Kabupatèn Banjarnegara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kabupatèn Banjarnegara
Lambang Kabupatèn Banjarnegara
Lambang Kabupatèn Banjarnegara
Sesanti: "Wani Memetri Rahayuning Praja"
Péta lokasi Kabupatèn Banjarnegara
Dina Dadi: 22 Agustus 1831
Kutha krajan: Banjarnegara
Bupati: Drs. H. Djasri ST MM (2006-2011)
Wakil Bupati: Drs. Soehardjo (2006-2011)
Jembar
 -Total:

1.069,74 km²
Kacamatan
 -Cacahe:

20 Kacamatan
Padunung
 -Total:
 -Kapadhetan:

+/-1 yuta
+/-935 / km²
Suku Bangsa: wong Jawa
Agama: Kajawèn, Islam, Protèstan, Katulik, Hindhu dan Buda
Basa: Basa Jawa lan Basa Indonésia
Web: www.banjarnegarakab.go.id

Kabupatèn Banjarnegara iku kabupatèn ing Jawa Tengah, pernahé ing wewengkon Tengah, kutha Banjarnegara iku kutha krajan kabupatèné, kutha-kutha liyané: Purwanagara, Wanadadi, Mandiraja, Klampok, Karangkobar, Wanayasa lan liya-liyané. Wiyaripun wewengkon kabupatèn iki ± 1,064,52 km² utawa 106.970,997 ha lan 3,10 % saking wiyaripun Provinsi Jawa Tengah, Indonésia.

Sajarah[besut | besut sumber]

Amarga lelabuhané marang Pamaréntah Mataram sajeroning Perang Diponegoro, R. Tumenggung Dipayudha IV banjur diusulaké déning Pakubuwono VII dadi Bupati Banjar ing tanggal 22 Agustus 1831 (sadurungé status Bupati Banjar wis dibusak). Wektu semana kutha krajan kabupatèn dumunung ing Banjarmangu. Mudalé Kali Serayu dianggep kendala transportasi karo kutha krajan Kasunanan Surakarta, saéngga kutha krajan kabupatèn wusanané dipindhah menyang lokasi sing anyar ing sisih kidul kali, kanthi jeneng Banjarnegara (Banjar: sawah; Nagara: kutha).

Tumenggung Dipayudha mengku kalungguhan minangka bupati nganti taun 1846, lan pengganti Bupati Banjarnegara sabanjuré ya iku:

  • R. Adipati Dipadiningrat (1846-1878)
  • Mas Ngabehi Atmodipuro (1878-1896)
  • Radèn Mas Jayamisena (1896-1927)
  • Radèn Sumitro Kolopaking Purbonegoro (1927-1949)
  • R. Sumitro (1949-1960)
  • R. Mas Soedjirno (1960-1967)
  • R. Soedibjo (1967-1973)
  • Drs. Soewardji (1973-1980)
  • Drs. H. Winarno Surya Adisubrata (1980-1986)
  • H. Endro Soewarjo (1986-1991)
  • Drs. H. Nurachmad (1991-2001)
  • Drs. H. Djasri, MM-Drs. Hadi Supeno. MSi(2001-2006)
  • Drs. H. Djasri, MM-Drs. Soehardjo (2006-2011) minangka pasangan bupati-wakil bupati banjarnegara sing kapilih sepisanan liwat Pilkada langsung.

Géografi[besut | besut sumber]

Miturut Astronomis, Kabupatèn Banjarnegara wonten ing sawatawis 7° 12'-7° 31' Lintang Selatan lan 109° 29'-109° 45'50" Bujur Timur.Wonten ing iring lèr kabupatèn punika jejeran kaliyan Kabupatèn Pekalongan lan Kabupatèn Batang, Kabupatèn Wonosobo wonteng ing iring wétan, Kabupatèn Kebumèn wonten ing iring kidul lan wonmten ing iring kilèn wonten Kabupatèn Banyumas lan Kabupatèn Purbalingga.[1]

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Banjarnegara ketata saking 20 Kacamatan, 5 Kalurahan lan 273 désa. Kacamatan-Kacamatan ing Kabupatèn Banjarnegara ya iku:

Pendhidhikan[besut | besut sumber]

Pendhidhikan formal TK utawa RA SD atau MI SMP utawa MTs SMA utawa MA SMK Pawiyatan luhur Liya
Negri 3 657 95 10 4 0 0
Swasta 539 210 49 17 13 2 0
Total 542 867 144 27 17 2 0
Data sekolah ing Kabupatèn Banjarnegara
Sumber:[2]

Plesiran[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Jawa Tengah

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1](diundhuh tanggal 5 April 2011)
  2. ^ Data Pokok Wiyata (DAPODIK) Wewengkon Kabupatèn Banjarnegara (2010/2011)