Prasasti Plumpungan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Prasasti Plumpungan iku prasasti sing manggon ing Salatiga kang migunakaké basa Sansekerta lan Basa Kawi[butuh sitiran]. Prasasti punika dipunserat ngginakaken tatah petak "persegi" papat wonten garis ganda ingkang njorok mlebet lan medal wonten ing sudutipun. Prasasti iki dadi pratandha mula bukané tlatah Salatiga.[1] Prasasti iki mèngeti sajarah bab asal-usulé kutha Salatiga, ya iku saka critané Ki Ageng Pamanahan.[2] Prasasti Plumpungan iku dadi “ikon” Kutha Salatiga.[1] Prasasti iki ditulis déning sawijining Citraleka utawa saiki kerep diarani pujangga utawa panulis.[3] Saliyané Citraleka ya ana Pandhita utawa Resi ya ana sing mèlu ngréwangi nalika nggawé Prasasti Plumpungan.[3] Ditulis mawa basa Jawa Kuna.[3]

Alihaksara[besut | besut sumber]

Prasasti Plumpungan
  1. //Srir = astu swasti prajabyah sakakalatita 672/4/31/..(..)[4]
  2. Jnaddyaham //O//[4]
  3. //dharmmartham ksetradanam yad = udayajananam yo dadatisabhaktya[4]
  4. hampragramam triaramyamahitam = anumatam siddhadewyasca tasyah[4]
  5. kosamragrawalekhaksarawidhiwidhitam prantasimawidhanam[4]
  6. tasyaitad = bhanunamno bhuwi bhatu yaso jiwitamcatwa nityam[4]

Jarwan[besut | besut sumber]

  1. Muga-muga ing kabagyan! Rahayu rakyat sakabèhé! Taun Saka wis lumaku 672/4/31 (24 Juli 760 M) ing dina Jumat[4]
  2. tengah dina[4]
  3. Saka panjenengané, dhumateng agama kanggo bekti mring Maha Inggil, wus anugrahaké lemah utawa taman, supaya mènèhi kabagyan marang wong-wong iku[4]
  4. ya iku désa Hampra sing manggon ing tlatah Trigramyama (Salatiga) kanthi pasetujon saka Siddhdewi (Sang Dewi sing Sampurna utawa Mendhiang) wujud tlatah perdhikan[4]
  5. katetepaké kanthi tulisan aksara utawa prasastri sing tinulis migunakaké pucuking palem.[4]
  6. saka panjenengané sing ajejuluk Bhanu. (lan wong-wong iku) kanthi wangunan suci utawa candhi iki. Tansah nemoni urip salawasé[4]

Pertalan[besut | besut sumber]

Sejarawan sing bisa nerjemahaké tulisan kanthi jangkep ya iku ahli épigraf Dr. J.G. de Casparis.[5] Banjur dijangkepi manèh karo Prof. Dr. R.Ng. Poerbatjaraka.[1] Saka tulisan iku pramila didadèkaké tanggal 24 Juli iku minangka Dina Miyosé Kutha Salatiga lan dipèngeti saben taun.[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c d "Sajarah Salatiga". Government of the City of Salatiga.  Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "plum" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  2. "Prasasti Plumpungan ing koran Suara Merdeka". Suara Merdeka. 
  3. a b c "Artikel Prasasti Plumpungan ing Kompas". Kompas. 
  4. a b c d e f g h i j k l semarang.go.id(dunduh tanggal 5 Maret 2011)
  5. (website UMS) (diakses tanggal 4 Mèi 2011)