Wikipédia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Wikipedia)
Wikipédia
100px
Gambar layar portal multibasa Wikipédia.
Gambar layar portal multibasa Wikipédia.
Alamat jaringan www.wikipedia.org
Slogan The free encyclopedia that anyone can edit.
Dedagangan? Mboten
Jinis situs Ensiklopedia daring
Régistrasi Opsional
Basa sadhiyan 236 edisi aktif (total 253)[1]
Baku Wikimedia Foundation
Digawé déning Jimmy Wales, Larry Sanger[2]
Diluncur (2001-01-15)Januari 15, 2001
Rang Alexa
  1. 8[3]
Kahanan saiki Salebetipun prosès ingkang tansah lumampah teras (boten bakal rampung)[4]

Wikipédia (pangucapan: Wi·ki·pæ·di·a utawi Wi·ki·pi·di·a) punika proyèk ensiklopedia multibasa salebetipun jaringan ingkang bébas lan terbuka, ingkang dipunlampahaken déning Wikimedia Foundation, satunggiling organisasi nirlaba ingkang basisipun ing Amérika Sarékat. Nami Wikipédia asalipun saking gabungan tembung wiki lan encyclopedia. Wikipédia dipunrilis nalika taun 2001 déning Jimmy Wales lan Larry Sanger,[5] lan sapunika arupi karya réferènsi paling ageng, cepet ngrembaka, lan populèr ing internet.[6][7] Proyèk Wikipédia gadhah don kanggé maringaken èlmu pangertosan manungsa[8] ugi ndamel bauwarna ingkang pepak piyambak ing sadaya basa ing saubengipun donya. Sedaya tiyang saged tumut nyumbang.

Tuwuhing artikel[besut | besut sumber]

Wiwit resmi dipunluncuraken nalika tanggal 15 Januari 2001, Wikipédia basa Inggris sampun ngalami tuwuhing artikel ingkang ngéramaken. Tanggal 21 Januari 2003, gunggung artikel ingkang dipungadhahi sampun ngantos 100.000 artikel, lajeng nalika tanggal 01 Maret 2006, sampun nggadhahi 1.000.000 artikel. Angka punika tambah teras dados 2.000.000 artikel nalika tanggal 09 September 2007 lan nembus angka 3.000.000 artikel nalika tanggal 17 Agustus 2009.

Dumugi wulan September 2010, proyèk Wikipédia ingkang sampun gadhah gunggung artikel langkung saking 1.000.000 namung wonten 3 basa, inggih punika basa Inggris, basa Jerman ingkang sampun nembus angka punika nalika tanggal 27 Desember 2009 lan basa Prancis ingkang sampun nglampahi nalika tanggal 21 September 2010.

Éwadéné Wikipédia basa Indonésia, sepindhah gadhah artikel nalika tanggal 30 Mei 2003. Angka punika dados 1.000 artikel nalika tanggal 16 Maret 2004, lajeng nembus angka 10.000 artikel nalika tanggal 31 Mei 2005. Gunggung 100.000 artikel dipungayuh nalika tanggal 21 Februari 2009. Nalika tanggal 9 Februari 2011, Wikipédia basa Indonésia sampun gadhah langkung saking 153.000 artikel.

Sauntawis Wikipédia basa Jawi, artikel sepindhahipun kacathet tanggal 8 Maret 2004, nggayuh 1.000 artikel tanggal 7 Mei 2005, lan 10.000 artikel tanggal 3 Mei 2001. Nalika tanggal 12 Februari 2011, Wikipédia basa Jawi sampun gadhah langkung saking 32.000 artikel.

Piranti atos[besut | besut sumber]

Server-server Wikimedia ing Tampa

Wikipédia dipunlampahaken kanthi nganggé piranti alus MediaWiki déning server-server kagunganipun Yayasan Wikimedia. Dumugi tanggal 13 Mei 2006 Wikipédia lan proyèk-proyèk Wikimedia sanèsipun dipunlampahaken déning 175 server ingkang papanipun ing 4 lokasi ingkang bènten inggih punika ing Tampa-Florida-Amérika Sarékat, Paris-Prancis, Amsterdam-Walandi, sarta ing lokasi Yahoo!.

Princèn server miturut lokasinipun inggih punika:

Saingan Wikipédia[besut | besut sumber]

Parodi Wikipédia[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Statistik". Wikipédia basa Inggris. Retrieved 2008-06-21. 
  2. ^ Jonathan Sidener. "Everyone's Encyclopedia". San Diego Union Tribune. Retrieved 2006-10-15. 
  3. ^ Cacad panyuplik: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng AlexaStats
  4. ^ "Wikipédia:Wikipédia is a work in progress". Wikipédia. Retrieved 2008-07-03. 
  5. ^ Miliard, Mike (2008-03-01). "Wikipediots: Who are these devoted, even obsessive contributors to Wikipédia?". Salt Lake City Weekly. Retrieved 2008-02-21. 
  6. ^ Tancer, Bill (2007-05-01). "Look Who's Using Wikipédia". TIME. Retrieved 2007-12-01. 
  7. ^ Woodson, Alex (2007-07-08). "Wikipédia remains go-to site for online news". Reuters. Retrieved 2007-12-16. 
  8. ^ Wikipédia Founder Jimmy Wales Responds. Slashdot. 28 Juli 2004.

Priksani ugi[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipédia&oldid=1013780"