Randhudhongkal, Pemalang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Randhudhongkal
Kacamatan
Trankripsi basa Indonésia
 • ResmiRandudongkal
Randhudhongkal kapernah ing Jawa Tengah
Randhudhongkal
Randhudhongkal
Randhudhongkal kapernah ing Indonésia
Randhudhongkal
Randhudhongkal
Koordhinat: 7°03′24″S 109°19′07″E / 7.05672°S 109.3186°E / -7.05672; 109.3186Koordhinat: 7°03′24″S 109°19′07″E / 7.05672°S 109.3186°E / -7.05672; 109.3186
NagaraIndonésia
ProvinsiJawa Tengah
KabupatènPemalang
Kodhe laladan
administrasi
33.27.07

Randhudhongkal iku kacamatan ing Kabupatèn Pemalang.[1]

Sejarah[besut | besut sumber]

Kaping pisanan ing Randudongkal, wit kapok sing gedhé banget. Wit kapuk (randhu) iku cukup ditindakake kanggo kegiatan lokal, sing mbiyèn dipimpin pangeran Benawa yaiku pendiri kabupatèn Pemalang, pangeran Benawa minangka raja ing pajang, dheweké dadi putrané Hadiwijaya (dheweké luwih dikenal Jaka tingkir utawa mas Karebet). Saka pangeran Benawa panulis aksara Jawa paling gedhé, kayata Ranggawarsita lan Yosodipuro.

Pungkasan, ing rapat, warga sing pengin ngethok, warga tansah ngucapaké sesaji ing sangisoré wit kapuk (randu) lan ora duwe guneman nalika nembus wit kapuk. Dina sing dienteni wis teka, diwenehake ing prosesi undhak-undhakan uga dirawuhi Mbah Karim wis diuripaké minangka jeneng mesjid ing salah sawijining wilayah Randudongkal sing diarani Masjid Baitul Karim. Ing dina tiba awan banjur dadi surem lan angin saya malih. Angin sing kuwat iki ngilangi wit randhu ing lêmah lan pungkasané dibuang ora adoh, warga kasebut seneng banget amarga ana wit kapuk utawa randhu gedhé banjur ambruk, ora ana sing sawetara nyenengake kanthi seneng "Rhandune dongkar" sing tegesé "Randhune ambruk" pungkasané dijenengi Randudongkal, wit randhu sing gedhé wis ambruk ateges wong seneng amarga bakal luwih padhang lan soko oyod wit randhu katon "sumur" saiki uga dikenal minangka Sumur Bayur uga salah sawijining wilayah ing Randudongkal.[2]

Wilayah[besut | besut sumber]

  • Gembyang
  • Gongseng
  • Kalimas
  • Kalitorong
  • Karangmoncol
  • Kecepit
  • Kejene
  • Kreyo
  • Lodaya
  • Mangli
  • Mejagong
  • Penusupan
  • Banjaranyar
  • Rembul
  • Semaya
  • Semingkir
  • Tanahbaya

Tokoh sing misuwur[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. "Kode dan Data Wilayah Administrasi Pemerintahan (Permendagri No.56-2015)". www.kemendagri.go.id (ing basa Indonésia). Dijupuk 2017-10-31. 
  2. "Randudongkal Sejarah Jawa".