Wikipédia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Wikipedia)
Wikipédia
Gambar layar portal multibasa Wikipédia.
Gambar layar portal multibasa Wikipédia.
Jinising situs
Ensiklopedia daring
Ana ing basa236 edisi aktif (total 253)[1]
Kantor gedhéMiami, Florida
Kang duwéWikimedia Foundation
Digawé déningJimmy Wales, Larry Sanger[2]
Slogan(s)The free encyclopedia that anyone can edit.
Situs jaringanwww.wikipedia.org
DagangBoten
RègistrasiOpsional
Kababar(2001-01-15)15 Januari 2001
Setatus saikiSalebetipun prosès ingkang tansah lumampah teras (boten bakal rampung)[3]

Wikipédia (pangucapan: Wi·ki·pæ·di·a utawi Wi·ki·pi·di·a) punika proyèk ensiklopedia multibasa salebetipun jaringan ingkang bébas lan terbuka, ingkang dipunlampahaken déning Wikimedia Foundation, satunggiling organisasi nirlaba ingkang basisipun ing Amérikah Sarékat. Nami Wikipédia asalipun saking gabungan tembung wiki lan encyclopedia. Wikipédia dipunrilis nalika taun 2001 déning Jimmy Wales lan Larry Sanger,[4] lan sapunika minangka karya réferènsi paling ageng, rikat ngrembaka, lan populèr ing internet.[5][6] Proyèk Wikipédia gadhah don kanggé maringaken èlmu pangertosan manungsa[7] ugi ndamel bauwarna ingkang pepak piyambak ing sadaya basa ing saubengipun donya. Sedaya tiyang saged tumut nyumbang.

Wikipedia sampun dipunpuji amargi mbantu proses demokratisasi kawruh, cakupanipun ingkang jembar, struktur unik, lan budayanipun. Wikipedia sampun dipunkritik]] amargi nuduhaken pangayoman sistemik, utamané prakiraan gender marang wanita lan prakiraan geografis marang Global Kidul (Eurosentris).[8][9] Sanadyan kapercayan marang Wikipedia asring dipunkritik ing taun 2000-an, nanging kawilujenganipun sampun ningkat mangsa-mangsa, nampi pujian ing pungkasan taun 2010-an lan awal taun 2020-an,[8][10][note 1] sampun dados situs pemeriksaan fakta ingkang penting.[11]

Tuwuhing artikel[besut | besut sumber]

Wiwit resmi dipunluncuraken nalika tanggal 15 Januari 2001, Wikipédia basa Inggris sampun ngalami tuwuhing artikel ingkang ngéramaken. Tanggal 21 Januari 2003, gunggung artikel ingkang dipungadhahi sampun ngantos 100.000 artikel, lajeng nalika tanggal 01 Maret 2006, sampun gadhah 1.000.000 artikel. Angka punika tambah teras dados 2.000.000 artikel nalika tanggal 09 September 2007 lan nembus angka 3.000.000 artikel nalika tanggal 17 Agustus 2009.

Dumugi wulan September 2010, proyèk Wikipédia ingkang sampun gadhah gunggung artikel langkung saking 1.000.000 namung wonten 3 basa, inggih punika basa Inggris, basa Jerman ingkang sampun nembus angka punika nalika tanggal 27 Dhésèmber 2009 lan basa Prancis ingkang sampun nglampahi nalika tanggal 21 September 2010.

Éwadéné Wikipédia basa Indonésia, sepindhah gadhah artikel nalika tanggal 30 Mèi 2003. Angka punika dados 1.000 artikel nalika tanggal 16 Maret 2004, lajeng nembus angka 10.000 artikel nalika tanggal 31 Mèi 2005. Gunggung 100.000 artikel dipungayuh nalika tanggal 21 Fèbruari 2009. Nalika tanggal 9 Fèbruari 2011, Wikipédia basa Indonésia sampun gadhah langkung saking 153.000 artikel.

Sauntawis Wikipédia basa Jawi, artikel sepindhahipun kacathet tanggal 8 Maret 2004, nggayuh 1.000 artikel tanggal 7 Mèi 2005, lan 10.000 artikel tanggal 3 Mèi 2001. Nalika tanggal 12 Fèbruari 2011, Wikipédia basa Jawi sampun gadhah langkung saking 32.000 artikel.

Piranti atos[besut | besut sumber]

Server-server Wikimedia ing Tampa

Wikipédia dipunlampahaken kanthi nganggé piranti alus MediaWiki déning server-server kagunganipun Yayasan Wikimedia. Dumugi tanggal 13 Mèi 2006 Wikipédia lan proyèk-proyèk Wikimedia sanèsipun dipunlampahaken déning 175 server ingkang papanipun ing 4 lokasi ingkang bènten inggih punika ing Tampa-Florida-Amérikah Sarékat, Paris-Prancis, Amsterdam-Walandi, sarta ing lokasi Yahoo!.

Princèn server miturut lokasinipun inggih punika:

Saingan Wikipédia[besut | besut sumber]

Parodi Wikipédia[besut | besut sumber]

Sitiran[besut | besut sumber]

  1. "Statistik". Wikipédia basa Inggris. Dibukak ing 2008-06-21.
  2. Jonathan Sidener. "Everyone's Encyclopedia". San Diego Union Tribune. Dibukak ing 2006-10-15.
  3. "Wikipédia:Wikipédia is a work in progress". Wikipédia. Dibukak ing 2008-07-03.
  4. Miliard, Mike (2008-03-01). "Wikipediots: Who are these devoted, even obsessive contributors to Wikipédia?". Salt Lake City Weekly. Diarsip saka sing asli ing 2008-04-16. Dibukak ing 2008-02-21.
  5. Tancer, Bill (2007-05-01). "Look Who's Using Wikipédia". TIME. Diarsip saka sing asli ing 2012-08-03. Dibukak ing 2007-12-01.
  6. Woodson, Alex (2007-07-08). "Wikipédia remains go-to site for online news". Reuters. Dibukak ing 2007-12-16.
  7. Wikipédia Founder Jimmy Wales Responds. Slashdot. 28 Juli 2004.
  8. a b "Selamat Ulang Tahun, Wikipedia". The Economist. 9 Januari 2021. Diarsip saka sing asli ing 1 Januari 2023. Dibukak ing 22 Januari 2023.
  9. Harrison, Stephen (9 Juni 2020). "Wikipedia Dadi Medan Pertempuran Kanggo Keadilan Ras". Slate. Diarsip saka asliné ing 10 Februari 2023. Dibukak ing 17 Agustus 2021. {{cite news}}: Check date values in: |archive-date= (pitulung)
  10. Cooke, Richard (17 Februari 2020). "Wikipedia Ingkang Papan Paling Apik Ing Internet". Wired. Diarsip saka sing asli ing 17 Desember 2022. Dibukak ing 13 Oktober 2020. {{cite news}}: Check date values in: |date= and |archive-date= (pitulung)
  11. Hughes, Taylor; Smith, Jeff; Leavitt, Alex (3 April 2018). "Mbantu Warga Kanggo Nilai Crita Ing News Feed Kanthi Tombol Konteks". Meta. Diarsip saka asliné ing 11 Januari 2023. Dibukak ing 23 Januari 2023.

Priksani ugi[besut | besut sumber]


Masalah sitiran: Tenger <ref> ana tumrap golongan aran "note", nanging tenger <references group="note"/> sing magepokan ora ana, utawa </ref> panutup ora ana