Sekolah dhasar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki arupa bagéyan saka sèri
Pendhidhikan ing Indonésia
Tut Wuri Handayani.svg
Pendidikan anak usia dini

Taman kanak-kanak
Raudatul athfal
Klompok bermain

Pendhidhikan dhasar (Kelas 1-6)

Sekolah dhasar
Madrasah ibtidaiyah
Klompok belajar Paket A

Pendhidhikan dhasar (Kelas 7-9)

Sekolah menengah pertama
Madrasah tsanawiyah
Klompok belajar Paket B

Pendhidhikan menengah (Kelas 10-12)

Sekolah menengah atas/kejuruan
Madrasah aliyah/kejuruan
Klompok belajar Paket C

Pendhidhikan dhuwur

Akadhemi
Institut
Perguruan tinggi
Politèknik
Sekolah dhuwur
Universitas

Murid SD


Sekolah dhasar (dicekak SD;Basa Inggris:Elementary School) iku jenjang paling dhasar jroning pendhidhikan formal ing Indonésia. Sekolah dhasar ditempuh jroning wektu 6 taun, wiwit saka klas 1 nganti klas 6. Saiki murid klas 6 diwajibak mèlu Ujian Nasional (biyèn Ebtanas) sing mengaruhi kalulusan siswa. Lulusan sekolah dhasar bisa nerusaké pendhidhikan menyang sekolah menengah pertama (utawa sadrajat).

Pelajar sekolah dhasar umumé umur 7-12 taun. Ing Indonésia, saben warga negara umur 7-15 taun wajib mèlu pendhidhikan dhasar, yaiku sekolah dhasar (utawa sadrajat) 6 taun lan sekolah menengah pertama (utawa sadrajat) 3 taun.

Sekolah dhasar diselenggarakaké déning pamaréntah utawa swasta. Wiwit lumakuné otonomi dhaérah ing taun 2001, pengelolaan sekolah dhasar negeri (SDN) ing Indonésia sing sadurungé ana sangisoré Departemen Pendhidhikan Nasional, saiki dadi tanggung jawab pamaréntah dhaérah kabupatèn/kutha. Déné Departemen Pendhidhikan Nasional mung dadi regulator jroning babagan standar nasional pendhidhikan. Sacara struktural, sekolah dhasar negeri minangka unit pelaksana teknis dinas pendhidhikan kabupatèn/kutha.


Sajarah[sunting | sunting sumber]

Ing jaman panjajahan Walanda, sekolah menengah tingkat atas diarani Europeesche Lagere School (ELS). Sawisé kuwi, ing mangsa panjajahan Jepang, disebut Sekolah Dhasar (SD).

Sawisé Indonésia mardika, SD owah dadi Sekolah Dhasar (SD) ing tanggal 13 Maret 1946.


Budaya[sunting | sunting sumber]

  • Sekolah dhasar negeri ing Indonésia umumé migunakaké sragam putih abang kanggo dina-dina biasa, sragam coklat kanggo pramuka/dina tinamtu, lan ing sekolah-sekolah tinamtu migunakaké sragam putih-putih kanggo upacara gendéra.
  • Upacara gendéra dilaksanakaké saben dina Senin ésuk sadurungé diwiwiti pelajaran.


Kurikulum SD[sunting | sunting sumber]

  1. Agama
  2. Kewarganegaraan
  3. Jasmani lan Kesehatan
  4. Teknologi Informatika lan Komunikasi
  5. Basa Indonésia
  6. Basa Inggris
  7. Basa Dhaérah
  8. Basa Asing
  9. Matematika
  10. Ilmu Pengetahuan Alam
  11. Sajarah
  12. Ilmu Pengetahuan Sosial
  13. Seni Budaya lan Keterampilan


Pengelolaan[sunting | sunting sumber]

Pendhidhikan dhasar di Indonésia pada dhasarnya dibedakan menjadi dua yaitu yang dikelola déning pamaréntah biasanya disebut Sekolah Dhasar Negeri dan Madrasah Ibtidaiyah Negeri sedang yang kedua dikelola déning masyarakat biasanya disebut Sekolah Dhasar Swasta dan Madrasah Ibtidaiyah Swasta. SD dibawah lingkup Depdiknas sedang MI dibawah lingkup Depag. disamping itu ada pula sekolah dhasar dibawah lingkup Depdiknas berciri khas agama dengan sebutan Sekolah Dhasar Islam utawa Sekolah Dhasar Kristen,dll.



Permasalahan[sunting | sunting sumber]

Amerga letak geografis Indonésia, dadi masalah sing paling gedhe yaiku pemerataan guru ing dhaérah-dhaérah kang terpencil. Parahe maneh, déné pamaréntah nyebutna menawa akeh guru sing wis diangkat dadi PNS, nanging isih akeh uga guru kang durung kaangkat dadi PNS. Ditambah maneh ana uga guru sing digaji namung +Rp. 100.000,- sesasi.



Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sekolah_dhasar&oldid=827080"