Kabupatèn Pemalang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Kabupatèn Pemalang

Lambang {{{nama}}}
Moto: Indah, Komunikatif, Hijau, Lancar, Aman, Sehat (IKHLAS)


{{{peta}}}
Peta lokasi {{{nama}}} di Jawa Tengah
Koordinat: -
Propinsi Jawa Tengah
Tanggal peresmian -
Pamaréntahan
 - DAU Rp. 330.900.000.000
Luas {{{luas}}}
Gunggung cacah jiwa
 - Total {{{penduduk}}}
 - Kepadatan {{{kepadatan}}}
Démografi
 - Kode area telepon 0284
Pembagian administratif
Simbol khas daerah
Situs web http://www.pemalangkab.go.id/

Kabupatèn Pemalang (Carakan: ꦏꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦥꦼꦩꦭꦁ) iku kabupatèn kang ana ing Provinsi Jawa Tengah.[1] Jarake kira-kira 135 km mengulon saka Semarang.[1] Kabupatèn iki wewatesan karo Segara Jawa ing sisih lor, Kabupatèn Pekalongan ing sisih wétan, Kabupatèn Purbalingga ing sisih kidul, sarta Kabupatèn Tegal ing sisih kulon.

Kabupatèn Pemalang jembaré 111.530 Ha lan dibagi 14 Kecamatan. Kecamatan sing paling jembar yaiku Kecamatan Bantarbolang, jembaré 139,19 km2 lan kecamatan sing paling cilik jembaré 26,31 km2 yaiku Kecamatan Warungpring.

Cacahé warga Kabupaten Pemalang rikala taun 2013 yaiku : 1.279.596 wong. Urutan paling dhuwur yaiku saka Kecamatan Pemalang cacahé 175.994 wong, Kecamatan Taman cacahé 160.277 wong mawa Kecamatan Petarukan ana 145.250 wong. Kecamatan Warungpring, Bodeh lan Pulosari yaiku telung kecamatan kang urutan ngisor paling sethithik, yaiku para warga Kecamatan Warungpring cacahé 38.401 wong, Kecamatan Bodeh saakeh 53,912 wong lan Kecamatan Pulosari 55.253 wong.

Laju tuwuhan para warga Kabupatèn Pemalang saben taun sajroné sapuluh taun paling akhir yaiku saka taun 2000-2010 kurang luwih 0,004 persen. Laju tuwuhan iki kalebu cendhèk yèn dibandingna karo laju tuwuhan taun 1990-2000 sing gedhéné 1,28 persen, artiné ana pamudhunan laju tuwuhan para warga sing cukup signifikan. Iki bisa diartekné menawa program pamaréntah Kabupatèn Pemalang nyakaké laju tuwuhan para warga ana kasilé. [2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Anané Pemalang ing abad XVI bisa digayutaké karo cathetan Rijkloff van Goens lan dhata ing buku W. Fruin-Mees sing njlèntrèhaké manawa ing taun 1575 Pemalang iku dadi salah siji saka 14 laladan kang mardika ing Pulo Jawa, sing dipanggedhèni déning pangéran utawa ratu. Ing perkembangané, Sénopati lan Panembahan Sedo Krapyak saka Mataram nelukaké laladan-laladan kasébut, ing antarané Pemalang. Wiwit iku Pemalang dadi laladan vasal Mataram sing dipréntah déning pangéran utawa ratu vasal.[1]

Pemalang lan Kendhal ing mangsa sadurungé abad XVII iku laladan sing luwih wigati tinimbang Tegal, Pekalongan lan Semarang. Amarga saka iku dalan gedhé sing ngubungaké laladan pasisir lor karo laladan pedalaman Jawa Tengah (Mataram) sing ngliwati Pemalang lan Wiradésa dianggep dalan tuwa dhéwé sing ngubungaké rong kawasan mau.

Populasi sing ndunungi minangka pemukiman ing padésan sing wis tumata muncul ing kalamangsa abad wiwitan Masehi nganti abad XIV lan XV, lan sabanjuré tuwuh ngrembaka ing abad XVI, yaiku ing ing sajeroning mangsa perkembangan Islam ing Jawa sangisoré Krajan Demak, Cirebon lan Mataram.

Kagunan Kabudayan[besut | besut sumber]

Kesenian tradhisional Sintren
  • Sintren, kesenian iki nggambaraké laku uripé bocah wadon sing isih gadhis, dilakokaké déning gadhis sing isih prawan lan durung akil balik.[3]
  • Jaran Ebleg
  • Wayang Kulit
  • Wayang Golèk
  • Penganten Pemalangan utawi Penganten Sintren
  • Jogèd Slendhang Pemalang
  • Jogèd ATBM, sawijiné jogèd cekakan saka ukara Piranti Tenun Bukan Mesin, jogèd kanggo mromosikake prodhuk unggulan Pemalang wujud sarung tenun lurik asil kerajinan masarakat ing Kacamatan Taman.
  • Baritan

Géografi[besut | besut sumber]

Kabupatèn Pemalang wewatesan:

ing sisih lor karo: Segara Jawa
ing sisih kidul karo: Kabupatèn Purbalingga
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Tegal
ing sisih wétan karo: Kabupatèn Pekalongan

Pembagian Laladan Administratif[besut | besut sumber]

Kabupatèn Pemalang dibagi dadi 14 kacamatan,[1] lan dibagi manèh dadi pirang-pirang désa lan kalurahan. Pusat pemerintahané ing Kacamatan Pemalang.

Kejaba Pemalang, kutha-kutha kacamatan liyané sing cukup signifikan perkembanganané yaiku Comal, Petarukan, Ulujami, Randudongkal lan Moga.

Kacamatan ing Kabupatèn Pemalang yaiku:

Kabupatèn Pemalang akèhé saka suku Jawa. Ing sisih kulon lan kidul, pendunungé ngomongé nganggo basa Jawa dhialèk Tegal lan Banyumas, ing sisih wétan kaya ing Petarukan, Comal, Ulujami, Ampelgading lan Bodeh nganggo basa Jawa dhialèk Pekalongan.

Indhustri Rumah Tangga[1][besut | besut sumber]

  • ATBM, Industri cilik krajinan Tenun ATBM akèh ditemoni ing Désa Wanarejan, Désa Bèji Kec. Taman Kabupatén Pemalang. Prodhuksi sing dihasilké awujud sarung kemabang / goyor sarung palekat kain lurik kas Pemalang Prodhuksi sarung goyor mau wis akèh sing ngerti lan pemasarané nganti luar laladan lan manca nganti tekan Afrika Timur lan Timur Tengah.[1]
  • Konveksi ing Ulujami.
  • Sapu Glagah ing Majalangu.
  • Krajinan Kulit Ula ing Comal.

Panggonan Pariwisata[1][besut | besut sumber]

  • Pasisir Widuri. Obyèk wisata iki dadi andhalané Pemalang ing sèktor pariwisata, dumunung ing désa Widuri Kacamatan Pemalang. Pasisir iki duwé sesawangan sing éndah, mligi ing wektu sunset (srengéngé arep kangslup) lan sunrise (srengéngé arep njedhul).[4]
  • Kolam Renang dan Peristirahatan Moga
  • Cepaka Wulung
  • Curug Sibedil
  • Curug Sipendok
  • Telaga Silating
  • Curug Bengkawah
  • Gunung Gajah
  • Goa Gunung Wangi
  • Pasisir Joko Tingkir
  • Pasisir Blendung
  • Pasisir Widuri
  • Bukit Mendelem
  • Curug Lawang
  • Curug Barong
  • Telaga Rengganis
  • Bèji Bening

Kuliner[besut | besut sumber]

Panganan kas saka Pemalang yaiku grombyang, lonthong dhekem, kamir, lan apem Comal.

Tokoh Kawentar saka Pemalang[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g Situs Resmi Kabupatèn Pemalang (diunduh tanggal 22 Maret 2011)
  2. Kabupaten Pemalang, Admin. "Profil Kabupaten Pemalang" (PDF). Kementrian PU. Dibukak ing 2021-10-11.
  3. Budaya (diunduh tanggal 23 April 2011)
  4. Pasisir Widuri Pemalang Memiliki Keunikan Tersendiri (diunduh tanggal 23 April 2011)
  5. a b Daftar Kapolri dari Dulu Hingga Sekarang (diunduh tanggal 24 April 2011) Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "internet7" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  6. Setiawan/id/107 Hendra_Setiawan (diunduh tanggal 24 April 2011)
  7. Jebul Artis Kristina Wong Pemalang (diunduh tanggal 24 April 2011)
  8. Keluarga Tunggu Jenazah Dulmatin (diunduh tanggal 24 April 2011)
  9. al-qur-an-h-muammar (diunduh tanggal 24 April 2011)

Pranala njaba[besut | besut sumber]