo, Panjer. Andhedhasar panyuwunanipun Ki Suwarno, utusanipun Mataram ingkang gadhah tugas dumados petugas ingkang ngawontenaken logistik utawa bahan pangan, saged ngumpulake bahan pangan saking laladan punika kanthi dalan tumbas.Kasagedanipun damel lumbung pari ingkang ageng ateges kangge prajurit Mataram, kangge penghargaan Sultan Agung, Ki Suwarno saklajengipun dipunangkat dumados Bupati Panjer, lan Bagus Bodronolo nderek dipun kirim wonten ing Bativia dumados prajurit pengawal pangan.

Geografis[sunting | besut sumber]

Miturutipun geografis, Kabupatèn Kebumen wonten ing 7°27' - 7°50' Lintang Selatan dan 109°22' - 109°50' Bujur Timur. Sisih kidul Kabupatèn Kebumen iinggih punika dataran rendah. Sisih lor punika awujud pegunungan, ingkang bagianipun saking rangkaianipun Pegunungan Serayu. Ing Kidulipun Gombong, wonten rangkaian pegunungan kapur, ingkang ambujur dumugi Laut Kidul. Ing laladan punika wonten gua ingkang gadhah stalagtit lan stalagmit.

Pemerentahan[sunting | besut sumber]

Kabupatèn Kebumen ketata saking 26 kacamatan, 11 kalurahan lan 449 désa. Punjer pamrentahanipun wonten ing Kacamatan Kebumen. Kacamatan-Kacamatan ing Kabupatèn Kebumen, iinggih punika:

Mangga Kapurih Ugi Mriksani[sunting | besut sumber]

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ sosbud.kompasiana.com:Anehnya Slogan Kota (diaksès tanggal 6 Sèptèmber)

Pranala Jaba[sunting | besut sumber]