Kabupatèn Semarang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kanggo artikel ngenani Kutha Semarang, pirsani Kutha Semarang
Kabupatèn Semarang
Lambang Semarang.jpg
Lambang Semarang
Sesanti: "Dharmottama Satya Praja"
Gambar:Locator kabupatèn semarang.png
Dina Dadi: ...
Kuthapraja: Ungaran
Bupati: H. Mundjirin ES
Wakil Bupati:
Jembar
 -Total:

981,95 km²
Kacamatan
 -Cacahe:

18 Kacamatan
Padunung
 -Total:
 -Kapadhetan:

+/-983.000 (2003)
+/-1.001 jiwa / km²
Suku Bangsa: wong Jawa
Agama: Kajawèn, Islam, Protèstan, Katulik, Hindhu lan Buda
Basa: Basa Jawa lan Basa Indonésia

Kabupatèn Semarang iku kabupatèn ing Jawa Tengah, pernahé ing sisih lor, kutha Ungaran iku kutha krajan kabupatèné, kutha-kutha liyané: Ambarawa, Bandungan, Bergas, lan liya-liyané. Jembar wewengkon kabupatèn iki ± 981,95 km² utawa hèktar.

Géografi[besut | besut sumber]

Wates administrasi Kabupatèn ya iku ing sisih lor wewatesan karro Kutha Semarang, lan Kabupatèn Demak. Sisih kidul wewatesan karo Kabupatèn Boyalali lan Kabupatèn Magelang, sisih wétan wewatesan karo Kabupatèn Boyalali lan Kabupatèn Grobogan. Sisih kulon wewatesan karo Kabupatèn Temanggung lan Kabupatèn Kendhal. Ing satengahé wewengkon iki dumunung Kutha Salatiga.[1] Rata-rata dhuwuré panggonan ing Kabupatèn Semarang 607 mèter sakdhuwuré lumahing segara. Laladan paling cendhèk ya iku ing Désa Candhireja Kacamatan Ungaran. Laladan paling dhuwur ing Désa Batur Kacamatan Getasan.

Ungaran, kuthaprojo kabupatèn iki, persis wewatesan karo Kutha Semarang. Pérangan wétan wewengkon kabupatèn iki minangka dhataran dhuwur lan pagunungan. Kali gedhé sing mili ya iku Kali Tuntang. Ing pérangan kulon wewengkon arupa pagunungan, kanthi pucuké arupa Gunung Ungaran (2.050 mèter) ing tapelwates karo Kabupatèn Kendhal, sarta Gunung Merbabu (3.141 mèter) ing sisih kidul-kulon.

Kabupatèn Semarang diliwati dalan nagara sing ngubungaké Yogyakarta lan Surakarta karo Kutha Semarang utawa luwih kaloka minangka "JOGLO SEMAR". Angkudan umum antarkutha dilayani ngangggo montor bis, ya iku saka terminal bus Sisemut (Ungaran), Bawèn, lan Ambarawa. Sawetara rute angkudan regional ya iku: Semarang-Sala, Semarang-Yogyakarta, lan Semarang-Purwakerta, déné rute angkudan lokal ya iku Semarang-Ambarawa lan Semarang-Salatiga, Salatiga-Ambarawa.

Bawèn minangka kutha persimpangan jalur tumuju Sala lan tumuju Yogyakarta utawa Purwakerta. Jalur sepur Semarang-Yogyakarta minangka salah siji sing tuwa dhéwé ing Indonésia, nanging wektu iki wis ora operasi manèh, wiwit njeblugé Gunung Merapi sing ngrusak sapérangan jalur mau. Jalur liya sing saiki uga ora operasi ya iku Ambarawa-Tuntang-Kedungjati. Ing Ambarawa ana Museum Kereta Api. Sepur uwab nganggo rèl mawa untu saiki minangka jalur wisata kanthi rute Ambarawa-Bedana, saliyané iku wis dikembangaké sepur wisata Ambarawa-Tuntang PP. nlusuri pinggir Rawapening.

Kutha Salatiga dumunung ing tengah-tengah wewengkon Kabupatèn Semarang, ya iku ing jalur utama Semarang-Sala.

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Semarang ketata sajeroning 19 kacamatan, 27 kalurahan lan 208 désa. Kacamatan-Kacamatan ing Kabupatèn Semarang ya iku:

Taun Asma Bupati
1969-1979 Drs. Iswarto
1979-1985 Ir. Soesmono Martosiswojo
1985-1987 Drs. Sardjono
1987-1992 Drs. Hartomo
1992-1999 Drs. Sudijatno
1999-2004 H. Bambang Guritno SE MM
2004-2006 H. Bambang Guritno SE MM (Non Aktif)
2006-2010 H. Siti Ambar Fathonah (wakil bupati ingkang hanggenteni)
2010-2015 dr.H.Mundjirin ES.SpOG

Panganan lan Plesiran[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Geografi dan Topografi(dipununduh tanggal 12 Juli 2012)

Pranala njaba[besut | besut sumber]