Kutha Salatiga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Kutha Salatiga
Lambang Kutha Salatiga
Lambang Kutha Salatiga
Sesanti: "Çrir Astu Swasti Prajabhyah"
Locator kutha salatiga.gif
Dina Dadi: 24 Juli[1]
Walikutha: YULIYANTO, SE, MM.[2]
Wakil Walikutha: MUHAMMAD HARIS, S.S., M.Si.[3]
Jembar
 -Total:

17,87 km²
Kacamatan
 -Cacahe:

4 Kacamatan
Kelurahan

-Cacahe:

23 Kalurahan[4]
Padunung
 -Total:
 -Kapadhetan:

176.000
+/-/ km²
Suku Bangsa: wong Jawa
Agama: Kajawèn, Islam, Protèstan, Katulik, Hindhu lan Buda
Basa: basa Jawa lan basa Indonésia

Kutha Salatiga (Jawa: ꦏꦸꦛꦯꦭꦠꦶꦒ) iku salah satunggiling kitha ing Jawi Tengah, Indonésia. Kitha ingkang dipunubengi déning Kabupatèn Semarang punika, dumunung wonten ing sangandhaping redi Merbabu. Wonten mriki inggih papanipun Universitas Kristen Satya Wacana salah siji Universitas swasta ingkang misuwur wonten ing Jawi Tengah. Salatiga gadhah slogan: "Hati Beriman". Frase iki cekakan saka "sehat, tertib, bersih, indah, lan aman". Kitha Salatiga misuwur minangka kitha pendidikan, olah raga, perdagangan, saha papan wisata.[5]

Geografi[besut | besut sumber]

Kanthi geografis, kitha Salatiga mapan ing koordinat 110 º 27’ 56,81" - 110º 32’ 4,84” Bujur Timur dan 7º 17’ 4,14” - 7º 23’ 23,25” Lintang Selatan. Kitha menika wonten ing antawisipun jalur transportasi dharat, inggih menika Jakarta-Solo-Semarang-Surabaya saha wonten ing antawisipun kalih kitha ageng inggih menika Kitha Semarang saha Kitha Surakarta. Wondenipun watês-watêsing administrasi Kitha Salatiga, kajlèntrèhakên ing ngandhap mênika.[6]

  • sisih lèr : Kecamatan Pabelan saha Kecamatan Tuntang, Kabupaten Semarang;
  • sisih wétan : Kecamatan Pabelan saha Kecamatan Tengaran, Kabupaten Semarang;
  • sisih kidul : Kecamatan Getasan saha Kecamatan Tengaran, Kabupaten Semarang; saha
  • sisih kilèn : Kecamatan Tuntang saha Kecamatan Getasan, Kabupaten Semarang.

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kitha Salatiga katata ing 4 kacamatan, 23 kalurahan lan désa. Kacamatan-Kacamatan ing kutha Salatiga inggih punika:

Kagunan[besut | besut sumber]

Wewangunan[besut | besut sumber]

Wewangunan kang ana ing Salatiga, yaiku:

Deleng uga[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Pemerintah Kota Salatiga, Admin. "Sejarah Kota". Dibukak ing 2021-10-14.
  2. Pemerintah Kota Salatiga, Admin. "Profil Walikota Salatiga". Dibukak ing 2021-10-14.
  3. Pemerintah Kota Salatiga, Admin. "Profil Wakil Walikota Salatiga". Dibukak ing 2021-10-14.
  4. Pemerintah Kota Salatiga, Admin. "Selayang Pandang Kota Salatiga". Dibukak ing 2021-10-14.
  5. Pemerintah Kota Salatiga, Admin. "Selayang Pandang Kota Salatiga". Dibukak ing 2021-10-14.
  6. Admin, Kementerian PUPR. "Profil Kota Salatiga" (PDF). Dibukak ing 2021-10-11.
  7. Sobat Budaya (2018-05-16). "Tari Jurit Ampil Kridha Warastra". Perpustakaan Digital Budaya Indonesia. Dibukak ing 2020-05-12.
  8. Kundori, Mochamad (2019-09-10). "Mencari Kesenian Asli Salatiga yang Nyaris Punah". Suara Merdeka. Dibukak ing 2020-08-21.
  9. Suara Merdeka (2019-09-11). "Seni: Nyaris Punah, Kesenian Cin Mleng Dipentaskan". Suara Merdeka. Dibukak ing 2020-08-21.
  10. Kundori, Mochamad (2019-09-24). "Menghidupkan Kesenian Cin Mleng di Salatiga: Kembali Dipentaskan Setelah Setengah Abad". Suara Merdeka. Dibukak ing 2020-08-21.
  11. Pemerintah Kota Salatiga (2017-04-16). "Drumblek Unggulan Budaya Lokal Salatiga". Website Resmi Pemerintah Kota Salatiga. Dibukak ing 2020-02-02.
  12. Pemerintah Kota Salatiga (2014-12-10). "Meriah, Merti Desa di Tegalrejo". Pemerintah Kota Salatiga. Dibukak ing 2020-02-02.
  13. Balai Pelestarian Cagar Budaya Jawa Tengah (2018-04-05). "Rumah Tinggal Jl. Brigjen Sudiarto, Penanda Tempat Perjanjian Salatiga". Balai Pelestarian Cagar Budaya Jawa Tengah, Direktorat Jenderal Kebudayaan Republik Indonesia. Dibukak ing 2019-05-20.
  14. Balai Pelestarian Cagar Budaya Jawa Tengah (2018-01-11). "Menengok Sejarah dan Perkembangan Istana Djoeng Eng di Salatiga". Balai Pelestarian Cagar Budaya Jawa Tengah, Direktorat Jenderal Kebudayaan Republik Indonesia. Dibukak ing 2019-05-20.
  15. Balai Pelestarian Cagar Budaya Jawa Tengah (2018-01-11). "Kompleks Rumah Dinas Wali Kota Salatiga, Bangunan Dua Rasa". Balai Pelestarian Cagar Budaya Jawa Tengah, Direktorat Jenderal Kebudayaan Republik Indonesia. Dibukak ing 2019-05-20.
  16. a b Balai Pelestarian Cagar Budaya Jawa Tengah (2015-06-19). "Bangunan-Bangunan di Kota Salatiga Penerima Kompensasi Pelestarian". Balai Pelestarian Cagar Budaya Jawa Tengah, Direktorat Jenderal Kebudayaan Republik Indonesia. Dibukak ing 2020-03-11.
  17. Mubarok, Imam (2014-08-30). "Menengok Prasasti Plumpungan, Cikal Bakal Salatiga". Merdeka. Dibukak ing 2020-05-19.
  18. Agmasari, Silvita (2015-07-13). "Salatiga, Lelakon Tinggalan Kota Garnisun di Pinggang Merbabu". National Geographic Indonesia. Dibukak ing 2019-05-20.
  19. Rosa, Angga (2019-07-03). "Ini Tujuh Bangunan Tua di Salatiga yang Memiliki Nilai Sejarah". Sindo News. Dibukak ing 2019-05-08.

Kapustakan[besut | besut sumber]

Buku

  • Badan Pusat Statistik Kota Salatiga (2020). Kota Salatiga dalam Angka 2020. Salatiga: Badan Pusat Statistik Kota Salatiga. ISSN 2355-3065.
  • Harnoko, Darto, dkk (2012). Riwayat Perjuangan Pahlawan-Pahlawan Salatiga dalam Mengisi Kemerdekaan Republik Indonésia. Salatiga: Pemerintah Kota Salatiga Dinas Perhubungan, Komunikasi, Kebudayaan, dan Pariwisata. ISBN 978-602-1797-30-3.
  • Prakosa, Abel Jatayu (2017). Diskriminasi Rasial di Kota Kolonial: Salatiga 1917-1942. Semarang: Sinar Hidoep. ISBN 978-602-6196-60-6.
  • Raap, Olivier Johannes (2015). Kota di Djawa Tempo Doeloe. Jakarta: Kepustakaan Populer Gramedia. ISBN 978-602-4243-61-6.
  • Rimbaud, Arthur (2020). Semusim di Neraka. Yogyakarta: Jual Buku Sastra. ISBN 978-623-9216-58-0.
  • Rocher, Jean; Santosa, Iwan (2013). Sejarah Kecil Indonésia-Prancis 1800-2000 (Petite Histoire de L'Indonesie et du Francais). Jakarta: Kompas. ISBN 978-979-7097-67-7.
  • Seo, Myengkyo (2013). State Management of Religion in Indonésia. New York: Routledge. ISBN 978-0-415-51716-4.
  • Supangkat, Eddy (2014). Drumblek Seni Budaya Asli Salatiga. Salatiga: Kantor Perpustakaan Arsip Daerah Kota Salatiga. ISBN 978-979-7291-37-2.
  • Supangkat, Eddy (2020). Gedung Pakuwon (Saksi Bisu Perdamaian Tiga Raja Mataram). Salatiga: Griya Media. ISBN 978-623-7528-41-8.
  • Supangkat, Eddy (2019). Gedung-Gedung Tua yang Melewati Lorong Waktu Salatiga. Salatiga: Griya Media. ISBN 978-623-7528-00-5.
  • Supangkat, Eddy (2019). Kepala Pemerintahan Salatiga dari Waktu ke Waktu. Salatiga: Griya Media. ISBN 978-623-7528-10-4.
  • Supangkat, Eddy (2012). Salatiga: Sketsa Kota Lama. Salatiga: Griya Media. ISBN 978-979-7290-68-9.
  • Supangkat, Eddy (2018). ESTO: Selaksa Cerita tentang Bus Tua di Salatiga. Salatiga: Griya Media. ISBN 978-602-6257-48-2.

Jurnal

Majalah

Wacan bacutan

  • Hatmadji, Tri, dkk (2009). Cagar Budaya Salatiga. Klaten: Balai Pelestarian Peninggalan Purbakala Jawa Tengah.CS1 maint: multiple names: authors list (link)

Pranala njawi[besut | besut sumber]