Enthus Susmono

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ki Enthus Susmono
Ki enthus.jpg
Ki Enthus Susmono
Lair (1966-06-21)21 Juni 1966
Indonésia Tegal, Jawa Tengah, Indonésia
Pakaryan Dhalang

Ki Enthus Susmono (lair ing Tegal, 21 Juni 1966 – pati 14 Mèi 2018 ing yuswa 51 taun) kuwé dhalang asal Kabupatèn Tegal, Jawa Tengah. Dhèwèké putra tunggal sekang Soemarjadihardja, dhalang wayang golèk misuwur sekang Tegal patutan karo garwa katelu sing asmané Tarminah. Saliyané kuwé, R.M. Singadimedja, simbah buyuté, uga dhalang misuwur sekang Bagelèn nang mangsané pamaréntahan Sunan Amangkurat nang Mataram.

Kiprah[besut | besut sumber]

  • Paméntasan pewayangan nang Indonésia wiwit taun 1986, rata-rata saben taun 70 péntas
  • Nggelar Wayang Simphony nang Taman Ismail Marzuki, Jakarta, nang Sepekan Wayang Kebangsaan (2006).
  • Nglairna konsèp Wayang Kabangsan, sawijining konsèp gelaran wayang sing ngangkat isu-isu kabangsan lan nasionalisme.
  • Nggelar péntas Duel Dhalang Kondhang: Ki Enthus & Ki Manteb, nang Monumèn GBN Slawi, Tegal (2007)
  • Nggelar péntas Wayang Blong, nang acara Festival Seni Surabaya (2007).
  • Makili Indonésia nang acara Festival Wayang Internasional nang Denpasar, Bali (2008)

Wayang[besut | besut sumber]

  • Wayang Goerge Bush (2006 lan 2008)
  • Wayang Saddam Husein (2006 lan 2008)
  • Wayang Osama bin Laden (2002)
  • Wayang Gunungan Tsunami Acèh (2006)
  • Wayang Gunungan Harry Potter (2006)
  • Wayang Batman (2001)
  • Wayang Alien (2001)
  • Wayang tokoh-tokoh pulitik (2001—saiki)
  • Wayang Teletubies (taun 2001)
  • Wayang Rai Wong (taun 2005-2006)
  • Wayang Walisanga (taun.....)
  • Wayang planit (2001—2002)
  • Wayang Wali (2004—2006)
  • Wayang Prayungan (2000—2001)
  • Wayang Simphony (2007)
  • Wayang Blong (2007)
  • Wayang Kebangsaan (2006—sekarang)
  • Wayang Minimalis (2007)

Pangaji[besut | besut sumber]

  • Dhalang apik dhèwèk sa-Indonésia nang Festival Wayang Indonésia (2005)
  • Gelar Dhoktor Honoris Causa babagan seni budaya sekang International Universitas Missouri, U.S.A Laguna College of Bussines and Arts, Calamba, Philippines(2005).
  • 2007 olih Rékor Muri minangka dhalang kréatif dhèwèk kanthi kréasi jinis wayang akèh dhèwèk (1491 wayang).
  • Pemuda Award Tahun babagan Seni lan Budaya, sekang DPD HIPMI Jawa Tengah (2005).
  • Seniman Berprestasi

Karya[besut | besut sumber]

  • Tropenmuséum nang Amsterdam, Walanda
  • Museum of Internasional Folk Arts (MOIFA) nang New Meksiko
  • Museum Wayang Walter Angts nang Jerman

Pamèran[besut | besut sumber]

  • Pamèran Wayang mawa irah-irahan “Wayang ya kuwé Rohku” sajeroning Dies Natalis STSI Surakarta(2003).
  • Pamèran Wayang Grand Launching Wayang Rai Wong nang Gladri Seni Rupa Taman Budaya Jawa Tengah, Surakarta (2006)
  • Pamèran Wayang Rai Wong,nang Gladri Merah Putih, Balai Pemuda Surabaya (2006).
  • Pamèran Wayang Rai Wong sajeroning “Pekan Wayang Kebangsaan, nang Gladri Cipta II TIM – Jakarta (2007).
  • Pamèran bebarengan Wayang Indonésia, diadani déning Musiyum Wayang Indonésia, nang Jakarta (2007).
  • Pamèran Wayang Superstar:The Theatre World of Ki Enthus Susmono , 29 Januari sampai 30 Juni 2009, nang Tropen Museum-Amsterdam, Walanda.

Pranala njaba[besut | besut sumber]